Hoppa över innehåll

“Du lär dig som mest när det går fel” – Intervju med @isaksodling

Att börja odla kan kännas överväldigande. Hur kommer jag igång? Vad behöver jag? Och vad är bäst att börja odla som nybörjare? Det kan se olika ut från person till person, men för Isak började hans odlingsresa när han fick tomatplantor från sin mormor. Ett par år senare fick han ett växthus, och sedan dess har odlingsintresset fortsatt att växa. Idag inspirerar han andra att börja odla på sin Instagram, där han idag har över 24 000 följare.

Vi ställde några frågor till Isak om hans odlingsresa och bad honom dela några tips på hur man kan komma igång att börja odla.

Så började Isaks odlingsresa

– Mitt odlingsintresse började när jag var väldigt liten, även fast jag inte visste det just då. Jag hade ett eget litet område i trädgårdslandet där jag fick odla grönsaker. Det var när jag fick tomatplantor av min mormor som jag blev så fascinerad av att få följa plantans utveckling och att få skörda solvarma tomater. Men det var några år efter som jag förstod att jag var riktigt intresserad. 2019 köpte min morfar ett växthus till mig och det var då som mitt intresse verkligen blomstrade fram, berättar Isak. 

Till en början fokuserade Isak främst på att odla ätbart. Han odlade bland annat gurka, tomater, paprika, chili och i trädgårdslandet odlade han squash, rödbetor, sallad och kryddor. Men eftersom han hela tiden var nyfiken på att testa fler sorter så utökades trädgårdslandet någon meter varje år. 

– Jag har alltid tyckt om att testa mig fram. Odla något nytt, och på så sätt lära mig nya sätt och få nya erfarenheter. Även om man inte alltid lyckas med allt så lär man sig något, och det viktigaste har varit att aldrig ge upp.

År 2020 kom Isak fram till att han ville testa att odla blommor också. 

– Jag började med dahlior och blev helt fast i att kunna få skörda buketter. Att kunna plocka mina egenodlade blommor och skapa arrangemang och få uttrycka sin kreativitet var otroligt roligt. Även fast jag tidigare bara hade odlat ätbart och inte förstod hur människor kunde använda så stor yta till att odla blommor, så förändrades det snabbt hos mig.

2021 anlade han ett helt nytt land i trädgården, en snittblomsodling som bara var till för att kunna göra buketter. 

Man behöver inte vara expert – man lär sig på vägen

– Om det är något som jag har lärt mig av odling så är det att man lär sig av sina misstag. Saker går inte alltid som man har tänkt sig, och det är helt okej. Om man misslyckas med en sådd börjar det intressanta – nämligen att försöka att förstå vad som blev fel och försöka igen. Det blir som en revansch där man får testa igen.  

Att våga försöka och prova är viktigast för att komma igång med att odla. Och att inte se en misslyckad skörd som ett misslyckande, utan som ett sätt att lära sig göra bättre nästa gång. 

– Jag skulle vilja säga att man lär sig bäst genom att testa sig fram, och lära sig av både sina framgångar och motgångar. Om man misslyckas får man inte ta det för hårt, det kan ju vara flera faktorer som spelar in. Även den bästa odlaren misslyckas ibland. När jag började med odlingen sökte jag på internet om hur man just odlade just den grönsaken eller blomman, och fick massor med bra tips att utgå ifrån. Mycket information står även idag bak på fröpåsen. Läs på lite innan du börjar och sedan lär du dig allt eftersom!  

Hitta inspiration till odlingen

Isak odlar för att han tycker att det är fantastiskt roligt att få följa plantorna från att de är små frön till en stor skörd. 

Att hålla på ute i trädgården är som terapi och jag blir väldigt lugn av att hålla på med det. Det blir även en lycka av att se att man lyckas med så mycket. Att man kan utmana sig själv och se hur man kan klara av att lyckas med det som man tidigare har misslyckats med. Syftet med mina odlingar är att det ska vara roligt, inte något som gör mig stressad. Allt görs i den takt som jag hinner med, är det lite ogräs så är det helt naturligt och tas bort när jag hinner med det. Att kunna få uttrycka sin kreativitet när det kommer till buketter och att göra något roligt av alla grönsaker är fantastiskt roligt. 

Isaks odlingsintresse växter hela tiden och han testar och utforskar nya sorter av både blommor och grönsaker varje år. 

– Jag får mycket inspiration av att se vad andra odlar och skördar. Inspirationen hittas när jag får se nya sorter och sätt som man kan odla på. Det kan handla om att jag ser bilder på buketter där jag ser en vacker kombination eller unik sort som jag vill testa. Mycket av själva inspirationen kommer från Instagram och även när jag själv går runt och kollar i olika trädgårdar.  

Isaks tips för att komma igång med odlingen

– Mitt första tips är att våga! Om du misslyckas är det inte hela världen och det är mänskligt. Det är svårt att ha en plan över allt från början, därför skulle jag tipsa om att bestämma en plats i trädgården och börja där. Allt eftersom du odlar får du bättre koll och har lättare att kunna skissa upp allt och göra den perfekta planen.  

Som nybörjare kanske man inte har ett trädgårdsland, och vill börja i liten skala. Då kan du köpa eller bygga en pallkrage som du kan ha på altanen eller balkongen. 

– Ett annat tips är att köpa färdiga plantor, för att sedan året därefter sätta från frö eller knöl. Då har du redan baskunskaperna från året innan hur du ska sköta om plantan och gödsla under året.  

Och för att odlingen ska bli rolig och du ska bli nöjd med resultatet, så är det bra att odla något man vet att man tycker om. Om det så är potatis för en potatisälskare, eller blommor för bukettentusiasten. 

– Några grönsaker som är lättodlade är ärter, mangold, sallad, rädisor, squash och potatis, om man vill börja odla ätbart. Men testa gärna olika sorter, så får du flera olika smaker på grönsakerna och färger på blommorna när du sedan skördar.

 

Lär dig mer om odling med Isak!

Börjar du bli sugen på att prova på det här med odling? Låt dig bli inspirerad av Isaks odlingsresa och ta del av hans tips och tricks för dig som är nybörjare.

Läs mer om Isaks odling

Sök