Tomatodlingen börjar tidigt
Bordet i uterummet är fyllt med krukor i vilka Karin är van vid att så fröer. Redan i februari börjar Karin Björklund-Rissanen att så och det som sås allra mest är tomat.
”Jag sår tomatfröna i god tid, på så sätt hinner jag vårda plantorna ordentligt så de mår bra inne i växthuset. Om man börjar för tidigt kan plantorna lätt bli långa och hopa sig, även om det finns gott om plats för dem att sprida ut sig och växa.”
Genom att odla egna plantor fylls Karins omgivning av grönska även under kyligare tider. Den nordiska vintern känns lång och mörk tycker Karin, som älskar sommar och värme, men när man odlar känner man vindar av alla härliga dofter och våren som närmar sig.
Glädjen i odling, för Karin, kommer från att experimentera och testa nya saker. Goda smaker är bara en stor bonus.
När våren kommer är det dags att härda plantorna och så småningom plantera dem på plats. När temperaturen håller sig på +10 grader flyttas Karin plantorna från växthuset för att odla dem ute. Tomater är känsliga för kyla och för tidig förflyttning kan göra att tillväxten saktar ner, eller till och med slutar om temperaturen blir för låg. Tomater älskar näring, sol och värme. Ju soligare tomaterna får växa, desto sötare och saftigare kommer de att mogna.
Ett eget växthus för tomater
Karins trädgård sluttar en aning längst med en bergsvägg. Själva köksträdgården har ett ljust läge i sydsluttningen. På grund av marken och lutningen på tomten har det varit svårt att hitta plats för ett enda stort växthus och i och med att odlingsintresset ökat har en lösning behövts hittas. För att kunna odla på tomten trots sluttningen satte Karin och hennes man Ilka först upp ett mindre växthus. Efter det har flera mindre växthus tillkommit på olika platser runt omkring på gården.
Det finns gott om ljus och värme i växthuset på sydsluttningen. På sensommaren och tidig höst kan tomater plockas från plantan nästan varje dag.
”Växthuset i mitten är reserverat för gurkor. Det soligaste växthuset för tomater som älskar värme och ljus. Chili och paprika har sin plats i växthuset längre upp på gården.”
‘Yellow Pearshaped’ är en gul tomat, som namnet antyder ger den päronformade och saftiga små tomater.
Bra jord och skötsel är viktigt för tomatodlingen
Odlingslådorna i Karins växthus är gjorda av fuktbeständig plywood och är inte särskilt djupa för att bidra till en ergonomisk arbetsposition, men fortfarande med tillräckligt med utrymme för jord. Jorden behöver bytas ut varje år eftersom tomater är väldigt näringskrävande.
”Det känns ganska festligt när plantorna får planteras och växthuset fylls med sol och värme. När jag planterar lägger jag näring i botten av kärlet och vattnar så att plantan kan slå rot”, berättar Karin. Hon vattnar även tomaterna nästan varje dag när växthuset på södra sluttningen blir varmt.
I växthuset har tomater nytta av pollineringshjälp så det är bra att skaka lite på tomatknippena under blomningen för att hjälpa till med pollineringen. Du kan också sprida pollineringen med en akvarellpensel.
”När hösten närmar sig kanske lite av entusiasmen för odling kan avta när vädret svalnar, men när solen skiner är det en fest i trädgården. Jag kan spendera tid på gården dygnet runt och plantera, rensa i rabatterna och binda tomaterna så att de får det stöd de behöver.”
Karins växthus är fullt av tomater. Mot slutet av sommaren gallrar Karin växtligheten och binder de höga tomaterna, så att det finns plats att ta sig fram i växthuset.
Karin använder ett snöre för att knyta och stödja tomaternas stammar i växthusets takkonstruktioner. Det finns plats mellan tomaterna för att odla basilika, som är ett fantastiskt smakpar för tomaten, och en bra växtkompis. Karin breder ut klipp från gräsmattan för att täcka tomaternas rötter. Gräsklippet hjälper till att behålla fukten i jorden, ger näring och förhindrar ogräsangrepp.
Ätbar odling
Karin odlar olika sorters tomater i växthuset som ger olika färger och smaker när de väl hamnar på tallriken. Karin gör även pastasåser, soppor, salsa och chutney av sina egna tomater.
Olika sorter ger färg och smak till exempelvis en tomatsallad. Här har Karin plockat ’Black Indigo’, ’Aunt Ruby’ German Green, ’Moneymaker’ och ’Black Cherry’ tomater.
Indigo Rose väcker uppmärksamhet med sin mörka färg. Frukten är grön till en början, men mognar till en mörk rödsvart färg.
”För det mesta odlar jag vanliga tomater, vare sig det är små körsbärstomater eller bifftomater. ’Black Cherry’ blir extra söt och är vår favorit. Den välbekanta och traditionella ’Moneymaker’ ger många frukter, men det är alltid kul att prova nya sorter. I år inkluderade odlingen den gröna bifftomaten ’Aunt Ruby’s German Green’, en tomat som är riktigt grön trots att den är mogen.”
’Black Cherry’ är en mörk körsbärstomat som behöver mycket solljus för att få en god söt smak. Den har visat sig vara riktigt smakrik och är en stor favorit hos Karin.
’Aunt Ruby’s German Green’ är en stor grön bifftomat.
Tomater från vänster till höger, uppifrån och ned: ’Aunt Ruby’ German Green, ’Moneymaker’, ’Black Russian’, ’Indigo Rose’, ’Tigerella’ och ’Black Cherry’
’Gardenberry’-tomater är klarröda och jordgubbsformade.
Tips för odling av tomater
- Välj en tomatsort anpassad utefter vart den ska planteras. Vissa sorter lämpar sig för krukväxt eller frilandsodling och andra för växthusodling. Balkong är också lämplig plats för att odla tomater, speciellt om de får luta sig mot en varm vägg.
- Vill du odla mycket tomater är det värt att odla plantorna från frö, annars kan du odla direkt från en färdig planta.
- Börja inte odla tomaterna för tidigt. Om du börjar odla tidigt, använd plantljus. Temperaturen bör inte sjunka under tio grader. Vid svalare temperatur saktar tillväxten av tomaten ner. Vanligtvis kan tomater planteras i ett ouppvärmt växthus från mitten av maj, först efter att risken för frost har passerat.
- Plantera tomaterna i växthuset ungefär var 50:e cm. Använd tomat & chilijord. Tomater kräver mycket näring. Växtnäring Tomat & grönsak är ett bra gödselalternativ vid tomatodling. Bleka löv och dålig tillväxt tyder på brist på näringsämnen.
- Vattna plantorna regelbundet och håll jorden fuktig.
- Stöd tomatstammarna med snören eller stödpinnar. Ta bort sidoskotten som utvecklas på bladet samt bladen längst ner på stammen så att tomaterna får ordentligt med ljus
- Hjälp till med att pollinera genom att skaka blommor eller använda en akvarellpensel.
Det finns tydliga ränder på sidan av ”Tigerella”-tomaten.