Sommarblommor pryder både balkonger och trädgårdar år efter år. De ger variation och färg och framför allt blommar de under hela sommaren. Att kunna koppla av mitt bland alla sommarblommor är en multisensorisk upplevelse. Valet av växter påverkar atmosfären och designen vid din uteplats, men även mängden skötsel som behövs.
Någon slappnar av vid vattnet, medan en annan plockar vissnande sommarblommor. Värt att tänka på är att ju större kruka du väljer för dina planteringar desto lättare är det att ta hand om sommarblommorna, detta då jorden i en liten kruka torkar ut snabbare och mer näring lagras i en större kruka. Använd Hasselfors Gardens U-jord för att uppnå bästa resultat vid plantering av sommarblommor.
Med sommarblommor kan du ändra atmosfären, utseendet och stilen bland dina planteringar från år till år då många sommarblommor är ettåriga. Sommarblommorna vi odlar går också i trender. Ett år kan ljusa och varma färger vara populärt, ett annat år glider koraller, laxtoner och silvriga bladväxter in i planteringarna.
Att experimentera med sommarblommor är roligt och enkelt eftersom du varje sommar kan dekorera trädgården med nya färger, växter och former. Skulle du tröttna på en sort kan du alltid återgå till det trygga välbeprövade – om inte kan du nästa år prova någonting nytt igen.
Vid behov kan sommarblommor också användas för att skydda en balkong mot vind och nyfikna ögon. Med hjälp av ett klätterstöd eller en spaljé kan klätterväxter även avgränsa ett utrymme från ett annat.
Sommarblommor kan också odlas som miniträd med stjälkar. Vedartade växter som oleander och eukalyptus är exempel på sådana och ger höjd och frodighet till planteringar.
Vackra omgivningar är en njutning för ögat men genom att lägga till doftande växter i dina planteringar ökar du de sensoriska nöjena.
Fjärilar, bin, humlor och andra pollinatörer gillar också sommarblommor. Blommornas rikliga färg- och doftsprakande blomning lockar till sig dessa viktiga pollinatörer.
Ta hänsyn till växtplatsen
Då naturen kan visa sin kraft måste en upplyst trädgårdsmästare ta hänsyn till omständigheterna för växtplatsen. Ibland kan vinden blåsa så hårt att blommorna går sönder och bladen slits. Vanligt är att vinden våldsamt rufsar till bladen på en växt eller skär av blomstammen på en högväxt dahlia. Många höga växter behöver ordentligt stöd på en blåsig plats. Stödet kan till exempel bestå av en bambupinne som är löst knuten runt blomstammen.
Även klängväxter kan skadas av vinden om skotten skaver mot krukan eller balkonglådans kant. Pelargonskott drabbas ofta av vindskador. Det enklaste sättet att undvika detta är att placera plantorna i lä från de blåsigaste platserna, eller att helt enkelt välja andra alternativ som tål vinden bättre. Olika typer av prydnadsgräs och jätteverbena tål de blåsiga förhållandena bra.
Solens påverkan
Solen är grundläggande för alla växter. Växter behöver ljus för att överleva, men alla växter tål inte att konstant bli utsatt av solens starka strålar. Behovet av vattning blir större i varma väder, och framför allt under sommarens varmaste dagar. När det är väldigt varmt kan du behöva vattna dina små krukor ett par gånger extra om dagen för att de inte ska torka ut.
Olika typer av suckulenter är passande att ha på varma och soliga platser då de har blad som lagrar fukt och kan därför tolerera torka och värme bättre än många andra växter. Kalanchoe är en typ av suckulent som är mest känd som krukväxt men passar minst lika bra att plantera som sommarblomma i trädgården.
Att ha en solig balkong eller terrass i söderläge kan vara en utmanade situation då det kan bli gassande hett. Den mest passande sommarblomman för en sådan plats är pelargonen. Den tolererar både torka och värme och är dessutom lättskött. Pelargonerna njuter av solens strålar och blommar tacksamt under varma och soliga somrar. Är det istället en kallare sommar blir deras skott inte lika långa och får mindre blomning. Skälet till pelargonens popularitet är just att den blommar hela sommaren, är tillförlitlig och kan stå emot torka. Pelargoner är därför de säkraste blommorna för balkonger, bakgårdar och sommarstugor.
Många örter trivs i samma varma klimat som sommarblommorna.
Lavendel, timjan, salvia och rosmarin är exempel på örter du kan odla bland sommarblommorna. Det bästa av allt är att du får tillgång till färska örter som förgyller middagarna. Även prydnadsgräs är tåligt för ljusa och varma förhållanden.
Ta vara på skuggan
Många tror att det är svårare att hitta vegetation på en skuggig plats än på en solig och ljus plats. Men växter som snöflinga, begonia och bloddroppar trivs faktiskt bäst i skuggan.
I själva verket kan många växter som trivs i solen också överleva i skuggiga förhållanden, men blomningen kan avta när växten inte får tillräckligt med solljus.
Ett exempel är soldyrkande ringblomman som nästan helt hoppar över sin blomning om den placeras i skuggan. Likaså blir det för växter som inte kan stå emot stark sol, om de placeras på en solig plats kan de torka ut helt. Snöflinga är en blomma som kan stå i solljus men som trivs bäst i skuggan. Torkar den ut så vissnar alla blommor samtidigt. Snöflingan tar då en paus från blomningen och börjar istället att samla energi för tillväxt och nya knoppar. I värsta fall dör den helt. Detsamma gäller för lobelia, men den har svårare att återhämta sig.
När du planerar växer för skuggiga lägen bör du, utöver växternas optimala växtförhållanden och dina egna preferenser, tänka noga igenom valet av färg på blommorna. På skuggiga platser sticker nämligen inte alla färger ut. Till exempel går blommor i mörka toner nästan obemärkt förbi i en skuggad plantering.
Däremot blir ljusa och vita blommor ordentligt synliga på en skuggig plats, och ger intryck av att lysa upp i mörker. Viktigt att tänka på är att enbart vattna sommarblommorna i skuggan efter behov eftersom fukt håller sig kvar i jorden och växten mycket bättre i skuggan.
Sommarblommor och växter för sol och värme
- Pelargon
- Tagetes
- Praktportlak
- Eldkrona
- Jätteverbena
- Prydnadsgräs
- Lavendel
- Timjan
- Rosmarin
- Salvia
- Suckulenter
- Petunia
Sommarblommor och växter för skuggan eller lite solljus
- Begonia
- Fuchsia
- Söderhavsljus
- Murgröna
- Flitiga Lisa
- Silverek
- Slideranka
Text: Johanna Vireaho
Bild: Hanna Marttinen