Hoppa över innehåll

Skapa din drömträdgård

Drömmer du också om den där perfekta trädgården? Kanske är den fylld till bredden av blomstrande bäddar och rabatter, eller drömmer du kanske om en trädgård där du kan plocka frukt och grönt till varje måltid? Trädgårdsinspiratören Emily Bratt har satt ihop en komplett checklista för att hjälpa dig komma igång och skapa din drömträdgård.

Text: Emily Bratt

”Hjälp – jag har blivit med trädgård” – En känsla man kanske känner igen med skräckblandad förtjusning.

Ja, herregud, och i vilken ände börjar man? Detta är en återkommande fråga som många vill ha svar på. En av mina kurser har enbart detta som ämne. Och när jag gör trädgårdskonsultationer är denna fråga ständigt aktuell. Utifrån mina erfarenheter har jag sammanställt en checklista med några punkter för att snabbt komma vidare i planering, utveckling eller skapandet av sin alldeles egna drömträdgård.

Emily står med grep bredvid en pallkrage, och tittar ut mot havet.

När jag blev med trädgård var funktioner/ytor det jag prioriterade. Allt gjordes givetvis inte omedelbart utan det har fått växa fram under åren. Beträffande grundstrukturen gällde det för mig att få till en funktionell jämn yta på en hopplöst sluttande tomt. Svaret blev att terrassera. En gigantisk, hög terrass som skulle bli en köksträdgård. Detta var en kostsam och stor åtgärd men det skapade det viktigaste elementet som binder samman hela trädgården och dess olika ytor; ett slags nav.

Mina funktioner i trädgården:

  • Köksträdgård med kallbänk
  • Entrérabatt
  • Voljär (för fjäderfän)
  • Fruktträdgård med vilda ängsytor
  • Solitära buskar i ängsytor
  • Ramar för odling av dahlior och annueller

Över tid har det fortsatt med andra ytor, men detta var den primära prioriteringen efter grundstrukturen.

Jorden sätter grunden

Oavsett vilka olika ytor och planteringar jag jobbar med i trädgården utgår jag alltid från den befintliga jorden. Den är alltså grunden och själva utgångsläget. Jorden kan se lite olika ut i trädgården. Ibland är den mer sandig och lätt i sin karaktär, på vissa ställen är den tyngre med mer lera. Idag bygger vi våra jordar, vilket innebär att vi tar tillvara på allt vårt trädgårdsavfall. Det kan vara gräsklipp, löv, nerklippta perenner och sommarblommor osv. Allt detta låter vi gå tillbaka till jorden. Att komplettera med olika jordkompositioner är perfekt för att addera dom eventuella egenskaper jorden behöver mer av. Eller helt enkelt som jordförbättring – att blanda upp den befintliga jorden med.

Jag både jordförbättrar och mulchar med REKO-jord och Naturgödslad plantjord.

Detta år behöver jag göra en insats i köksträdgården, där jorden är alltför tung. Jag kommer köra på REKO-jord, biokol och pimpsten för att försöka få till en bättre struktur och mer luft. Dessa komponenter vänds ner med grep, ett redskap jag föredrar framför spade.

Checklista för drömträdgården

  1. Ta hänsyn till, respektera, värdera och inkludera befintligt växtmaterial
  2. Fundera på vilka funktioner/behov/ytor som ska finnas i din trädgård
  3. Disponera dina ytor
  4. Utgå från ståndort
  5. Kolla tomtkartan (situationsplanen) och börja skissa
  6. Börja med grundstrukturen (eller delar av den)
  7. Uppnå snabba resultat = glädje!

1. Befintligt växtmaterial

Ofta är det två olika perspektiv och utgångslägen som styr och är avgörande för hur man tar sig an och kommer igång med sin trädgård: är det en ung, ny trädgård eller en gammal, mogen och uppvuxen trädgård? Var rädd om gamla träd, och undvik att falla i ”jag vill ha sol”-fällan. Dvs att man tar bort allt uppvuxet befintligt växtmaterial. Ofta är det just dessa individer som ger trädgården en karaktär och skönhet man aldrig kan köpa för pengar. Förtydligande: Du kan inte köpa en 80-årig fruktträdgård eller ett gammalt solitärträd med 100 år på nacken. Med det sagt behöver du givetvis inte behålla allt. Men gör ett medvetet och påläst val, ta hjälp om du behöver!

2. Funktioner/ytor i din trädgård

När jag gör en konsultation börjar jag med att fråga vad man vill göra i sin trädgård, hur man vill använda den och kanske hur mycket tid man är beredd att lägga på den. Börja med att skriva en lista på alla olika funktioner/ytor du vill ha i din trädgård. Kanske drömmer du om en fruktträdgård, ett kryddland, en go perenntårta, köksträdgård, en yta för barnen osv.

3. Disponera dina trädgårdsytor

En viktig faktor för drömträdgården handlar om att disponera sina ytor väl. Det är en relevant fakta vi måste förhålla oss till när vi ska planera in alla funktioner på vår gröna plätt. Ju mer yta vi har desto mer plats till att förverkliga alla trädgårdsdrömmar. Ju mindre yta vi har desto större chans att lyckas, i och med dom val och prioriteringar vi tvingats göra.

4. Utgå från ståndort

Ståndorten är avgörande för vilken funktion/yta du väljer att placera just där. Detta innebär kortfattat: rätt växt på rätt plats. Växter har olika behov beträffande jord, ljus, vatten osv. Ett bra tips kan vara att titta på naturen runtomkring eller i det omgärdande landskapet. En bra vägvisare för vad som kan tänkas trivas här är observera växterna i den vilda floran på platsen.

5. Kolla tomtkartan och börja skissa

För att lättare kunna visualisera sina storslagna drömmar – börja med att rita in alla funktioner, drömmar och behov på lämplig plats med utgångspunkt från ståndorten. Tänk på att väderstreck är viktigt att tänka på.

6. Grundstrukturen

Böja planera grundstrukturen, alltså dom bärande elementen. Trädgårdens ryggrad kan vara t.ex. häckar, staket, solitära träd, terrasser m.m.

7. Snabba resultat gör det roligare

Att skapa en trädgård är en never ending story. Och det tar tid. Särskilt om du börjat från noll, och skönheten kommer med åldern. Vi tvingas alltså jobba långsiktigt vare sig vi vill det eller inte. Med det sagt finns det knep för lite omedelbar glädje – något som är viktigt att få uppleva i väntan på att ditt nyplanterade träd ska få sin 100-åriga karaktär.

Köksträdgården är ett bra exempel på omedelbar odlingsglädje då vi för det mesta odlar ettåriga köksträdgårdsväxter och sommarblommor här. Addera att vi varje år får en ny chans till förändring i växtval och kanske förbättring! Att anlägga en perenntårta ger även det snabbt resultat och blomsterglädje. Dessutom kommer den tillbaka år efter år och är därmed inte i närheten av lika skötselkrävande som den annuella köksträdgården.

Hoppas denna checklista kan vara till hjälp. Och vet du fortfarande inte hur du ska komma igång, börja med att bryta gräsmattan och börja odla!

Sök