Text: Johanna Vireaho
Användningen av julblommor och växter har ökat och blivit en given del av juldekorationerna vi tar fram varje jul. Klassiska blommor och de traditionella julfärgerna – rött, grönt och vitt – är något vi kanske aldrig kommer se gå ur stil. Men förutom den traditionella röda färgen visar årets julblommor upp sig i fräscht vitt och nyanser av vinrött, lila och tegelrött. Naturliga färger i nyanser från rosa till laxröd och beige är också populära.
Ljuva nyanser av vintergröna barrträd smyger sig också in i hemmet. Enbär, cypresser och rumsgran delar rum i arrangemang med suckulenter, murgröna, skimmia och olika lökblommor för en skogsliknande stämning.
Julblommor är en given del av juldekorationerna och kan matcha resten av hemmets färger och inredning.
Lökblommor som amaryllis och hyacint drar nytta av själva löken, vilket gör den och dess rötter en del av skönheten. Det är inte alltid nödvändigt att ens dölja rötterna i en kruka, utan det kan istället vara charmigt att ha blomman i en glasbehållare där man kan se rötterna och tydligt kunna följa tillväxten. Om du inte redan införskaffade lökarna under hösten, finns hyacinter och amaryllis att köpa som färdiga krukväxter lagom till jul.
Lökblommor används oftast som krukväxter, men att även använda dem som snittblommor har blivit nästan lika vanligt . Den vackra amaryllisen med sin långa stjälk och ståtliga blomma blir ett blickfång såväl i vas som i kruka.
Tänk på att lökblommor endast ska vattnas måttligt. Lätt fukt i jordens kruka hjälper knoppen att utvecklas och öppnas, men för mycket fukt kan göra så att löken ruttnar och blomstjälkar kan bli långa och rangliga. Naturligtvis kan allt för långa blomstjälkar alltid skäras av och sättas som vackra snittblommor i en vas.
Lokalt odlade blommor
Allt fler människor väljer sina julblommor från ett urval av inhemska blommor. Att välja lokalt producerat är en trend som ökar inom många områden och uppskattningen av närodlat återspeglas också i växterna vi väljer att ta hem. Lokalt odlade blommor kan också ha bättre och längre blomning.
Saker du hittar i din egen trädgård så som kottar, grenar och mossa kan bli ett naturligt och vackert inslag i juldekorationerna. Tänk på, att det är endast tillåtet att bryta av grenar och samla mossa från egen mark eller med markägarens tillstånd.
Ta hand om julblommorna
Julblommor behöver precis som andra växter vård och uppmärksamhet. Lökblommorna är ett bra alternativ för den som vill ha det enkelt, då lökarna innehåller allt du behöver för blomning. Ge dem bara en skvätt vatten då och då.
Julrosor är vackra men älskar kyla och fukt och trivs därför inte lika bra inomhus som andra julblommor. Julrosen kan planteras i trädgården efter julhelgen om marken inte är för hård, annars bör den hållas så svalt som möjligt medan den väntar på att planteras till våren.
Med julstjärnor behöver du vara mer omsorgsfull. Julstjärnan påverkas lätt av drag, kyla och torka och bör därför försiktigt packas i ett skyddande papperslager för resan hem. Julstjärnan älskar också ljus, så försök hitta en plats för den i hemmet där vintermörkret är som minst påtagligt.
Barrträd som används i julplanteringar trivs bäst svalt och fuktigt, spraya de gärna med vatten när de står i torr inomhusluft. Många små barrväxter, som ärtcypresser, kan också förflyttas ut i trädgården för att planteras där.
I blandade julplanteringar bör du ta hand om växterna baserat på de mest krävande sorterna i gruppen. Till exempel, om planteringen innehåller julstjärna, barrträd och hyacinter bör du följa skötselråden för julstjärna då den kräver mest omsorg.