Vanliga frågor om gräsmattor
Så här gör du när du dressar gräsmattan
Mars-april
När gräset kommer igång är det dags att dressa gräsmattan. Dressjord tillför rejält med näring och förbättrar ytskiktet i gräsmattan så att gräsets rot- och skottbildning stimuleras. Mullen binder näringen så att den inte lakas ur av regn och bevattning. I en väldressad gräsmatta tar inte mossa och ogräs över.
Laga gräsmattan
Är gräsmattan hålig och sliten efter barnens eller djurens lek och annat slitage laga den med blanda Dressjord och Stenmjöl ca 50/50. Därefter gödslas gräset ca en gång per månad fram till och med augusti med Gräsmattegödsel eller Hönsgödsel.
Gödsla gräsmattan
I slutet på augusti – september
Nu är det tid att gödsla med Trädgårdsgödsel Mognad så stärks gräset inför vintern.
Gödsla miljövänligt
- Sprid gödseln i små givor jämnt fördelat över växtsäsongen.
- Mät området som ska gödslas och mät därefter upp mängden gödsel som ska spridas. Följ doseringen på säcken.
- Vatten löser gödselkornen och gör näringen tillgänglig för gräset. Sprid gödseln före regn eller vattna med vatten motsvarande ca 10 mm regn.
- Jämn spridning ger snyggast resultat. Använd gärna gödselvagn. Vid manuell spridning, gå över gräsmattan och sprid halva gödselmängden åt ena hållet och den resten åt andra hållet.
Vattna gräsmattan
Om du vattnar gräsmattan, vattna rejält. Gräsmattan vill ha en riktig rotblöta för att utveckla kraftiga och djupa rötter. Småskvättar gör bara att rötterna håller sig vid ytan så att gräsmattan blir känslig för uttorkning.
Hoppa över bevattningen?
Visserligen blir gräsmattan gul, men den överlever och grönskar igen fram på höstkanten. På köpet slipper du svettig gräsklippning under heta sommardagar.
Vattna gräsmattan när det regnar?
Gör som Pippi Långstrump, passa på att vattna samtidigt som det regnar. Ofta kommer det inte så mycket regn på sommaren och då kan det vara läge att ge rotblötan samtidigt med naturregnet.
Ställ gärna ut en regnmätare under vattenspridaren så ser du när du vattnat tillräckligt. Minst 20 mm vill gräsmattan ha. Vattna under kvällstid så dunstar inte vattnet bort.
Klipp gräsmattan
Klipp aldrig av mer än en tredjedel av grässtråets längd, normal klipphöjd är 3-4 centimeter. Har gräset blivit långt, minska klipphöjden successivt. Klipp oftare under fuktiga perioder då gräset växer mycket, och minska ner klippfrekvensen under torrperioder. Öka klipphöjden något under hösten så klarar gräset vintern bättre.
Minska behovet
För att minska behovet av klippning kan du välja att enbart gödsla en gång på våren så växer inte gräset så snabbt. Vattna inte, visserligen gulnar gräsmattan men den överlever ändå och du slipper en del klippningar.
Använd en automatisk gräsklippare eller åkgräsklippare så minskar du den tid du lägger på gräsklippning. Räfsa inte upp gräset, avklippt gräs gödslar mattan och ger en luftigare jordyta.
Välj klippare till gräsmattan
Använd antingen en motorgräsklippare som finfördelar gräset (vilket ger näring åt gräset och en luftigare jordyta), eller en klippare med gräsuppsamlare (det ger en härlig kompost, men du måste vara noga med att gödsla gräsmattan).
Klipp helst med en cylindergräsklippare så får du ett skarpt snitt där strået klipps av (nästan som att klippa gräset med sax) och risken minskar för sjukdomsangrepp på gräset.
Det mest miljövänliga alternativet är att klippa med en handgräsklippare (som är cylinderklippare) – gräset blir klippt och du får motion!
För att få en jämn gräsmatta som är lätt att klippa, laga och jämna ut ojämnheter och håligheter med Dressjord.