Hoppa över innehåll

Plantera vårlökar på hösten för en vacker vårblomning

På hösten ska tulpaner och andra vårblommande lökväxter planteras. När våren kommer blommar växterna vackert och förgyller trädgårdar, terrasser och balkonger. Nedan kan du läsa mer om hur du bäst planterar vårlökar.   

Så här planterar du vårlökarna

När du köpt lökarna är det viktigt att de kommer ner i jorden ganska omgående så att de inte blir dåliga. Du kan plantera blomsterlökarna från slutet av augusti tills tjälen sätter stopp i december.  Anledningen till att man planterar vårlökar på hösten är att de behöver en sammanhängande kylperiod för att blomma vackert till våren.    

Blomsterlökarna planteras på ett varierande djup mellan 5-30 cm, beroende på sort. Men du kan ha som tumregler att plantera lökarna på ett djup som är 2-3 gånger lökens storlek. Rätt planteringsdjup och avstånd kan du oftast enkelt utläsa på baksidan av förpackningen. Du kan också hitta tips i vårt växtbibliotek om exempelvis tulpaner.   

Om du har tät lerjord på platsen du tänkte plantera blomsterlökarna på så kan du blanda ut jorden med både Odlingssand och Pjord. Om jorden är sandig från början behöver den bara blandas med P-jord. Det är viktigt att ha god dränering i sin plantering så att det inte blir för blött när snön smälter, då trivs inte vårlökarna.  Tänk på att sätta löken åt rätt håll så att den inte behöver lägga energi på att vända tillväxten åt rätt håll. Felvända lökar kommer oftast upp men blomningen kan bli försenad. 

 

Plantera vårlökar i grupp

Allra vackrast blir det om du sätter lökarna i grupper istället för att sprida ut dem en och en. Det är också fint att plantera lökarna i existerande perennplanteringar. Perennernas blad kommer att dölja blad som vissnat hos lökväxterna och gör så att rabatten håller sig fin och prydlig.  

Tips är också att använda lökkorgar som håller löken på plats. Lökjärn kan också underlätta vid planteringen, den hjälper till att sätta löken på rätt nivå.   

Det går också att sätta vårlökar i krukor. Allt du behöver är en kruka med hål i botten och P-jord att plantera i. Vattna och gräv sedan antingen ner krukan i jord eller bädda in krukan i isolerande material t ex löv eller på en balkong kan en matta isolera.  Omväxlande frysning och töande samt mycket blöt jord klarar inte alla lökar av så förvara helst inte krukan under bar himmel såvida den inte är nergrävd.  

Ett latmanstips är att lägga ut lök direkt på gräsmattan och fylla med ca 10-15 cm P-jord ovanpå. Efter blomning tas allting bort till komposten.

 

Gödsel garanterar blomningen

När blomsterlökarna har planterats kan du sprida ut Hasselfors Garden Trädgårdsgödsel Mognadför att få en extra näringsstatus till våren. Fleråriga lökar kan du på våren ge lite extra näring för att de ska komma igen bra, använd då Trädgårdsgödsel Spira.    

Skötsel av blommande vårlökar

Ta bort vissna blommor och frökapslar i och med att de tar näring från löken. Glöm inte gödsla på våren med Trädgårdsgödsel Spira.   

När blomningen är över är det dags för löken att göra sig redo för nästa års blomning. Låt därför stjälken och bladen vissna ner för att återföra näringen till löken. 

 

Tips på vackra vårlökar

Pingstlilja
En härdig, gammaldags påskliljesort som kan återkomma år efter år.  Det är en vacker och ståtlig växt som blir 25-40 cm hög. Pingstliljor uppskattas inte av rådjur så de är bra att blanda in i dina planteringar om du inte vill att de ska bli uppätna.  

Pingstliljor trivs i soliga och halvskuggiga lägen. En välanpassad jord är sandig och näringsrik. Pingstliljor övervintrar bäst i en miljö som är väldränerad där vattnet inte blir stående.  

Pärlhyacint 
Humlor och fjärilar gillar pärlhyacintens blommorna. De har också en svag doft av vår som man sätter näsan nära.  Pärlhyacinterna trivs i en djup, mullrik jord som är väldränerad och näringsrik. Blanda den befintliga jorden med hälften P-jord vid planteringen. Pärlhyacinten är fin att ha i kanten på en perennrabatt eller i stenpartier eftersom de inte blir så höga.  Läs mer om Pärlhyacinten här. 

Planteras tidigt på hösten. Det kan dyka upp några blad redan på hösten men det är ingen fara, de kommer ändå blomma vackert på våren.   

Krokus  

Ger tidig blomning i soliga lägen och den längsta blomningen i halvskuggigt läge. Krokus planteras i små grupper i rabatten, på gräsmattan eller i naturträdgården för utbredning. Sprider sig genom att bilda smålökar kring den ursprungliga löken som bara blommar en gång. Lökarna planteras på hösten, planteringsavstånd 10 cm, planteringsdjup 5–7 cm.  

Allium 

Det finns hundratals arter av släktet Allium och tusentals namnsorter. Många av dem är lättodlade och inte populära hos rådjuren.  De kan bli från någon decimeter höga upp till över en och en halv meter.  Vanligtvis kanske man tänker på de alliumlökar som ger höga stjälkar med en blommande blå eller vit boll som svävar i luften.  Den typen av allium passar i perennplanteringar där bollarna ger en tidig blomning ovanför spirande perenner som senare täcker de vissnande bladen.   

Kungsängslilja
Klockorna har ett mycket dekorativt rutmönster i purpur och ljusrosa, men finns också i vitt. Trivs i sol eller halvskugga gärna i lite fuktigare jord då den naturligt växer på fuktängar. Passar i blandade rabatter, under buskar och kan ofta köpas blom i kruka på våren, dessa kan sedan planteras ut efter avlutad blomning. Här kan du läsa mer om Kungslilja. 

 

 

Sök