Hoppa över innehåll

Vintersådd

Starta odlingssäsongen extra tidigt genom att så frön redan på vintern och odla plantor i naturens takt.

Text och produktion: Johanna Vireaho

Foto: Hanna Marttinen

Tid för vintersådd

Naturen är en bra hjälpreda vid sådd. När man tar ett litet språng in i växtsäsongen med vintersådd lättar man vårens odlingsstress. Samtidigt odlar du enkelt väderbeständiga, rejäla och sega plantor som härdas direkt på plats.

Välj köldtåliga arter som spenat, rädisor och kål för vintersådden. Du kan även vinterså morötter och palsternacka direkt i pallkrage.

Vintersådd (även känt som kallsådd) kan göras på friland, i pallkrage, i växthus eller till exempel i olika plastlådor. Gör du vintersådden direkt på friland eller i en pallkrage är det bra att förbereda innan du påbörjar sådden. Det är lättast att göra det på hösten innan vintern och tjälen sätter in. För att förbereda odlingsplatsen på hösten rekommenderar vi att gödsla jorden med Hasselfors Garden Gödsel för köksträdgården eller att tillsätta kompost eller annat organiskt material.

Det är dags att börja så när det är minusgrader och marken är frusen. Skotta, vid behov, bort snö från odlingsplatsen och se till att marken är platt. Oroa dig inte om jordytan lämnades ojämn på hösten, du kan alltid jämna ut ytan med en ny påse jord. Låt jorden frysa innan du sår fröna. Vid behov kan du också tillföra lite Hasselfors Garden Hönsgödsel eller Gödsel för köksträdgården i jorden.

Vinterså i kall jord

Även om sådden sker på vintern, börjar groning och tillväxt först när temperaturen stiger tillräckligt till plussidan. Så fröna en vacker vinterdag så att vinden inte blåser bort fröna. Så fröna i jorden som vid vanlig sådd. Täck fröerna med lite ny jord, till exempel Hasselfors Garden P-jord. Kompaktera jorden lätt ovanpå sådden och skotta gärna lite snö ovanpå så vinden inte blåser bort jord med frön från den frusna marken. Sådderna får tillräckligt med fukt när vårsolen smälter snön. Vill du skynda på groningen kan du skydda såplatsen med till exempel ett plastskydd eller ett gammalt fönster. Under locket stiger temperaturen snabbare och locket fungerar som ett miniväxthus.

Såraderna kan märkas med t.ex. sand så att raderna syns tydligt innan de gröna skotten kommer upp. Märk även med namnskyltar så att du kommer ihåg vad du odlat och var.

Täck sådden med snö som smälter och vattnar jorden efter behov när vädret blir varmare. På så sätt behöver du inte övervaka sådden varje dag, som när du förodlar plantor inomhus.

Tips: Vill man få en tidigare skörd kan man så fröna tätare än vid instruktionerna och gallra ut och äta upp skörden efter hand.

Vintersådd i växthus

Ett kallt, skyddande växthus är perfekt för vintersådd. Tänk på att planera för odlingarna så att vintersådden sker på platser i växthuset där du inte genast kommer odla andra plantor till våren. Man kan till exempel så spenat och rädisor för den första vårskörden och först senare plantera ut värmeälskande tomater eller gurkor på samma plats. På så sätt kan du ha både en tidig och lång skördesäsong. Andra grödor som passar för vintersådd är till exempel pak choi, ruccola, persilja och nyzeeländsk spenat. Sådden kan också göras i olika plastlådor, som vindruvs- och tomataskar.

Vinterså rädisor för en tidig skörd. Fröna kan sås i till exempel en odlingslåda eller i ett växthus där den ger skörd innan andra plantor flyttas in.

Så fröna i växthuset som vanligt och täck med det ett lager jord. Lägg snö över sådderna istället för att vattna dem. När temperaturen stiger väter snön jorden och får fröna att gro. Groningen sker vanligtvis vid temperaturer på +4 grader. Naturen sköter groning och vattning i lugn takt med hjälp av snö. Kom ihåg att kolla till sådderna så att jorden inte torkar ut helt och fyll vid behov på med mer snö.

Vintersådd i låda

Även om du inte äger ett växthus kan du ändå lyckas med vintersådd, till exempel genom att så i lådor. Placera gärna lådorna i en plastback eller liknande förvaringslåda för skyddande växthusliknande förhållanden.

