Hoppa över innehåll

Grillad biff med bakad färskpotatis, bearnaisesås och syrlig tomatsallad

Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019, delar med sig av sitt favoritrecept till sommarens grillkvällar.

Recept av Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019

Serverar: 4 personer

Tillagningstid: ca 40 min

Ingredienser:

  • 800 g biff
  • neutral olja
  • salt
  • nymalen peppar

Tomatsallad:

  • Körsbärstomater
  • ½ rödlök
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk rapsolja eller olivolja
  • 1/5 dl fint hackad persilja
  • Salt
  • Peppar

Tillbehör:

  • Gräslöksblommor
  • Andra ätbara blommor

Bearnaisesås:

  • 400 g smör
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 1 dl Fint hackad persilja
  • ½ dl Fint hackad dragon
  • ½ dl fint hackad körvel
  • salt

Färskpotatis:

  • 800g potatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor

Gör så här:

Börja med att tända grillen och under tiden du väntar på en bra glödbädd så finns det gott om tid att förbereda salladen och såsen.

Tomatsallad:

  1. Dela samtliga tomater och lägg dem i en skål.
  2. Finhacka rödlöken samt persiljan och ha i detta tillsammans med tomaterna.
  3. Häll på oljan, rödvinsvinägern samt smak av med salt och peppar.
  4. Låt salladen stå i kylen tills servering. Garnera sedan med ätbara blommor, gärna från örter.

Bearnaisesås:

  1. Smält smöret.
  2. Lägg äggulorna i en kastull och tillsätt 1 msk av vinägern.
  3. Ställ kastrullen på spisen som håller en låg värme och vispa hela tiden tills äggen och vinägern bildar en krämig konsistens.
  4. Tillsätt smöret droppvis i början, ju mer smör som binder in ju snabbare kan du också ha i smöret. Vispa in så mycket smör du kan och tills du fått önskad konsistens. Om såsen blir för tjock kan du spä med lite vatten.
  5. Smaka av med mer vinäger samt rikligt med finhackad persilja, dragonen och körvel samt salt.

Bakad färskpotatis:

Nu när det snart är dags att grilla så passar det perfekt att skjut in potatisen i ugnen eller ännu godare om du har möjligheten att göra dess på grillen.

  1. Dela potatisen i klyftor och lägg dem på en ugnsfast form gärna med skalsidan nedåt.
  2. Ringla över olivolja och krydda med timjan, salt, peppar samt två skalade och krossade vitlöksklyftor.
  3. Ställ dem i mitten av ugnen som ska hålla en temperatur på 225 grader tills potatisen är mjuk rakt igenom och fått en fin färg.

Biffen:

  1. Torka av köttet så att det är torrt.
  2. Olja in samt salta kanterna runt om.
  3. Grilla på direktvärme tills köttet har en innertemperatur på 48 grader. Om du inte har en termometer så räkna med ca 2 minuter per sida för att uppnå medium.
  4. Låt köttet vila i 5 minuter innan det är dags att äta.

Servera och njut av Gabriels absoluta favoriträtt när det kommer till grillat!

 

 

Följ med på Gabriels odlingsresa!

Gabriel Jonsson, vinnare av Sveriges Mästerkock 2019, har nu tagit sitt matintresse till nästa nivå och ska lära sig odla mat från grunden – och vi får följa med på odlingsresan.

Ta del av inspiration, matglädje och odlingskunskap när Gabriel bygger sitt första odlingsland. Vi får följa med på hela odlingsresan – från planeringsstadiet, till byggandet av odlingslådor till sambons favoritmiddag.

Läs mer om Gabriels odling

Sök