Text: Johanna Vireaho
Foto: Hanna Marttinen
En blomstrande start på våren
Vackra men väderresistenta vårblommor passar bäst för plantering i dina utomhuskrukor. Lökblommor har blivit allt mer populära under våren, då de överlever även när termometern visar några minusgrader. Bäst klarar sig den välbekanta påskliljan, som inte låter sig besegras av kyliga nätter. Påskliljan tål nämligen upp till hela tio minusgrader.
Andra lökblommor som trivs under våren är tulpan, pärlhyacint, kungsängslilja, och hyacint. Även om dessa inte tål samma kyla och grader av frost som påskliljan, njuter de av att få planteras i vårkrukor.
Plantera lökblommor i kruka
Lökblommor är lätta att plantera i krukor på våren. Börja med att lägga ett lager lecakulor i botten av krukan för dränering, fyll därefter krukan med P-Jord, Planteringsjord eller Blomjord. Komponera sedan växterna som du tycker ser bra ut och plantera dem i krukan.
Utomhustemperaturen påverkar blomningen. Ju svalare våren är desto längre blommar lökblommorna. Lökblommor som planteras i kruka är inte heller svåra att ta hand om. Vattna bara sparsamt med jämna mellanrum.
Vårblommor kan vänjas vid svalare temperaturer
Förutom lökblommor finns det även andra sorters vårblommor som fungerar utmärkt att plantera i vårens första utomhuskrukor. Många växter tål kyla om de successivt får vänja sig vid svalare temperaturer. I vårkrukorna kan du till exempel plantera vackra tusenskönor, förgätmigej och bukettranunkel. Den vackra bukettranunkeln trivs bäst på en ljus och halvskuggig plats. Var noga med att inte placera den i direkt solljus där den snabbt kan torka ut. Bukettranunkeln bör vattnas med jämna mellanrum, men inte överbevattnas.
Penséer är även dem vårblommor som tål viss kyla och är lämpliga för vårplantering i kruka. Ett bra sätt att framhäva de vackra blommorna är att komplettera med gröna växter, så som murgröna, slideranka och örter som rosmarin och timjan. Växterna mår dock bra av att få vänja sig vid svalare luft innan de utsätts för rena utomhusförhållanden. Detta då en plötslig förändring från varm till kall luft kan skada växten.
Spara blomlökar och knölar
När lökblommorna har blommat färdigt kan du klippa av blomstjälkarna från löken, men lämna kvar bladen. Låt bladen torka för att samla tillräckligt med energi till nästa blomning. Plantera lökarna i marken så kommer de förhoppningsvis blomma i många år framöver. Du kan även spara knölar av bukettranunkel inför nästa år. Bukettranunkelns knöl tål dock inte frost och bör därför övervintras på en sval, frostfri plats, så som i en källare.