När behöver växter växtbelysning?
Att odla gröna växter under de mörkaste månaderna i norr kan verka hopplöst. Det finns inte tillräckligt med ljus, även om du sätter alla växterna i det ljusaste fönstret i ditt hem. Växterna i fönstret börjar gulna likt träden utanför och tillväxten minskar. Växterna försvagas av för lite ljus och blir mer mottagliga för skadedjur och sjukdomar. Men med växtbelysning kan du slappna av, det ger dina gröna växter en bättre chans till att växa och utvecklas.
Varför behöver växter extra ljus?
Ur fotosyntessynpunkt behöver växter i synnerhet blått och rött ljus. Blått och rött ljus gör att växterna växer sig stadiga och robusta. Det blåa och vita ljuset påverkar tillväxten. Rött ljus främjar i sin tur blommande växter. Att ha växtlampor i olika färger är kanske inte vad man drömmer om att ha hemma. Som tur är funkar varmvitt och kallvitt alldeles utmärkt, eftersom de innehåller alla färger. En lampa med varmvitt sken avger ett behagligare ljus för både dig och dina plantor.
Vilket slags ljus är lämpligt för växter?
Vanliga LED-lampor funkar bra som växtbelysning eftersom de producerar det ljus som är lämpligt för växterna och avger inte så mycket värme. Växter drar även nytta av vanlig belysning, men med en extra LED-lampa över växten blir effekten mycket bättre. För dig som vill komma igång tidigt på vårvintern med frösådder (t ex chiliodling) är vanliga T5 lysrör bra för växtbelysning.
När ska jag använda växtbelysning till gröna växter?
Under senhösten och vintern har hemmet vanligtvis cirka 500 lux naturligt ljus. Växter behöver dubbelt så mycket ljus i genomsnitt, cirka 1000 lux eller mer. Behovet av ljus är unikt, vissa växter behöver mer ljus inomhus, andra överlever med mindre ljus, precis som i naturen. Till exempel, en kaktus eller andra suckulenter vill ha mycket ljus och mår bra av både växtbelysning och att stå i ett ljust fönster. Växter som trivs i svagt ljus, så som ormbunkar, överlever vanligtvis vinterns låga ljus utan växtbelysning om du ställer växterna i ett ljust fönster. Generellt sett så behöver växter extra ljus från oktober till februari ungefär 10-12 timmar om dagen.
Placering av växtbelysning
Placera växtbelysningen så nära plantorna som möjligt, eftersom avståndet påverkar effekten och växtens fotosyntes. Det är värt att notera att när växtbelysning används blir växten mer aktiv och behöver mer fukt än de växter som saknar växtbelysning på vintern.
Med växtbelysning kan du till och med ha växter i badrummet där det annars brukar vara för dåligt ljusinsläpp. Många som inreder med växter vill inreda sina badrum med gröna växter, men i mörka hörn är det inte lätt att hitta växter som trivs. Därför kan växtbelysning vara en hjälp på traven och ge dig en frihet till att vara mer kreativ med växternas placering.
Anpassa till naturliga ljusförhållande
Växter är anpassade efter naturens dygnsrytm. I de tropiska klimat där många av våra vanliga inomhusväxter härstammar ifrån, får de ungefär samma ljusmängd per dag, året runt. Växter är precis som vi, vill ha ljust på dagen och mörkt på kvällen. Av den anledningen ska du undvika att belysa dina växter dygnet runt, utan istället ge dem ljus i cirka 10-12 timmar som i naturen. Du kan till exempel köpa en timer för din växtbelysning, som är planerad att lysa mellan 07.00 och 19.00. Då får växterna vila, precis som du.