Text: Emily Bratt
Jag älskar precis allt med perenner! Jag älskar hållbarheten med ett växtmaterial som kommer tillbaka år efter år. Jag älskar att efter etableringsfasen är det minimal skötsel på dessa ytor. Jag älskar att man kan sprida ut blomningen över i princip hela året (med hjälp av julrosor).
Trädgårdens ryggrad består av lignoser – alltså träd och buskar. Därefter målar vi med perennerna.
Perennerna ger oss vackra och lättskötta ytor – om man valt rätt växt för rätt plats såklart. Förutom jordtyp, utsatthet och markfuktighet är det ljusförhållanden vi tittar på. Gränserna är inte sällan flytande och många växter funkar bra i flera lägen.
Här kommer några av mina favoritperenner för sol, halvskugga och skugga!
Emilys favoritperenner för soliga platser
Viktigt att tänka på när man väljer växter för ett soligt läge är att veta vilket behov av fukt eller hur torktålig växten är.
Bara för att en växt trivs i full sol är det nödvändigtvis inte synonymt med att den är torktålig. Och ett soligt läge är ofta torrt.
- Achillea millefolium (röllika): Kanske är detta min absoluta favorit bland perennerna. Färgerna är to die for! Själv så håller jag kanske ’Credo’ och ’Terracotta’ högst. Börjar blomma ungefär vid midsommar hos mig och fortsätter sedan långt in på hösten. Blir ca 70 cm hög och tål torka mycket bra.
- Cephalaria gigantea (jättevädd): Fantastisk perenn som svävar och väver samman i perenntårtan. På sina drygt 150 cm blommar hon i juli-aug med oändligt många små blommor i den allra ljuvaste crèmegula nyans. Hon pallar torka och är älskad av våra små flygande vänner.
- Lythrym salicaria ’Blush’ (fackelblomster): Denna karamelldröm är allt man kan önska sig beträffande den ultimata rosa kulören. Blommar i juli-aug. Föredrar det fuktigt även om hon klarar en go perenntårta i full sol. Om det är en riktigt varm sommar punktvattnar jag vid ett par tillfällen. Blir ca 90 cm hög.
Emilys favoritperenner för halvskuggiga platser
Dom allra flesta växter trivs eller funkar i halvskugga. Eventuellt blir blomningen något påverkad i den mån att växten i fråga blommar mer sparsamt.
- Astrantia major (stjärnflocka): En gammal kärlek från barndomen som jag aldrig tröttnar på. Finns många namnsorter från vitt till mörkt rosa nyanser. Blommar från juni-sept beroende på sort och varierar från 40-70 cm i höjd. Anspråkslös och lättodlad på dom flesta jordar.
- Bistorta amplexicaulis (blodormrot): En tålig perenn som passar bra både i perenntårtan och till förvildning. På ca 100 cm svävar dessa modesta spiror under den trevliga blomningstiden aug-okt. Föredrar en fuktig jord med klarar också torrare lägen. Jag odlar sorterna ’Rosea’ och ’Speciosa’.
- Geranium cantabrigiense (’Biokovo’ liten flocknäva): Ett riktigt fint alternativ till den kanske mer kända macrorrhizum flocknäva. Toppenbra marktäckare som blir ca 20 cm hög. Blommar med otaliga ljusrosa blommor under juni-juli. Vackert bladverk som får fina höstfärger. Hon är lättodlad och torktålig.
Emilys favoritperenner för skuggiga platser
Många upplever skugga som problematiskt. En begränsning helt enkelt. Men vet du! Det finns så många fantastiska perenner som trivs här.
Ta vara på, utnyttja och värdesätt dom skuggiga delarna av din trädgård.
Denna plats ger dig möjlighet att odla växter som inte tris någon annan stans och ger därmed en möjlighet till att utöka din palett och få en större variation och artrikedom!
- Asarum europaeum (hasselört): Underbar marktäckare med fantastiska glänsande gröna blad. Det är just bladmattan som är hennes främsta förtjänst. Dom bruna blommorna lägger man knappt märke till (om man inte vet att dom existerar) – då skyndar man med kameran! Blir ca 10 cm hög och det är just som undervegetation i trädgårdslunden eller i woodland som hon hör hemma.
- Epimedium rubrum (röd sockblomma): En supermegafavorit! En marktäckare med otroligt dekorativt bladverk och magnifika höstfärger. Blommar i maj-juni och blir ca 25 cm hög. Jag har flera olika arter och sorter i min trädgårdslund och en av mina älsklingar är ’Amber Queen’.
- Kirengeshoma koreana (koreansk vaxklocka): En relativt okänd skönhet är detta. Hon trivs bäst på kalkfattiga, fuktighetshållande jordar. Otroligt vackra varmt ljusgula blommor i aug-okt. Blir ca 70 cm hög. Jag odlar henne i min gyllene passage som är en slags trädgårdslund.
Trevlig trädgårdshelg önskar jag. Och kom ihåg, vet du inte var du ska börja? Bara bryt gräsmattan och plantera en go buske!
Vill du hämta mer inspiration från Emily Bratt? Besök hennes Instagram.