Hoppa över innehåll

Kryddlandet

Att odla kryddväxter har en lång tradition. Visserligen kom många av våra kryddor hit med munkar under medeltiden, men visst verkar det sannolikt att våra förfäder för ännu längre sedan 'hottade upp' sin enformiga diet med smakrika örter.

Kryddväxter är inte en enhetlig grupp, utan de har sitt ursprung ur många olika växtfamiljer och klimat. Några är ett- och tvååriga, några är perenna (fleråriga). Detta måste du ta tänka på när kryddodlingen planeras. Någon växt som du hett eftertraktar kanske inte ens klarar av att leva i vårt svenska klimat och du måste odla den inomhus.

Växtplats

Gemensamt för de flesta kryddväxter är dock att de vill ha en väldränerad, mullrik jord. De vill inte stå blött och de älskar sol och värme. Ett bra tips är att täcka jordytan på örtagården med dekorationssten eller Odlingssand. Stenen skyddar mot rotogräs, den håller värmen kvar kring växterna och du slipper jordstänk på dina kryddor efter regn eller bevattning.

Anlägg kryddlandet nära köket om det går, då är det lätt att smita ut och nypa av det som behövs till maten. Ett annat bra tips är att odla kryddor i stora krukor som du placerar nära köksingången.

Förodling

Att dra upp egna kryddor från frö ger extra krydda! I mitten av mars sås basilika, lavendel, myntor, rosmarin, salvia, gräslök, timjan och citronmeliss. I början av april sås körvel, dill, dragon, mejram och persilja. Så i Såjord och plantera om i Ört & grönsaksjord. Odla inomhus tills det är tillräcklig varmt ute.

Ett enklare sätt är att köpa färdiga plantor. De som finns i livsmedelsaffären kan gå att plantera om men de är rätt hårt drivna så det är inte alltid det lyckas. Att köpa plantor i plantskolan är säkrare!

Plantering

Plantera ut de flesta örter i början av juni, köldkänsliga i mitten av juni. Fleråriga, härdiga arter kan planteras under hela växtperioden. Bevattna jorden och plantorna väl före och efter plantering.

Placering av växterna

Placera örter som du använder ofta tex basilika, mejram, myntor, persilja, gräslök, dill, timjan så att du når dem lätt. Vid kanten av gångar, i krukor, i blomrabatterna! Fleråriga örter placeras så att de inte är i vägen då jorden skall grävas om, längst bak i planteringen, som kantväxter och i egna grupper: libbsticka, isop, myntor, gräslök, timjan. Vissa myntor är rätt invasiva och de måste begränsas genom att planteras i nersänkta krukor el liknande.

Gödsling

Du får inte gödsla örterna alltför kraftigt, då minskar de i arom och härdighet. Men för lite gödsel blir inte heller bra, då hämmas utvecklingen och du kan inte skörda så mycket. Det finns så många olika kryddväxter att generella gödslingsråd inte blir bra. Grundgödsla jorden när du planterar med hönsgödsel 1 dl/kvm. Underhållsgödsla under sommaren efter behov med flytande växtnäring, en enkel tumregel – stor skörd – mer gödsel.

Vintern

För säkerhets skull bör du täcka din örtagård med granris under vintern, många kryddor är känsliga för kyla, fransk dragon, salvia, citronmeliss m fl.

Skörda och förvara

Att skörda kryddväxterna är höjdpunkten på odlingssäsongen. De allra flesta växter kan du nypa lite av då och då under sommaren men den stora skörden, den du skall bevara och njuta av under vintern, bör oftast ske strax före blomningen. Då är kryddväxten som allra mest aromatisk.

Skörda dina kryddväxter en varm och torr sommarförmiddag.  Ibland vill du också skörda växtens fröer, antingen för att krydda maten med dem eller för att använda dem till nästa års sådd. Då måste du låta dina kryddväxter gå i blom och sätta frö innan skörd. Och då gör du inte bara dina smaklökar nöjda, humlor och bin avgudar kryddväxternas välluktande blommor.

Skörda fröer genom att hänga knippen av kryddväxterna upp och ner i en mörk papperspåse. När fröerna torkar faller de av ner i påsen.

Torka

Du skördar dina kryddväxter allra enklast genom att torka dem. När de är knastertorra kan du vara säker på att de håller över vintern. Förvara de torkade kryddorna i mörka burkar med skruvlock.

Frysa

Många kryddor går att frysa in som de är. Tänk på att slå in dill i frysfolie eller frys in den i glasburkar, dill ger annars smak till allt annat i frysen! Mer smak av kryddorna behålls ofta om de blandas med smör eller olja innan infrysning. Det bästa tipset är att göra färdigt kryddsmör av en blandning av sommarens örter och gömma i frysen till den mörka vintern.

Sök