Text och bild: Malou Augustin
Jag kan erkänna att som trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner är det lätt att tänka så mycket på andras trädgårdar att min egen hamnar i skymundan. Men nu, med en trädgård som är som en blank canvas kommer jag att planera och anlägga trädgården precis så noga som om det vore hemma hos en kund.
Eftersom det är en del saker att tänka på när man planerar sin trädgård får du i denna delen följa med och se förarbetet från att hitta vilka behov och önskemål som kan finnas till att jag skissar mig fram till grundformen jag vill ha i trädgården. I nästa del av den här artikelserien kommer du att få se mer av formgivningen, val av växter och anläggningen av innergården.
Anpassa trädgården efter de som ska vistas i den
Det här är en så enkel men ändå bortglömd punkt i planeringen av trädgården. Att faktiskt involvera alla de som ska vistas i trädgården. För det är så lätt att trädgårdens utformning lämnas helt åt en i familjen att tänka på ”för du kan det där bättre än mig”. I vår familj är vi fyra personer, två vuxna och två barn.
För att det ska bli hela familjens drömträdgård behöver hela familjens tankar och funderingar komma i beaktande. Så sätt er ner ihop och fundera på vad ni skulle vilja ha i just er trädgård. Självklart kan inte alla önskemål infrias men man kan försöka möta de största förväntningarna.
Förväntningar på trädgården
Vad menar jag då med förväntningar i trädgården?
Det är lätt att tänka att det handlar om vad som ska finnas i trädgården, men det handlar om så mycket mer. Det handlar om vilken känsla man vill att trädgården ska förmedla. Vilken karaktär den ska ha och vilka känslor vi vill att den ska väcka.
Det kan vara att man vill att den ska vara stilren, ordnad, strukturerad, modern och klassisk. För att skapa en formell och strikt känsla eller för att ge en känsla av harmoni utan störande inslag. Eller så kanske man vill att den ska vara slingrande, romantisk, yvig, sagolik och drömsk. Det här kan vara för att ge en känsla av att vara närmare naturen eller att väcka en nyfikenhet när man är i trädgården.
Det är inte dags att börja tänka på utformning och placering nu när vi pratar om förväntningar i trädgården utan att visualisera sig en känsla för att få den kreativa bollen i rullning.
Sitt ner och fundera på vilka ord som bäst beskriver din drömträdgård.
För oss är det en trädgård som är vild, vacker, böljande, slingrande och spännande. Men på samma gång vilsam och med en känsla av tradition och romantik.
Lite som rundeln i köksträdgården som vuxit till sig så himla fint den här säsongen. Precis så där lagom rufsig och ordnad på samma gång. Och tänk att den planterades i slutet på maj i år och blev så frodig på bara en säsong! Mycket tack vare att den är anlagd med Hasselfors Gardens Frilandsjord och med växter som är anpassade efter växtplatsen.
Befintliga strukturer och omgivning
Innan man tar bort något i trädgården bör man alltid tänka till en extra gång. Allra helst om det är uppvuxna träd eller buskar. För även om vi gärna vill få in ljuset i trädgården ger den uppvuxna växtligheten en helt annan karaktär till trädgården än nyplanterade träd eller buskar.
Här finns det inte någon direkt växtlighet att ta hänsyn till inne på innergården men träden runtomkring ger en fin bakgrund, vindskydd och välbehövlig skugga under heta sommardagar. De ger också insynsskydd, en intimare känsla och dämpar buller från omgivningen.
Så det är också något som är viktigt att tänka på, omgivningen. Har du i din trädgård någon yta där du vill hindra insyn eller buller? Det kan också vara så att man vill dölja en grannes fula förråd eller något annat som stör.
Andra befintliga strukturer som kan finnas är plank, staket, pergola och olika växter. Det kan också vara befintligt material som marksten eller grusytor som man vill ha kvar som de är.
Behov och önskemål
De platser vi vistas på mest i trädgården är oftast kopplade till en funktion. Och det kan vara en praktiskt funktion, en social funktion eller en funktion som ger glädje.
Vi ska börja med funktionen som tillgodoser våra behov. För en trädgård som inte tillgodoser de behov vi har kommer snabbt att kännas rörig och svår att hålla ordning i. Så tänk noga på vilka praktiska funktioner du behöver ha i trädgården. Det kan vara en plats för komposten, soptunnan, gångvägen till förrådet eller förvaring för dynorna.
Sedan kan vi börja tänka på de andra funktionerna som är mer lustfyllda, våra önskemål. Det kanske är uteköket, olika sittplatser och köksträdgården.
