Hoppa över innehåll

Plantera om krukväxter

Med tiden blir jorden i krukan fattig på näring och helt genomvävd av rötter. Genom att byta jord kan du göra underverk för dina krukväxter. I den nya jorden finns växtnäring men jordbytet gör också att nya rötter bildas som sedan bättre kan ta tillvara näringen som finns i jorden.

Bästa tiden att byta jorden är tidigt på våren när ljuset återvänder och växterna börjar få energi att växa igen. Skulle du missa att plantera om dem då går det att göra det andra tider på året också. Om inte annat kan det vara praktiskt att ta ut alla växterna på våren eller sommaren och göra jobbet utomhus.

Ny jord – ny kruka

Det bästa är att utföra jordbytet när växternas viloperiod är över, normalt från månadsskiftet februari-mars och framåt. För långsamt växande arter räcker det kanske att byta jord vartannat eller var tredje år. Snabbt växande plantor behöver större kruka varje år eller till och med flera gånger på ett år. Det behövs en större kruka då den gamla är fylld av rötter. I stora krukor kan det vara besvärligt att byta jorden och då kan det vara ett bra alternativ att bara byta det översta jordlagret.

omplantering av krukväxter

 

Vilken jord?

  • Välj P-jord, vår allra finaste jord, för de flesta krukväxterna
  • Välj Blomjord för de allra flesta krukväxterna
  • Välj Naturgödslad blomjord om du vill ha jord för ekologisk odling till dina krukväxter
  • Blomjord med leca passar särskilt bra för växter som står i stora krukor och långtidsbevattnande krukor
  • Välj Så & kaktusjord för kaktusar och suckulenter
  • Välj Orkidéjord för orkidéer och andra orkidéväxter

Att ha till hands:

  • Jord
  • Lecakulor eller Pimpsten
  • Rena krukor
  • Sax eller sekatör
  • Blompinnar
  • Vatten och vattenkanna

Gör så här:

    1. Vattna växterna väl kvällen innan för att det skall gå lättare att lösgöra den ur den gamla krukan.
    2. Lösgör växten genom att vända den upp och ner och gripa tag om jorden och växten med ena handen och dra bort krukan med den andra handen. Knacka försiktigt krukan mot bordskanten ifall jorden sitter hårt fast, då brukar den lossna.
    3. Klipp loss fula och överflödiga rötter med en vass sax, sekatör eller kniv och ta bort all löst sittande jord. Putsa ev till ovandelen också genom att ta bort långa skott och utstickande grenar.
    4. Välj en kruka vars diameter är 2-3 cm större än den gamla krukans. Lägg lite Pimpsten eller Lecakulor i botten på stora krukor, täck ev först över hålet i botten med en krukskärva eller en bit wellpapp så att inte lecan rinner ut. I mindre krukor behövs inte lecakulor, fyll bara med jord.
    5. Fyll botten med jord. Tips: Använd den gamla krukan som hjälp för att beräkna jordmängden – sätt den gamla krukan in i den nya och fyll mellanrummet mellan krukorna med ny jord. När du lyfter bort den gamla krukan har du en fördjupning som passar din växt. Sätt i växten och fyll på med mer jord. Knacka till på krukan så att jorden sätter sig. Undvik att trycka till jorden för hårt. Vattna och lägg till mer jord ifall det behövs.
    6. Din växter behöver lite extra omsorg efter omplantering. Se till att jorden hålls fuktig utan att bli för blöt och skydda växterna mot skapt sol, särskilt om du har beskurit rötterna mycket. Kom ihåg att använda växtnäring ungefär en gång i veckan from mars-sept. Med vår Växtnäring Grönska är näringen enkel att dosera direkt i vattenkannan och sedan vattna med. En regelbunden och jämn tillförsel av näring är det bästa för växterna, använd gärna näringen i en svag dos vid varje vattning under mars-sept. Gödsla varje gång med den lägre dosen och använd den högre dosen om du bara ger näring färre än 1 gång per vecka under växtsäsongen och 1 gång per månad på vintern. Ett pumptryck motsvarar ca 2 ml.

omplantera

 

 

Sök