Hoppa över innehåll

Lyckas med att odla chiliplantor

Att odla chili är både lätt och roligt! Med rätt jord och gödsel förbereder du för en stor och riklig skörd.

Så chili

Såtiden beror på vilka sorter du odlar och om du har tillgång till växtbelysning. Sorter med lång utvecklingstid sås redan i november-december för att de ska hinna ge stor skörd under säsongen, men januari till februari är annars en bra tid att så de flesta sorter. Tidiga sådder kräver tillgång till växtbelysning då det naturliga ljuset är för svagt under vintern. Svagt ljus ger klena plantor.

Naturgödslad Såjord är en finsiktad blandning svagt gödslad med naturgödsel som passar bra att så i. Ett annat bra alternativ är S-jord som innehåller finsiktad torv som tillsatts med perlit för att jorden ska hålla sig extra luftig, något som är viktigt om du sår i låga lådor eller pluggbrätten.

Det är viktigt att fukten hålls konstant under groningsfasen. Ett bra knep är att täcka sådderna med Odlingssand för att hålla jorden fuktig men jordytan torr under groningen och när plantorna är små. Ställ gärna chilisådderna i miniväxthus eller täck dem med genomskinlig plast så bibehålls fukten bättre. När plantorna börjat gro behöver de långsamt vänjas vid torrare rumsluft. I torr luft avdunstar vatten från växten mer än i fuktig luft, och avdunstning gör att växten tar upp näringsämnen effektivt.

Chiliplantor behöver mycket ljus

Det är viktigt att ge dina chiliplantor gott om plats att växa och mycket ljus. Detta eftersom en planta som växer tätt och skyms av andra plantor kommer sträcka sig på längden för att försöka konkurrera om ljuset med intilliggande plantor vilket kan ge rangliga plantor. Placera chiliplantorna därför gärna i ett soligt fönster. Har du tillgång till växtbelysning är det förmånligt att använda det under de mörkare månaderna för extra tillväxt men sedan brukar naturligt ljus räcka till.

Plantera om chiliplantor

Såjordens och fröets egna näring räcker tills att plantorna har börjat få ett par karaktärsblad. När tillväxten sätter fart eller om plantorna står trångt är det dags att byta jord och plantera om dem i mer näringsrik jord, Tomat & chilijord är ett bra alternativ vid omplantering.

Tomat- och chilijord är en långtidsgödslad jord med lite grövre struktur för att även passa i större krukor och bäddar till slutplanteringen på balkonger, växthus och altaner. Jorden innehåller extra kalium, kalcium och magnesium som är viktigt för att få rikligt med frukter.

Om du inte har plats att sätta om plantorna i större krukor är det en god idé att börja ge dem lite näring i bevattningsvattnet. 1 skopa per liter vatten av Växtnäring Universell ger en svag dos av ny näring till de ännu mycket små plantorna.

Eventuellt behöver du plantera om dina chiliplantor flera gånger innan de hamnar i den slutliga krukan eller odlingsbädden. Det är bra att byta kruka och jord eftersom det stimulerar plantan att bilda nya rotspetsar som aktivt tar upp näringen.

Köper du färdiga chiliplantor är de ofta så stora att du kan sätta de i den slutliga krukan direkt när du tar hem dem.

Slutplantering av chili

Det är en bra idé att använda en rejäl jordvolym till slutplanteringen, storväxta chilisorter behöver mer jord än småväxta. En stor jordvolym gör det lättare att sköta vattningen och kan också tillhandahålla mer näring till rötterna. Om krukorna står under bar himmel måste det finnas hål i botten så att regnvatten kan rinna ut. Det är praktiskt med hål i krukans botten även inne under tak så att du inte riskerar att övervattna.

Platsen där chiliplantorna står bör vara varm och solig. Då ger chilin en bättre skörd eftersom frukterna hinner mogna bättre på en varm plats. Kom ihåg regelbunden gödsling för att få en smakrik och riklig skörd.

Gödsla chiliplantor

Chiliplantor behöver mycket vatten samt behöver rota sig snabbt och väl så att de kan ta upp vatten och näring effektivt. I småplantstadiet fram till det att plantorna börjar blomma är det en bra idé att använda vår Växtnäring Universell. Denna näring har ett överskott av kväve som plantorna behöver när de bildar många nya blad. När plantan börjar blomma kan du byta till Växtnäring Tomat & Grönsak som har ett överskott av bland annat kalium som plantorna behöver för att blomma och sätta frukt.

Både Växtnäring Universell och Växtnäring Tomat & Grönsak är vattenlösliga specialgödselmedel för tomater, chili och andra grödor. Dessa gödselmedel används även av yrkesodlare. Förutom huvudnäringsämnena innehåller de alla mikronäringsämnen som växterna behöver. Det är viktigt att plantorna har regelbunden tillgång till näring men eftersom Tomat och chilijorden har långtidsverkande näring i sig är den relativt förlåtande ifall du skulle glömma ge extra näring. En större kruka med större jordvolym innehåller mer näring än en liten, så stora plantor i små krukor kommer har störst behov av extra tillsats av växtnäring med bevattningsvattnet.

Så sköter du chiliplantan

Chili trivs bäst på varma växtplatser och behöver därför mycket vatten, var noga med vattningen och låt inte plantorna torka för mycket. En större kruka är lättare att vattna än en liten då en stor jordvolym kan hålla mer vatten är en liten.

Passa på att binda upp chiliplantorna med hjälp av pinnar eller snören när de växer så att de får stöd och kan orka bära upp alla frukter. Vissa sorter kan behöva toppas för att grena sig och bli buskiga medan andra naturligt grenar sig. Ett projekt kan vara att stamma upp chilin för att forma små träd.

Chiliplantor älskas av löss som kan komma i perioder när plantan är i sämre tillväxt, har flyttats, eller störts på annat sätt. Studera plantorna noga och ofta så att inte eventuella löss inte får övertag. Enklaste sättet att få bukt med lusangrepp är att försiktigt klämma lössen med fingrarna, men vid större angrepp kan man även spruta med såpvatten.

Om chiliplantan har många nya frukter bör några av dem gallras ut så att plantan kan orka bära fram nya frukter kontinuerligt.

 

 

Sök