Överallt på hyllor och i fönster i den lilla lägenheten är det grönt. Monsteran växter vilt på skåpet och de håliga bladen ramar in dörrkarmen. Atmosfären i den lilla lägenheten känns lummig och grönskande.
– Jag älskar när växter klättrar och gror. Jag brukar medvetet linda in hyllor med växter eller använda växtbelysning för att få dem att rotera runt dörren, säger Kati.
Katis intresse för gröna växter började faktiskt av en slump, även om Kati hade några växter redan när hon studerade. Men när hon skaffade kolonilott växte intresset. Hon började intressera sig för pelargoner, vilket senare ledde till en egen samling. Andra växter började också bli intressanta och sakta men säkert tog växterna över Katis hem.
– Jag är en samlare och jag samlar på alla möjliga saker, växter, krukor och vaser. Katter och Japan ligger också nära mitt hjärta. Det generella intresset för gröna växter har övergått till att bli min hobby, säger Kati och visar sin samling med sticklingar och skrattar.
Gröna kvadrat
Katis gröna växtsamling består av runt 80-100 gröna växter. Mängden varierar beroende på antalet sticklingar, men det är fortfarande mycket i relation till storleken på hemmet. Lägenheten i den gamla träbyggnaden är 33 m², vilket innebär ett genomsnitt på tre växter per kvadratmeter. Men Kati vet inte hur hon ska kunna minska ner. På vintern kan det vara över 100 växter i hennes lägenhet. Då fylls fönsterbrädorna på med hennes pelargonsamling, som hon flyttar från kolonilotten för vinterskydd.
– Jag samlar inte på några andra plantsorter. Om jag hittar en intressant växt så köper jag den, men jag letar inte efter specifika sorter. När jag köper en ny planta så hittar jag en passande plats för den hemma. Jag kan inte säga att jag planerar en plats för växten innan jag köper den, säger hon.
När det har varit som mest har det varit över 100 växter i hennes lägenhet.
Men det finns en växt som Kati drömmer om, nämligen ett japanskt barrträd från södra Japan. Eller egentligen är det två växter som står på hennes önskelista. För ett par år sedan, under en resa till Japan, blev Kati förälskad i växten mimosa, som hon såg blomma som ett stort träd.
– Det hade varit underbart att försöka få en mimosa att växa som ett miniatyrträd. Förhoppningsvis lyckas jag. Man kan säga att kombinationen av de här två plantorna är vad jag gillar med växter. Jag lägger märket till deras former, färger och hur de ser ut, säger Kati.
Fredag = växter
Fredagar är Katis växtdag. När alla får vatten passar hon samtidigt på att kontrollera hur varje växt mår. Från vår till höst adderar hon gödsel i form av gröna alger, och på vintern tångextrakt. Under sin skötselrunda plockar hon också bort bleka löv. Suckulenter får bara vatten den första fredagen i månaden.
– Jag gillar suckulenter och de är så lätta att ta hand om, men på senaste tiden har jag vattnat dem lite för mycket. Jag har behövt plantera om suckulenterna och öka tjockleken av lagret med pimpsten som fungerar som dränering. Jag brukar också använda terrakottakrukor istället för plast, för att vattnet ska dunsta snabbare om jag vattnar för mycket.
Förutom terrakottakrukor finns det också krukor gjorda av Kati, andra handgjorda krukor och en del från loppisar.
– Jag tycker att handgjorda krukor har mer personlighet och karaktär.
Förutom terrakottakrukor finns det också krukor gjorda av Kati, andra handgjorda krukor och en del från loppisar.
Kati gillar suckulenter och deras enkla skötsel. Pimpsten i botten av krukan förebygger övervattning av växterna.
Alla växter får ny jord på ytan av krukan, men växter i små krukor planteras om i större.
Sticklingar är en personlig present och det är alltid roligt när det finns en historia bakom växten.
Jord till växterna
Det är mycket att göra under våren när växterna ska planteras om. Kati byter inte ut jorden hos alla växterna, på vissa lägger hon bara ny jord på ytan. Är krukorna små, brukar hon dock byta till en större kruka. Kati odlar också sticklingar direkt i jorden eller sätter dem i vatten först.
Jag vill ge alla växter en chans.
– Det är underbart att få och odla sticklingar. Det är en personlig present, och det är roligt när det finns en historia bakom plantan. Jag brukar också fråga om jag får ta sticklingar från växter som de tänkt slänga på mitt jobb. Jag kan inte slänga en växt i återvinningen om den fortfarande lever, även fast den inte ser så roliga ut längre. Jag vill ge alla växter en chans.