Hoppa över innehåll

En no-dig rabatt under träden med ätliga perenner

Har du begränsat med yta i din trädgård kan en odling under ett träd vara ett bra alternativ. Förutom att du får mer yta att odla på drar trädet också fördelar av en rabatt vid stammen framför en gräsmatta. Gräsets rötter konkurrerar nämligen med trädet så lägger du istället en rabatt där har trädet lättare att ta till sig näring från jorden.

Steg 1:

Markera ytan där du vill anlägga din rabatt, klipp bort evetuella skott och grenar som växer ut från stammens bas. Lägg sedan ut några lager wellpapp för att kväva gräset.

 

rabatt no dig

Steg 2:

Lägg ut jord över wellpappen, ett ca 10-20 cm tjockt lager. Behöver du större mängder kan Frilandsjord vara ett bra alternativ. Den går att köpa i storsäck eller på lösvikt. Klicka här för att se var du kan beställa. Det går också att anlägga rabatten med t ex Ros & Perennjord som finns i 40 liters säckar.

 

rabatt no dig

Steg 3:

Jämna och kratta ut jorden i den form du vill ha runt trädet. Se till att lämna fritt från jord  närmast trädstammen, jorden ska inte ligga an mot stammen. Fixa till den form du vill ha på rabatten och skär sedan bort de överflödiga bitarna av wellpapp.

 

rabatt no dig under träden

Steg 4:

Plantera ner dina plantor eller direktså med frö i jorden.

rabatt no dig

Steg 5:

Vattna igenom jorden ordentligt.

 

vattna rabatten

Tips på ätliga perenner:

Daglilja

– Dagliljor är långlivade, härdiga och lättskötta. De växer i täta bladruggar med smala blad som ger fin kontrast i rabatten hela säsongen. Det finns en bred palett med olika färger och storlekar på blommorna som bara är öppna en dag. Det går att använda både unga skott, knoppar och utslagna blommor till matlagning och ätbar dekoration. Läs mer här.

Funkia

– Funkia eller Hosta som den även kallas är en användbar marktäckande perenn för skuggiga eller halvskuggiga lägen. Den används mest för sina vackra blad som skapar en fin kontrast mot sirliga bladverk. Det är de tidiga skotten på våren innan bladen vecklar ut sig som skördas och tillagas. Smörstekta bladrosetter är en delikatess. Även blomstjälkar och blommor kan ätas senare på säsongen.  Läs mer här.

Gräslök

– Gräslök är en mycket omtyckt, flerårig och lättodlad kryddväxt. Den växer även vilt i Sverige. Gräslöken har ihåliga 30–40 cm långa blad och den blommar med violetta bollformade blommor. Klippt gräslök är en klassiker ihop med matjesillen. Knopparna och blommorna är också ätbara. Läs mer här.

Strandkål

– En flerårig kraftig kålväxt som har ätbara blad med nötaktig smak. Den är rejält storväxt och pryder rabatten med sin vackra grågröna färg. De unga skotten skördas på våren men även blommorna som kommer senare kan ätas.

Lavendel

– Lavendel är en perenn kryddväxt som doftar underbart med sina vackra blålila blommor på ax. Har du en solig men torr och mager plats i trädgården är det en perfekt plats att odla lavendel på eftersom de älskar karga lägen. Den är mest känd för att vara vacker men blad och blommor är ätbara och kan användas till att smaksätta socker, men även användas i kakor och bakverk. Läs mer här.

 

Sök