Låt trädgården bli till vildmark
Som vi vet är klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald ett allvarligt hot. Enligt FN hotas 40% av pollinatörerna – särskilt bin och fjärilar – av global utrotning.
Men vi kan hjälpa pollinatörer genom att skapa stora och små ängar i trädgården, på uteplatsen eller balkongen. Många vet inte om att städer med sina parker, växter och omfattande ängsområden i själva verket är en mer mångsidig miljö för många insekter och fåglar.
Staden kan vara en fristad för pollinatörer
Var och en av oss kan faktiskt göra skillnad i vår egen miljö. Här är några tips för att bjuda in naturen till stan.
Glöm den kortklippta gräsmattan och låt blommorna blomma. Visste du att en maskros, med sina blommor, kan rädda livet på många pollinatörer? En vild trädgård ger pollinatörer skydd och näring. Naturlig växtlighet, biologisk mångfald och en vild trädgård sköter sig även själv i högre grad och ger mer tid över för återhämtning.
Välj insektsvänliga inhemska växter och blommor för att locka nyckelpigor, skalbaggar, fjärilar och bin till innergården eller balkongen. Växter som blommar tidigt är ofta bra. Blåklint och vild morot blandat med gräs och klöver skapar naturliga blomsterängar i dina krukor.
Har du en gårdsyta eller närliggande ödemarker kan du utnyttja ytorna till att skapa vilda ängar. En vild äng är enkel att underhålla, den kommer bara att behöva skäras två eller tre gånger om året. Dessutom lockar ängen till sig djurliv.
Välj gärna att plantera flera olika arter av buskar, perenner och små träd. De lockar fåglar och fjärilar till besök. Naturlig plantering är helt klart lättare att ta hand om än enskilda arter.
Sluta städa – locka djurliv!
9 steg mot en djur- och natur vänligare trädgård
1. Spara lite småkrypsoaser i trädgården, lämna kvar pinnar och stubbar så trivs djur och insekter där.
2. Välj bra vilda växter och blommande buskar till trädgården och balkongen för att locka insekter, fjärilar, fåglar och bin.
3. Locka fåglar till gården genom att plantera buskar och små träd. Fåglar skyddar även dina växter från skadedjur.
4. Behöver gräsmattan verkligen vara lika kort överallt? Låt delar av den växa sig till en äng, satsa på mjuka övergångar vid kanter och gränser i trädgården. Det sparar dessutom på miljön då gräsklipparen inte behöver jobba lika hårt.
5. Lämna kvar fjolårslöven, kratta in dem under buskar eller lägg dem som skydd i perennrabatterna. Det förbättrar klimatet i jorden, så att maskar, skalbaggar och mikroliv får mat.
6. Välkomna gärna en naturlig mångfald av träd, buskar och ängsväxter. De är ekologiskt anpassade och lever i symbios tillsammans med flera insekter.
7. Igelkotten förtjänar skydd. Lämna kvar rishögen så hittar igelkotten en fin bostad inför vintern.
8. Lämna kvar nedklippta perenner i rabatten, de bryts ner och omvandlas till härlig mylla som djurliv och växter mår bra av.
9. En trädgård med ett fungerande kretslopp är mer livskraftig och lättskött. När trädgården är i balans får den mindre skadedjursangrepp och sjukdomar, och du bidrar till ett bättre klimat.