Allt du behöver är en pumpa, en vass kniv, en sked och ett ljus.
Gör såhär:
- Stora pumpor är lättast att bearbeta uppifrån. Skär ett lock ca 15 cm i diameter i toppen på pumpan, vinkla kniven mot mitten så att locket blir större i ovankant. Detta gör att locket inte kan falla ner i pumpan, om den krymper. Små prydnadspumpor kan man göra hål ifrån sidan och gröpa ur.
- Ta ur kärnor och det trådiga innehållet. Gröp ur pumpan med en kraftig sked. Lämna ca 3-4 cm fruktkött till väggen på stora pumpor, ca 1 cm på små prydnadspumpor.
- Rita på det mönster du vill göra.
- Använd en vass kniv och skär från utsidan. Lägg pumpan i en skål eller hink om den inte vill vara stilla. Tryck ut bitarna från insidan. Större partier kan behöv skäras ut i mindre bitar.
- För små prydnadspumpor kan du vira en tråd runt skaftet så kan den lilla pumpan hängas upp.
- Lägg folie i botten på pumpan och gör ett ventilationshål i locket. Sätt i ett ljus och tänd!
- Om kanterna smörjs med vaselin håller pumpan längre. Pumpalyktan passar bäst att ställa utomhus, då det svala vädret förlänger pumpans hållbarhet men tänk på att den inte får stå ute i minusgrader och frysa för då kollapsar den.
Tips!
Släng inte kärnorna från pumpan, dessa kan torkas och rostas till naturgodis.
- Skölj pumpakärnorna väl, låt rinna av.
- Sätt ugnen på 175°C. Blanda kärnorna med lite olja och salt. Sprid ut kärnorna på en plåt med bakplåtspapper.
- Rosta kärnorna i ugnen i 20-30 minuter tills de fått lätt bränd färg. Rör om någon gång och se till att de inte blir för brända.