Hoppa över innehåll

Välmående i trädgården

I Virpi Pakaslahtis trädgård i Borgå njuter trädgårdsmästaren och friskvårdscoachen av träd och grönska, trädgårdens välgörande effekt och den närliggande skogen.

Trädgården gör gott

Solen glittrar på vattenytan. I bakgrunden mullrar bäcken mjukt, fåglarna bjuder på en utomhuskonsert som inte kräver entrébiljetter. Livet i trädgården är ibland svårt, men trädgårdsmästaren och friskvårdscoachen Virpi Pakaslahti har en naturlig och fridfull relation till trädgården. Hon har också studerat trädgårdsterapi och mindfulness, och uppmuntrar alla till att njuta av trädgården med alla sina sinnen.

”Redan under mina studier som trädgårdsmästare hade jag idéer om fredlig trädgårdsskötsel. Jag ville uppmana folk till att njuta av trädgården och stanna upp en stund. Det är viktigt att ta sig tid att slappna av och lyssna på naturen.”

Virpi Pakaslahti är trädgårdsmästare, friskvårdscoach och mindfulnessinstruktör. Hon uppmuntrar till att varsamt njuta av trädgården och naturen och dess influenser.

Även om Virpis trädgård fortfarande är under uppbyggnad, upplever hon ingen stress med trädgården, utan accepterar att skapandet av en trädgård är en process som tar tid. Hon hinner stanna för att se sig omkring och lyssna på humlor och bins surrande, oavslutat trädgårdsarbete spelar ingen roll.

”Det är väldigt terapeutiskt att observera naturen. Det är underbart att notera när vårens första blommor ger mat åt humlor som sedan surrar hela sommaren. Det finns mycket att uppleva, se, höra, röra och smaka på i trädgården.”

Trädgården är full av liv

Trädgården erbjuder mycket nöje och upplevelse. När vi vistas i trädgården och är omgivna av naturen i allmänhet minskar stressymptom och vi slappnar gradvis av.

”Det har varit något positivt att luta sig mot under coronapandemin, att slappna av i naturen. Dessutom fungerar vi fysiskt som naturen. Vi har celler och blodkärl, så kopplingen till naturen är naturlig.”

I skog och trädgård slappnar sinnet av och stressnivån minskar, säger trädgårdsmästare och friskvårdscoachen Virpi Pakaslahti

Naturen och trädgården

Många tycker att den naturliga trädgården kanske är lite vild, med alla växter och träd, men Virpis trädgård är vackert byggd. Trots den byggda helheten är naturen skonsamt en del av trädgården. Den ljusa tomten kantas av en skogsremsa som Virpi har rensat för att gränsen mellan gräs och skog ska smalna av och kännas mer naturlig. Plantager och vilda växter kombineras i skogskanten. Virpi har även gjort en stig i skogen. I skogen har hon planterat rönn, ask och format skogsgranarna.

Vilda växter lämpar sig lika väl i naturnära trädgårdar som odlade arter och sorter.

”Jag kopplar av i trädgården, men när jag mår dåligt måste jag ta mig in i skogen. Skogsträdgården på bakgården är en viktig plats för mig att koppla av och andas.”

Det är viktigt att ta hänsyn till naturen. Förmultnade trädstammar, som ger mat och livsrum åt många mikroorganismer, är viktiga för skogsträdgården.

En ormbunke från kanten av skogen. Virpi hoppas att ormbunkarna kommer fortsätta att sprida sig.

I gårdens blickfång är en damm grävd av tidigare boende, där man till och med kan ro. Utsikten över trädgården skiljer sig ganska mycket från båten. Kanterna på dammen var sumpiga och trasiga till en början, men nu har Virpi och hennes man vallat in dammens kanter med stenblock och planteringar. Dammen är stenbaserad och det har därför inte varit nödvändigt att använda poolgummi eller plast i den. Dessutom finns en liten bäck och ett vattenfall som ger liv till trädgården. Dammen berikar trädgården och tillför mångfald.

Dammen ökar mångfalden i trädgården och erbjuder boendeyta åt exempelvis salamandrar och grodor.

”Jag ville inte ha Stående vatten i trädgården, det saknar ett element av liv. Jag ville därför bygga en bäck varsamt och mjukt i trädgården och även ett porlande vattenfall. Jag uppskattar ljudet av vatten, det kan både lugna och vara väldigt uppfriskande.”

Grönskande tillvaro

Virpi har byggt sin trädgård sedan hösten 2016. Varje år har rymt olika projekt och nyplanteringar. Att pyssla i trädgården gör även att man rör på sig och gör gott för kroppen och den fysiska hälsan.

 Trädgården är ett utrymme som alla kan skapa utefter sin egna smak.

