Ingredienser
- 1 kg mogna tomater
- 1 medelstor söt lök
- 1 msk pressad vitlök
- 1/2 dl rapsolja
- 1 dl rörsocker
- 1 dl rödvins- eller äppelvinäger
- 1/2 dl flytande honung
- 1 1/2–2 tsk salt
- 1 tsk krossad svartpeppar
- 1/2 tsk kanel
- 1/2 tsk nejlika
- en nypa chili
- ca 1 dl vatten
Gör så här
Tillagningstid: 20 minuter + 1 timme koktid
- Ta bort de hårda fästena och skär tomaterna i bitar.
- Hacka den skalade löken. Sautera lök och vitlök i en kastrull med olja. Lägg i tomatbitarna. Fortsätt sautera cirka 3–5 minuter under omrörning.
- Tillsätt de övriga ingredienserna och låt småputtra cirka 20 minuter.
- Mixa blandningen jämn med en stavmixer och fortsätt koka tills blandningen blir ett tjockt mos, det vill säga cirka 30-60 minuter. Tillsätt lite vatten om moset blir för tjockt.
- Häll upp den heta ketchupen på flaskor och förvara i kylskåpet.
Servera och njut
Tips!
Förvara ketchupen i flera mindre flaskor istället för en stor så förlänger du hållbarheten. En oöppnad flaska håller sig fräsch i några månader i kylskåpet.