Hoppa över innehåll

Så skapar du dina drömmars rabatt

Visst är vi många som drömmer om den där prunkande perennrabatten. Den där goa perenntårtan som är så tät och välfungerande - inte ett ogräs inom räckhåll och där alltid något tycks blomma. Låter detta som något från en saga, stämmer inte verkligheten överens med drömmen? Bara lugn, trädgårdsinspiratören Emily Bratt delar här med sig om sina tre fasta principer som hon alltid utgår ifrån när hon komponerar en rabatt.

Många anlägger nya rabatter på våren eller hösten. Själv så gör jag det året om, så länge det inte är tjäle i backen. Oavsett vilken tid på året du förverkligar dina trädgårdsdrömmar så har de nya ytorna ofta en etableringsskötsel på ca 2 år. Detta innebär att du ska vara extra noggrann med vattning, gödsling, ogräsrensning och komplettering av ev bortfall under de första två åren. Du slipper t ex alltså inte vattning bara för att du planterar på hösten, utan skjuter snarare upp den.

Steg 1: Utgå från platsens förutsättningar

Det är detta som bestämmer vilken typ av växtmaterial du har att välja på, vilka sorter du kan plantera. Vi snackar alltså om ett biotopsanpassat växtmaterial eller ståndortsplanteringar. Det innebär helt enkelt: rätt växt på rätt plats! Detta är totalt avgörande för att lyckas med drömrabatten.

Viktigt att poängtera att många av oss har ju kanske inte extremlägen, utan kanske snarare en alldeles vanlig liten trädgård; med både soliga och skuggiga delar och med en normaljord att utgå ifrån. Då kan man i princip dra rabatten i vilken riktning man vill genom att addera olika jordkompositioner med specifika egenskaper.

 

Blomerrabatt

Steg 2: Rabatten behöver en ryggrad

Oavsett hur liten eller stor rabatt jag gör så ser jag till att min goa perenntårta har en ryggrad, eller ett skelett. Det är lignoserna jag snackar om; det vedartade växtmaterialet, dvs träd eller buskar. Dessa stommar får gärna i mån av utrymme upprepas och återkomma genom hela ytan. De fungerar således som en röd tråd och kommer binda samman hela planteringen. Gärna något formstarkt, städsegrönt inslag, eller någon individ med ett särskilt vackert växtsätt; som en stor vasformad buske.

Flera prydnadsvärden att tänka på när du väljer buskar eller träd till din perennrabatt är blomning på bar kvist under vår-vintern, dekorativ frukt- och bärsättning och spektakulära höstfärger. Kanske också en färgad bark!?

 

Blomsterrabatt

 

Andra alternativet som jag själv är väldigt förtjust i är att separera kulörerna och låta dom sakta vandra in i varandra för att mötas i mitten. Samma sak här, jag har min ryggrad att luta mig mot. En del av perennerna kan också få agera ryggrad i den bemärkelsen att växten ifråga hjälper till att binda ihop uttrycket och återkommer; tex ett silverstänk i form av en malört.

Jag föredrar att plantera ganska tätt för jag vill att rabatten ska sluta sig så fort som möjligt. Hur tätt beror på hur stor växten blir och dess spridningsförmåga. Om jag är osäker googlar jag växtens c/c-avstånd (alltså center to center). Av varje sort sätter jag oftast ett par stycken i taget som sedan får återkomma. Kanske består planteringen av ett par marktäckare som bottenskikt (plus ryggraden givetvis), där andra perenner får agera solitärer som reser sig ur ett hav av olika sorters rosa nävor (marktäckarna)?

 

Steg 3: Nu är det dags att börja måla med perenner och lökflor

Om du vill köra på ett säkert kort – jobba med en sparsmakad palett. Kanske två kulörer räcker. Däremot kan du jobba med mängder av nyanser inom varje kulör! Det kommer att se levande ut och ger samtidigt en möjlighet till stor artrikedom vilket vi vill åt.

Det kan vara frestande att jobba med monokulturer, för visst ser det flott ut med ett hav av en och samma sort.

MEN glöm inte att med en stor artrikedom i floran får vi det också i faunan och det är min stora övertygelse att detta är nyckeln till både en vackrare och mer välmående trädgård!

Välj två kulörer som är snygga tillsammans för att sedan mixa dom över ytan. Det kommer inte att upplevas som rörigt då du har din ryggrad som löper genom hela rabatten och binder samman allt. Plus att det uppstår sällan kaos när man jobbar med få färger.

 

Blomsterrabatt

 

R-dress

Skötsel & matning av perenntårtan – Emilys 5 bästa tips!

Vad händer efter du har anlagt dina drömmars rabatt enligt konstens alla regler? Kan man bara släppa allt och luta sig tillbaka? Jamen nästan faktiskt, om man har MVG på sin vårstädning!

  1. Rensa bort allt ogräs. Var noga med att få bort ogräs som letat sig in i perennruggarna, men var försiktig så du inte skadar rotsystem eller växtdelar. Jag gillar att använda ett maskrosjärn när jag rensar.
  2. Klipp ner alla gamla stänglar vid basen och klipp sen i mindre bitar. Strössla ut allt klipp över rabatten. Här slängs inget; vi bygger våra jordar och böset är en viktig komponent som förbättrar strukturen på jorden.
  3. Passa på att flytta växter som hamnat tokigt eller inte trivs. Ställ dem i en spann med vatten i skuggan medan du grejar. Var rädd om värdefulla spontansådder du stöter på. Ogräs eller juvel? Hellre fria än fälla, du kan alltid rensa bort i efterhand.
  4. Har våren kommit för att stanna kör jag min första gödsling nu (upprepar runt midsommar). Jag kickar igång raringarna med nåt riktigt kväverikt. Brukar alltid köra pelleterad hönsgödsel (min färska komposterar jag direkt i pallkragar).
  5. Avslutar med att mulcha med R-dress för att hålla allt klipp på plats och för att tillföra ytterligare material och höja upp jordnivån som sjunkit ihop. Krafsar lite med kultivator. Är noggrann med att skaka av både jord och gödsel som hamnat ovanpå bladen.

 

R-dress

 

Rabatt-tradgard

 

Blomsterrabatt

 

Ja det finns så mycket skoj man kan hitta på. Och känns det svårt att komma igång, kan du inte riktigt bestämma dig vad du vill göra? Då har jag ett kanontips – våga bryt gräsmattan och plantera en go buske!

 

Emily Bratt

Sök