Virpi uppmuntrar alla till att skapa sin egen sorts trädgård. Det är inte värt att stirra på ideal eller skapa en prestationsfokuserad trädgård om man inte känner för det. Hon tycker att det är bäst att arbeta för att skapa en plats där man trivs och kan återhämta sig.

”I min egen trädgård vill jag skapa ett utrymme där jag kan uppleva små ögonblick av förtrollning.”

Rönn är ett viktigt träd för Virpi. Det sägs ha skyddande krafter.

När det gäller trädgårdens växtlighet har Virpi kombinerat planterade träd, prydnadsbuskar och perenner. Planteringarna har mjukhet, men också kontrast, lekfulla former och färger. Färger är viktiga i det visuella.

Bladsalvia är lämplig för torra och soliga platser. Det är en av perennerna som lockar humlor, bin och fjärilar.

Vita blommor sticker ut på mycket skuggiga platser och ger en ljus atmosfär.

”Jag tror att färgspektrat i min trädgård kommer från mina föräldrar. I min vardag som barn ville familjen ha harmoniska och fridfulla färger i trädgården, som rogivande blommor i blått, lavendel, vårdande vinrött, levande grönt och krispigt vitt. ”

Fältvädd är lämpliga för fjärils- och stenträdgårdar. De trivs på soliga platser och behöver mycket vatten.

En viktig del i Virpis trädgård är alla de olika momenten med riklig vegetation och omfattande planteringsområden. Trädgården har plats för en mängd olika fåglar, pollinatörer och andra mikroorganismer och insekter. Trädårdar med enbart gräsmatta och staket tycker Virpi är tråkigt. Många olika moment ger trädgården intresse och djup. Fåglarna är hedersmedlemmar i trädgården och flera fågelholkar har byggts på tomten. Fågellivet bevakas med intresse året runt.

Växthuset, som även kallas sommarrummet, är byggt för odling, men också för att vara ett ställe att koppla av på. Växthuset förlänger även växtsäsongen. Förra året stod växthuset Virpi längtat efter färdigt. Den första sommaren var full av glädje och lycka, men också en del besvikelser.

”Besvikelser är en del av trädgårdshobbyn men genom det lär man sig på ett skonsamt sätt att även tolerera andra besvikelser. Man kan alltid försöka igen om någonting inte blir som man tänkt sig, säger Virpi.

Växthuset, även kallat sommarhuset, används för att odla grödor, men också för att njuta av att bara vara.

Ätbar odling

Att odla mat ligger just nu Virpi nära om hjärtat. Entusiasmen för att lära sig nya saker har fått henne att börja göra vloggar som finns på Youtube där hon kan dela med sig av tips och råd  till andra.

Ätbar odling är givande när man kan vårda grödorna från vår till höst och följa dess utveckling från frö eller liten planta till att få smaka på grödan. Självodlad mat smakar extra gott.

Gurkor och rosenbönor ger en avslappnad atmosfär i växthuset.

Tomater, paprika, chili, aubergine, gurka och örter odlas i det traditionella växthuset hos Virpi. Vinrankan stiger också längs väggen och bildar gradvis ett grönt tak. Fikon njuter som krukväxt. Naturligtvis finns det gott om plats i växthuset så att det ska bli bekvämt att vistas där. Det finns även några odlingslådor utanför växthuset som ger mer odlingsyta.

Att drömma, dagdrömma och planera är viktiga delar av trädgårdsarbetet. Detta är särskilt viktigt under vintertiden. Nu drömmer Virpi om ytterligare några odlingslådor, men har även funderat på att plantera fler örter i till exempel perennrabatter.

Örter ger fantastiska smak- och aromupplevelser. Smaken av olivörten är starkt.

Det är underbart att känna doften av lavendel på händerna efter att ha passerat genom dess vegetation i trädgården. Eller stanna för att lukta på syrendoften som sprider sig som en parfym, se de vackra blommorna och stanna för att titta på humlorna i en rabatt. Det är viktigt att stanna upp för att känna och njuta av de små stunderna.

Virpi har planterat lavendel på kanten av en upphöjd bänk kantad med stenar. Lavendel är en underbart lugnande, vacker och framför allt pollinerande ört. 

”Jag har lärt mig att njuta även om det är ofullständigt runt omkring. I trädgården är det bra att vara tillåtande, mot sig själv och naturen. De bästa stunderna är att sitta i en hängmatta på verandan, dricka kaffe och titta på dammen och fåglarna. Det är viktigt att tillåta sig själv sådan förtrollning och njutning.”

Trädgårdsarbete ska vara roligt och ge härliga små stunder. 

Du kan följa Virpi Gardens liv på Instagram @virpi_pakaslahti och se hennes videoklipp på youtube genom att klicka här.

 

 

Sök