Hur får jag jordgubbarna att trivas?
Jordgubbar tycker om sol och värme. Hitta en väldränerad, solig plats för dina jordgubbar. Det får gärna fläkta lite fritt kring plantorna, så blir de mer motståndskraftiga mot sjukdomar. Rötterna på jordgubbsplantan ligger ytligt, och därför gillar de en sandig jord där vatten inte blir stående. Har du bara tung lerjord kan du bygga en upphöjd bädd och fylla med Ört & Grönsaksjord istället.
Plantering i jordgubbsland eller pallkrage:
Köp jordgubbsplantorna i trädgårdshandeln, där är plantorna friska och det finns flera sorter att välja på. Använd helst inte jorgubbsplantor från vänner och bekanta, då de kan föra med sig sjukdomar. Välj gärna olika sorter som mognar vid olika tider, så får du en lång skördesäsong. Det finns även jordgubbssorter som remonterar, dvs ger skörd två gånger per säsong.
Börja med att jordförbättra trädgårdslandet med P-Jord eller Naturgödslad plantjord – en säck per 2 m2. Sätt plantorna med c:a 20-40 cm mellanrum, radavståndet ska vara 50-80cm. Om du planterar i pallkrage kan du använda Ört & Grönsaksjord. I pallkragen kan du sätta 6-8 plantor (beroende på hur stora plantor du får tag på).
Var försiktig när du planterar, så att kronan (där nya blad kommer) inte hamnar under jordytan. Jordgubbarna dricker mycket, så vattna ordentligt. Jordgubbarna ger mest skörd från två- och treåriga plantor. När de blir uppåt 4-5 år är det dags att byta ut dem.
Krukodlade plantor kan sättas från vår till höst, revplantor sätts antingen på hösten eller våren.
Fyll upp runt plantorna med Träull för att skydda bären från mögel och röta. Träullen reducerar dessutom snigelangrepp och bibehåller fukten längre i jorden.
Så tar du hand om jordgubbsplantorna:
Vår – städa bort fjolårets blad. Och om du missade att gödsla efter skörd föregående år, går det bra att ge lite nu på våren istället! Välj då t ex Frukt och bärgödsel eller Trädgårdsgödsel Mognad. Ge inte för kväverik gödsel, då lägger plantan energi på att bilda mycket blad vilket gör att den lättare får gråmögel. Vattna om det är torrt.
Sommar – när jordgubbarna blommar är det bra att lägga ut nytt täckmaterial, t ex halm, så har bären ett skyddat lager att vila mot som håller dem rena och torra. Innan bären mognar, sätt upp nät över gubbarna, så att fåglar inte hinner före! Vattna om det är torrt.
Direkt efter skörden – nu är det en bra tid att gödsla med Frukt och bärgödsel eller Trädgårdsgödsel Mognad för att ge lite extra kraft till nästa års blomanlag som börjar produceras i slutet av augusti. Är bladen angripna av sjukdomar kan man ta bort dem, annars kan bladen vara kvar. Plantornas utlöpare tar också energi och ska knipsas bort. Vattna om det är torrt.
Vinter – I jordgubbslandet utomhus behöver inget särskilt göras för invintring. Om du däremot har ampeljordgubbar som du vill övervintra, gräv ner plantorna i rabatten eller komposten utomhus så kommer de att överleva till nästa säsong. Har du mycket rådjur i din trädgård kan du skydda plantorna med ett vintertäcke av fiberduk eller liknande.
Tips när du odlar jordgubbar:
Utlöpare – Jordgubbarna brukar bilda nya plantor med utlöpare, de kallas även revplantor. Vill man ha fler plantor ska man vänta tills de växer till sig, annars klipper du av dessa så fort det går, då de tar energi från plantan.
Pollinering – Jordgubbsblommorna behöver pollineras av insekter för att kunna bilda frukt. Lägg därför inte fiberduk över plantorna under blomning, då kommer inte insekterna åt blommorna.
Krukodling – Plantera i Grönsaksjord. Tänk på att ta en kruka med tillräcklig volym. Jordgubbarna dricker mycket vatten, och gillar inte att torka ut för mycket. Ampeljordgubbar är vackra med sitt hängande växtsätt, och sparar utrymme på balkonggolvet. De brukar ge en bra skörd på några få plantor.
Skadegörare – Jordgubbsviveln, gnager av skaftet precis vid blomknoppen. Sniglar äter upp bären. Stinkflyn ger oregelbundna bär. Gråmögel angriper främst bären. Rödröta – en svampsjukdom. Mjöldagg – kan bildas på undersidan av bladen. Bästa skyddet mot mögel och röta är att köpa friska utsädesplantor i trädgårdshandeln och plantera på en öppen plats.
Ett sista råd på vägen: Göm ett par jordgubbsplantor i perennrabatten, där ingen förväntar sig att hitta dem. Tala inte om för någon var de finns. Då kan trädgårdsmästaren själv njuta av sina älskade gubbar, alldeles i hemlighet!
Här hittar du mer tips och inspiration för att odla ätbart