Recept av Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019
Serverar: 4 personer
Tillagningstid: ca 40 min
Ingredienser:
- 800 g biff
- neutral olja
- salt
- nymalen peppar
Tomatsallad:
- Körsbärstomater
- ½ rödlök
- 3 msk rödvinsvinäger
- 3 msk rapsolja eller olivolja
- 1/5 dl fint hackad persilja
- Salt
- Peppar
Tillbehör:
- Gräslöksblommor
- Andra ätbara blommor
Bearnaisesås:
- 400 g smör
- 2 msk rödvinsvinäger
- 2 msk vatten
- 3 äggulor
- 1 dl Fint hackad persilja
- ½ dl Fint hackad dragon
- ½ dl fint hackad körvel
- salt
Färskpotatis:
- 800g potatis
- 2 msk olivolja
- 1 msk timjan
- 1 tsk salt
- 1 tsk nymalen svartpeppar
- 2 vitlöksklyftor
Gör så här:
Börja med att tända grillen och under tiden du väntar på en bra glödbädd så finns det gott om tid att förbereda salladen och såsen.
Tomatsallad:
- Dela samtliga tomater och lägg dem i en skål.
- Finhacka rödlöken samt persiljan och ha i detta tillsammans med tomaterna.
- Häll på oljan, rödvinsvinägern samt smak av med salt och peppar.
- Låt salladen stå i kylen tills servering. Garnera sedan med ätbara blommor, gärna från örter.
Bearnaisesås:
- Smält smöret.
- Lägg äggulorna i en kastull och tillsätt 1 msk av vinägern.
- Ställ kastrullen på spisen som håller en låg värme och vispa hela tiden tills äggen och vinägern bildar en krämig konsistens.
- Tillsätt smöret droppvis i början, ju mer smör som binder in ju snabbare kan du också ha i smöret. Vispa in så mycket smör du kan och tills du fått önskad konsistens. Om såsen blir för tjock kan du spä med lite vatten.
- Smaka av med mer vinäger samt rikligt med finhackad persilja, dragonen och körvel samt salt.
Bakad färskpotatis:
Nu när det snart är dags att grilla så passar det perfekt att skjut in potatisen i ugnen eller ännu godare om du har möjligheten att göra dess på grillen.
- Dela potatisen i klyftor och lägg dem på en ugnsfast form gärna med skalsidan nedåt.
- Ringla över olivolja och krydda med timjan, salt, peppar samt två skalade och krossade vitlöksklyftor.
- Ställ dem i mitten av ugnen som ska hålla en temperatur på 225 grader tills potatisen är mjuk rakt igenom och fått en fin färg.
Biffen:
- Torka av köttet så att det är torrt.
- Olja in samt salta kanterna runt om.
- Grilla på direktvärme tills köttet har en innertemperatur på 48 grader. Om du inte har en termometer så räkna med ca 2 minuter per sida för att uppnå medium.
- Låt köttet vila i 5 minuter innan det är dags att äta.
Servera och njut av Gabriels absoluta favoriträtt när det kommer till grillat!