Till önskemålen hör också saker som planteringar, en pergola, fruktträd eller en damm. Här hos oss kommer innergården att få flera trädgårdsrum så vi kommer att ha flera funktioner i den. Det kommer att finnas sociala ytor, flera större planteringar. Sittplatser i sol och i skugga samt utrymme för praktiska saker som vattenslang och varmkompost.
Ett problem vi har på innergården är att det är full insyn från vägen intill så vi kommer att lägga extra fokus på att få innergården att kännas privat, men utan att bli instängd.
För att göra det enklare att komma på vilka behov och önskemål man har i trädgården använder jag mig av en praktisk checklista till mina kunder. Den använder jag därför även i skapandet av innergårdens trädgård. Och här får även du tillgång till den.
När vi har kommit fram till vilka behov och önskemål vi har i trädgården kan vi börja placera ut dem på en första ritning. Helt enkelt gå igenom listan och hitta en plats för var och en av de saker trädgården ska innehålla. Men vi behöver inte rita några former eller detaljer, bara placera ut de olika funktionerna. Och här kan man upptäcka att det behöver kompromissas för att inte allting får plats. Så att man kanske får plocka bort något eller eventuellt lägga till något.
Det vi skapar nu är en så kallad funktionsplan. Och med den har vi basen som vi kan skissa efter.
Skissa dig fram till trädgårdens grundform
Nu börjar det roliga! Utöver trädgårdens innehåll är det nu dags att fundera på vilket uttryck du vill att din trädgård ska få. Och det här gör vi först med formerna. Sedan med växt- och materialval, men där är vi inte riktigt ännu.
Idag använder vi oss av de två grundformerna inom trädgårdsdesign – den formella och den informella.
Det du ska tänka på är att de två grundformerna inte finns här för att styra dig helt, utan som en vägvisare. När du väljer en grundform betyder det inte att du utesluter den andra. Utan bara att du vet vilken som ska få dominera och skapa karaktären i trädgården.
På så vis blir det lättare för dig att veta vilken typ av linjer och former som ska få utmärka sig tydligast i din trädgård.
Den formella grundformen
Den formella stilen karaktäriseras av tydliga inramningar i geometriska former, som raka linjer och jämna cirklar. Formerna är symmetriska och tydligt balanserade mot varandra. Rabatter och uteplatser har en tydligt geometrisk form och gångarna är ofta raka med tydliga hörn eller symmetriskt rundade svängar. Träd planteras i linje med varandra och huset eller tomtens form.
Ofta har trädgården även en lång siktlinje, det vill säga du kan se igenom trädgården och möts av ett blickfång längre fram. Dessutom är det vanligt att blickfånget ramas in med hjälp av en lång rak gång, portal, allé eller häckar så blicken riktigt styrs mot blickfånget.
Växterna fungerar som tydliga byggstenar som skapar formen, det här med hjälp av formklippta buskar, träd och häckar. Vatten i trädgården är placerade som stilrena vattenspeglar i regelbundna former.
Den informella grundformen
Den informella formen karaktäriseras av organiska, mjuka linjer och otämjd natur. Formerna är som asymmetriska kurvor men ändå balanserade mot varandra. Rabatter, uteplatser och gångar har en mjuk böljande form. Planera gärna in vindlande gångar och trampstenar igenom lummiga trädgårdspartier, nästan som hemliga passager. Träd placeras så de skapar ett naturligt intryck och gärna i grupp. I den informella trädgården finns inte en tydlig siktlinje utan istället flera som träder fram allteftersom.
Växterna är ofta planterade i flera skikt med träd, buskar och perenner som ger en naturlig känsla. Vatten i trädgården är utformade som naturlika dammar eller vattendrag. Och den informella trädgården bjuder naturligt in till biologisk mångfald både i fråga om djur och växter.
Så ta fram penna, sudd och gärna en tomtritning att skissa på olika former i din trädgård. Eller gör en enkel skiss av din tomt så är du redo att leka med formerna i trädgården. Prova dig fram och hitta det som känns bäst för dig och din trädgård.
Val av skiss att fortsätta med
Hos oss valde vi den informella grundformen. För vi vill att trädgården ska kännas som en romantisk cottage garden eller svensk allmogeträdgård i stilen.
Växtvalet däremot kommer till viss del att vara lite annorlunda, men det kommer vi till i nästa artikel.
Jag förstår att det här väcker ännu mer nyfikenhet och jag kommer att visa mer när jag gör den slutliga trädgårdsritningen och det är dags att anlägga innergården.
Så länge får du gärna läsa artikeln om hur jag anlade min No Dig köksträdgård.