Hoppa över innehåll

Vårblommande lökar

Lökar

Ett av de roligaste och lättaste höstjobben i trädgården är plantering av vårlökar. Lökarna som verkar livlösa då de planteras under den mörka hösten spricker ut till vackra blommor i vårsolen. Planteringen är därför symbolisk för många, väntan på något nytt kan börja.

Den bästa planteringstiden för lökar och knölar är från slutet av augusti till slutet av september. Men du kan plantera ända fram tills tjälen går i marken. Lökar som ligger för länge torkar och mister sin växtkraft. Dessutom får löken längre tid på sig att rota och etablera sig om du planterar den så snabbt som möjligt. Har du inte möjlighet att plantera lökarna direkt, ska du förvara dem torrt och luftigt.

Om du planterar lökar med olika blomningstider kan du få en blomstrande rabatt redan i mars-april som sen håller i sig in i juni. Väljer du dessutom lökar där blomstjälkarna har olika längd kommer du få en rabatt med djup. Om du ska plantera lökarna i en redan befintlig rabatt är det ett bra val att kombinera lökväxter med perenner. Perennernas blad kommer effektivt att dölja de vissnande bladen hos lökväxterna och rabatten håller sig fin hela tiden och arbetsinsatsen minskar.

Om vilda djur besöker trädgården t.ex. hare, sork eller rådjur lönar det sig att plantera lökväxter som djuren inte tycker om t.ex. vintergäck, stjärnhyacint, kejsarkrona, snöklocka och narciss, de innehåller dofter och andra egenskaper som djuren inte tycker om. Tulpaner brukar dock vara älskade av rådjuren.

Gör så här:

En bra tumregel är att lökarna och knölarna skall planteras 2-3 gånger djupare än sin egen höjd. På paketet finns det vanligtvis goda angivelser om planteringstäthet och djup.  Blanda ner Trädgårdsgödsel Mognad i jorden innan du planterar vårlökar, 1 tsk till 1 stor lök till exempel narcisser eller till 10 små lökar till exempel pärlhyacint. Naturgödsel ligger kvar i jorden och ger lökarna näring när de behöver så de ska få en fin blomning.

Vid plantering av stora grupper lönar det sig att gräva ett stort planteringsområde med spade. Om lökarna sätts här och där är lökplanteringsjärn ett bra redskap.

Om jorden är hård och lerig förbättras den genom att blanda ner Planteringsjord. Placera löken i gropen så att den smala delen är uppåt. Små lökar kan hällas i gropen, de hittar själv rätt väg mot solen. 
Täck lökarna med jord och bevattna planteringsområdet. Rötterna utvecklas bättre och snabbare i en fuktig jord och då klarar löken vinterkylan bättre.

Planteringsområdet kan täckas med dekorationsflis om du vill att blommornas vackra färger förstärks. Oxidsvart flis och Nötbrun flis är en god kontrast mot vita och gula blommor.

Det är viktigt att tänka på att blomlöken mår bäst av att bladen får stå kvar och vissna ner efter att blomningen är över. För att undvika vissna blad i rabatten kan lökkorgar vara en bra lösning. På hösten när du ska plantera din lökar planterar du dem i en speciell lökkorg som du enkelt kan gräva upp när blomningen är över och som du kan flytta till en mer undanskymd plats där bladen kan få vissna ner.

Lök i kruka

Att driva fram sina egna lökar i kruka är extra roligt eftersom man då kan välja de lite ovanliga sorterna. Om du blandar olika sorter välj sådana som blommar ungefär samtidigt. Välj stora vackra krukor och fyll dem i botten med  P-jord. Sätt i lökarna tätt, gärna i flera lager med jord emellan. Täck med ca 10 cm jord. Vattna.

Direkt efter planteringen kan krukan stå rätt varmt 5-15 grader så hinner löken rota sig bra under ca två veckor. Sen måste löken ha kylbehandling, 0-5 grader i några månader för att blomanlagen ska utvecklas på rätt sätt. Det bästa är om man har en sval jordkällare eller ett uterum som hålls frostfritt över vintern. Men det får inte frysa, då ruttnar löken lätt. I slutet på januari – februari kan man ta in krukan och driva fram blommorna i rumsvärme.

När blommorna slagit ut kan du ställa krukan svalt igen, då håller sig blommorna vackra i flera veckor. Glöm inte att vattna lite då och då.

Sök