Vintersådd kan även göras i olika perforerade plastlådor, till exempel vindruvsaskar.

Förvaringslådor med lock är perfekta miniväxthus, men du bör borra hål i sidor och botten för att låta överskott av vatten och fukt avdunsta. Under locket kan det annars bli för fuktigt och varmt och fröna kan ruttna.

Ett bra knep är att återanvända plastaskar från affären, som frukt- och tomataskar, som odlingslådor. Täck hålen i botten med till exempel en bit tidningspapper eller hushållspapper, som hindrar jorden från att trilla ut men låter vatten passera. Fyll lådorna med jord, exempelvis P-jord eller Ört & Grönsaksjord, och kompaktera lätt. Så fröna på jorden och strö ett tunt lager jord ovanpå. Precis som på friland och i växthus kan du använda snö för att vattna sådden. Lägg därefter frölådorna i förvaringslådan och stäng locket så att vatten och snö inte kommer in i lådan.

Grönkål kan sås i plastlådor eller direkt i pallkrage. Skydda plantorna med ett kålnät så att loppor och kålfjärilslarver inte frossar i sig kålplantorna när de växer.

Sätt lådan på en skuggig och skyddad plats. På en plats som är för solig kan groning och tillväxt ske för tidigt. Tillsätt vid behov snö i lådorna för att hålla jorden lagom fuktig. Om förhållandena i lådan verkar för fuktiga och varma, ventilera vid behov lådan genom att öppna locket. Det är bra att ha koll på förhållandena i lådan så att sådderna inte torkar ut, men inte heller är för blöta, vilket kan göra att fröna ruttnar.

Börja med att låta snön ge vatten åt sådderna. När snön smält bort tar vattenkannan över.

Gro i naturens takt

Så länge vintersådden sker när det är tillräckligt kallt påverkas inte groningen av när du sår fröerna. Fröna är redo att gro när temperaturen stiger till +4 grader eller mer. Vid kallare temperaturer vilar fröet längre. Kallsådd förlänger därmed såsäsongen. De små plantorna gror och utvecklas enligt naturens schema, utan ständig omvårdnad. Lite kontroller och snö eller vatten är oftast allt som krävs. Plantor som växer i lådor bör efter behov omplanteras till större krukor eller planteras ut på friland, i pallkrage eller rabatt för att fortsätta växa. Däremot behöver plantor som odlats från vintersådd inte avhärdas utan de är redan härdade och anpassade till den svala vårluften. Tänk på att vårvädret kan vara oförutsägbart och ofta dyker en överraskande frostperiod upp även under våren. Skydda plantorna vid behov med ett till exempel säckväv eller ett gammalt lakan.

Att se grönt växa från marken redan tidigt på våren ger både glädjerus och vårkänslor Då vet man att det inte är långt kvar till första skörden. På bilden växer rädisor i förgrunden och spenat i bakgrunden.

Från kål till ringblommor, från sallad till penséer

Arter som tål kyla, frost, och fluktuerande luftfuktighet och temperaturer är lämpliga för vintersådd. Även sorter med kort utvecklingstid kan sås på vintern. Olika bladgrönsaker har visat sig vara bra sorter för vintersådd, så som pak choi, grönkål, sallad, ruccola, spenat, nyzeeländsk spenat och dill. Rädisor växer också bra vid vintersådd och ger en skörd direkt tidigt på våren. Vill du ha en härlig blomsterprakt kan du så t.ex. ringblommor, penséer, luktärtor, blåklint och perenner.

Däremot bör arter med lång förodling och värmeälskande arter som gror under varma förhållanden väljas bort vid vintersådd. Så behåll chilin, paprikan och tomaterna inomhus. Gurkor, pumpor, bönor och majs gror också bäst i varm jord och kan ruttna i kall och blöt jord.

Rädisor perfekt för vintersådd. I bakgrunden växer gräslök, som även det lämpar sig för vintersådd.

Vid vintersådd går odlingen i harmoni med naturen. Det finns inga garantier för framgång vid oförutsägbart vinterväder. Ibland är vinterförhållandena särskilt kalla, varma eller blöta och fröna kan till exempel ruttna. Till en början kan man testa vintersådd med till exempel bara en del av fröna och senare på våren så en resten som direktsådd. Att prova på vintersådd ger erfarenhet, kunskap, lättnad från vårens odlingsstress och framför allt – bördiga plantor.

Sök