Text: Johanna Vireaho
Bilder: Hanna Marttinen
Vårperenner bidrar med vårkänslor
Finns det något härligare än att se vårens perenner blomma efter den långa vintern? Gullvivor, julrosor, blåsippor och andra vårblommor som trotsar kylan förtjänar sin plats i trädgården när våren närmar sig.
Bjud in våren i trädgården
Vi förknippar ofta vårblomster med härliga lökblommor, men det finns även andra alternativ som bidrar med glädje och färg till vårplanteringen. Vårplanteringen ska vara riklig och färgstark, även om vårens perenner ofta är graciösa och små. Efter vintern känns de grönskande och blommiga färgerna särskilt attraktiva och härliga.
Placera vårblommorna på en plats där du enkelt kan följa den härliga blomningen. På en halvskuggig plats utvecklas blomningen av många växter långsammare än på en solig plats, så ljusförhållandena på odlingsplatsen är viktiga också under blomningstiden.
En bädd av vårblommor kan planeras och planteras under växtsäsongen, om du använder dig av färdiga plantor. Det är lämpligt att plantera sticklingar i början av växtsäsongen, när växterna har mer tid att slå rot. Lökblommor kan planteras från september och framåt. I samma plantering kan du också plantera fleråriga blommor på sommaren, prydnadsbuskar eller till exempel ett äppelträd som reser sig som en krona över vårblommorna.
Vårplanteringar gör naturen glad
Plantering med flera sorters blommor kan blomma länge och vid olika tidpunkter. För att skapa ett lugnt och harmoniskt intryck, plantera fler plantor av varje växtart.
Planteringar med flera arter bidrar också till en bättre biologisk mångfald. Många övervintrade mikroorganismer som vaknar till liv under våren njuter av vårplanteringarna. För fjärilar, humlor och bin är mat och näring endast måttligt tillgängliga, särskilt tidigt på våren. De är därför väldigt tacksamma för våra perennplanteringar.
Vårperenner
Backsippa
Backsippan blommar härlig tidigt på våren. Växten är känslig men hållbar och blommar strax efter att snön smälter, vilket ofta sker i april. Blommorna är vita eller blå-lila och öppna innan bladen dyker upp. Efter blomningen pryds växten av en frökula långt in på sommaren. Backsippan trivs bäst i vattengenomtränglig jord och en ljus livsmiljö.
Julros
Julrosen är trots sitt namn en vårblomma. Även om namnet innehåller ordet ”ros”, bör denna vackra växt inte förknippas med riktiga rosor. Julrosen är nämligen mer lik en smörblomma.
Julrosor trivs i en friskt, kalkhaltig jord och planteras gärna på en halvskuggig plats. Blanda därför in trädgårdskalk i jorden vid plantering. Jordförbättra med Ros- & Perennjord vid utplantering i rabatter. I urnor kan U-jord eller Reko U-jord användas. Om julrosen trivs i din trädgård kommer du snart att märka, då den glatt sprider nya plantor här och var.
Gullviva
Gullvians gula blommor är vackra att titta på, från små plantor till större buskar. Växten kan också hittas på gräsmattan och blommar gärna lite senare på våren. Gullvivan sprids nämligen genom sådd och plantor kan gro på nya platser. Växten trivs i frisk, fuktig jord.
Ormöga
På en skuggig och halvskuggig plats sprids Ormöga, som trivs i fuktig jord. Ormögans blomster består av vackra, ljusblå blommor och hjärtformade blad. Ormöga blommar under den senare delen av våren.
Andra perenner som blommar under våren
- Tusensköna
- Gulsippa
- Jätterams
- Nunneört
- Hundtandslilja
- Penséer
- Röd sockblomma
- Luktviol
- Vitsippa