Hoppa över innehåll

5 vanliga nybörjarmisstag när du odlar – så undviker du dem

Är du sugen på att börja odla, men är rädd att göra fel? Oroa dig inte. Misstag kan alla göra, oavsett om du hållit på länge eller är helt ny i trädgården. Men, det finns vissa misstag som är lite enklare att begå när man är nybörjare. I den här artikeln går vi igenom vanliga nybörjarmisstag och hur du undviker dem.

1. Att inte våga prova för att det känns för svårt

Att odla behöver inte vara så svårt och alla odlare gör misstag ibland. Det är viktigt att komma ihåg att så länge du lär dig något av dina misstag, så gör det ingenting att det går fel ibland. Det gäller bara att vara lite nyfiken och söka svar på vad som gick fel. Idag finns många hjälpsamma trädgårdsgrupper på nätet som kan ge dig inspiration. Och bara så du vet, även erfarna odlare provar sig fram och lär sig nya saker hela tiden.

Bästa nybörjartipset för dig som helt enkelt inte vet var du ska börja, är att köpa färdiga plantor från trädgårdsbutiken, till exempel tomater eller kryddväxter. Då behöver du inte hålla koll på såtider, temperatur eller ljus under plantuppdragningen. Tänk på att välja lättodlade växter som kan sättas ner i jorden direkt och som växer fort, till exempel plocksallat eller rädisa. Ett annat bra tips är att börja med perenna växter som överlever utomhus från år till år, till exempel rabarber, gräslök eller bärbuskar.

 

 

2. Övervattna eller vattna för lite

Det är vanligt att man råkar vattna sina växter för mycket eller glömmer att vattna alls. Vattnar du för lite torkar bladen och rötterna ut vilket gör att växten till slut vissnar. Vattnar du istället för mycket, vissnar växten för att jorden blivit syrefattig eller att rötterna ruttnar och inte kan ta upp vatten längre. 

Om du vattnar sällan är det bra att skaffa en torkkänslig men tålig växt som ger tydliga tecken när den behöver vatten. Det kan till exempel vara att bladfärgen ändras eller att den börjar slokna tidigt. När din torkkänsliga växt visar att den behöver vatten, kan du samtidigt vattna dina andra växter också. Är problemet att du ofta vattnar för mycket kan du börja känna med fingret på ytan av jorden och bara vattna om det är helt torrt. Det är dessutom bra att inte använda ytterkrukor eftersom det är svårt att se om vatten blir stående.

Ibland går det att rädda växterna om skadan redan är skedd, men de kommer tappa några blad och lite tillväxt. Är växten övervattnad kan du ställa krukan på en wettexduk för att suga ur vattnet. För torra växter kan du sänka ner hela rotklumpen i en hink med vatten någon timme. Det gör att all jord får dra åt sig rikligt med vatten. 

Bästa nybörjartipset för dig som har dålig koll på när du ska vattna är att de växter som står soligt oftast behöver mer vatten än de som står mer i skugga och att stora krukor gör att växterna klarar sig längre utan vatten än små krukor. Ett annat bra tips är att alltid ha en vattenkanna fylld så att vattnet har rumstemperatur när det är dags att vattna och att ha en rutin att titta till växterna på bestämda dagar.

vattna växterna

 

3. Använda jord utan tillräcklig näring

All jord som finns att köpa innehåller olika mängd näring och kan vara anpassad för olika växter. Har du fel jord, eller en jord med dålig kvalité, gör det att dina växter inte växer som de ska. 

Bästa nybörjartipset för dig som planterar som nybörjare är att det ofta bättre att välja en lite dyrare jord av yrkeskvalitet eftersom den oftast innehåller all näring (både snabbverkande och långtidsverkande) som dina växter behöver. Du kan även välja en specialjord som är anpassad för just det du ska odla, t.ex. Tomat & chilijordPelargonjord och Ros & Perennjord, så vet du att jorden innehåller det växten behöver. Kom ihåg att tillsätta extra näring efter ett några veckor eftersom växterna till slut tar upp all näring som finns i jorden. Enklast är att tillföra näring genom bevattningsvattnet och att ha en svag dos. Då finns det ingen risk för att gödslingen blir för stark.

4. Inte läsa på om växterna eller fröna

De flesta växter har olika behov när det kommer till solljus, vatten eller näring och det är inte alltid lätt att veta hur man ska ta hand om alla. Ofta handlar det om att hitta växter som trivs med just dig och dina odlingsrutiner. Vissa växter kommer passa bättre för dig än andra och det är helt enkelt bara att prova sig fram.

Bästa nybörjartipset för dig som vill lära dig hur du ska ta hand om dina växter, är att alltid läsa på om dem. Då kan du enkelt se hur mycket vatten de behöver, om de föredrar skugga eller sol och få andra bra tips. Vill du odla frön så kan du läsa på fröpåsen när, var och hur du ska så fröerna. Därefter gäller det att fröerna hålls fuktiga, men inte blöta, medan de gror. Täck sådderna med glas eller plast så behöver de normalt inte vattnas förrän de grott och kommit upp.

I Hasselfors Gardens växtbibliotek hittar du tips och skötselråd för en mängd olika växter!

Tips och råd på hur du tar hand om dina sommarblommor

5. Glömma att plantera om krukväxter

Många vet inte om att krukväxter behöver planteras om för att må som bäst. Växter som inte planteras om stannar ofta i tillväxten och blir inte så fina som de kan bli. Ett tecken på att det är dags att plantera om din växt är om krukan början bli för liten eller om jorden är genomvävd av rötter. Du kan se om jorden är genomvävd genom att ta bort krukan och se om det verkar finnas mer rötter än jord. Är det mer rötter, är det dags att plantera om i en större kruka.

Ett annat skäl till att plantera om sina krukväxter kan vara att krukan inte passar växtens behov och att den därför blir svår att sköta. Om växten till exempel torkar ut för fort kan en större kruka vara lösningen eftersom en större mängd jord håller fukt bättre. Om jorden istället är blöt länge och växten inte mår bra kan lösningen vara att byta till en högre och mindre kruka.

Bästa nybörjartipset för dig som funderar på när du ska plantera om dina krukväxter, är att en bra tumregel är att plantera om en gång per år. Det är främst krukväxter och de små plantorna du får när du sår direkt från frön som måste planteras om. De små plantorna kallas frösådder och är bra att plantera om i flera omgångar så att rötterna hela tiden kan utvecklas i ny jord.

 

Sök