Paprikan härstammar från Sydamerika och hör liksom potatis och tomat till potatisväxterna. Paprikan är egentligen en frukt, men klassas vanligtvis som grönsak. Liksom dess hetare släkting, chilipeppar, älskar paprikan värme. Så för att lyckas med sin paprikaodling behöver du tillgång till ett varmt och ljust utrymme. Paprika har lång utvecklingstid och måste förkultiveras.
Hur odlar jag paprika?
Du kan så fröna i mars. Det brukar ta cirka 8 veckor från sådd till plantering. Så fröna i små krukor eller såbrätten, de behöver inte blötläggas utan du kan plantera dem direkt i jorden. Börja i en liten kruka med såjord där du sticker ner fröet cirka 1 cm.
Paprikafrön gror ganska enkelt och vill så snart de skjuter skott få ordentligt med ljus och vatten. Fröer gror vid + 22–25 grader. Låt dem växa tills de har fått några vanliga blad, omskola sedan i enliters krukor med Tomat- och chilijord.
Var trivs paprikan?
Odla paprikaplantor på en ljus plats, enklast är att ha dem på fönsterbrädan till en början. Du kan använda växtbelysning vid behov. Ljuset gör så att plantorna växer sig starka. När plantorna har börjat växa är det viktigt att du stöttar upp dem med snören eller pinnar. Paprika gillar värme så placera plantan på den varmaste platsen på balkongen eller terrassen där det är lä, ifall du inte har ett växthus.
Det finns många olika paprikasorter. Vissa växer sig höga medan andra mindre och buskigare och passar bättre för krukodling. Börja odla paprika och testa dig fram med olika sorter tills du hittar din favorit!
Så sköter du din paprika
Paprika gillar inte när det är blåsigt så om du odlar på balkongen ska den stå i lä. Se till att jorden är väl uppluckrad och att den alltid är lite fuktig. Det är viktigt att vattna och gödsla paprikan regelbundet. Håll uppsikt på bladlöss vid topparna. Bekämpa bladlössen genom att spraya med vatten och vid behov med såpvatten. Paprika kan även drabbas av spinn och annan ohyra.
Ta hand om plantan väl, vattna den och ge den näring så kommer du få motståndskraftiga plantor.
Plantor som inte mår bra och inte vattnas blir mer mottagliga för skadedjur. Men om du tar hand om dem väl så kan du njuta av dem hela sommaren lång.
Om du tar hand om paprikan väl och ställer den på en varm plats kommer du att få en fin skörd. Passa på att gödsla när du ändå vattnar, lägg gödsel i vattnet och vattna sedan.
Njut av skörden!
Grillad paprika är gott som tillbehör till det mesta. Röd, gul och grön paprika blir mycket god när du grillar den.
Det är också gott att marinera paprika. Förbered en marinad till paprikan bestående av olivolja, vitvinsvinäger och tillsätt vitlök, en nypa svartpeppar, honung och färska örter. Marinera i några timmar och njut av med en bit bröd.