De små flugor som flyger runt krukväxterna är med all sannolikhet sorgmyggor. De är allmänt förekommande i naturen men dras till doften av färsk jord. Sorgmyggor dyker ofta upp när man planterat om sina växter. Då kan man misstänka att de kommer med jorden.
Inga skadedjur
Sorgmyggor dras alltid till ny, färsk jord och förökar upp sig på kort tid – det tar cirka en månad från ägg till vuxen mygga i rumstemperatur. Larverna lever av torven i jorden. Sorgmyggan är vanlig ute i naturen och kan följa med råvarorna i jorden, men vanligare är att de under lagring i till exempel butiken kryper in i jordpåsen och lägger sina ägg.
Sorgmyggorna är i och för sig inga skadedjur, men kan vara nog så förargliga. Larverna kan äta av växternas rötter och kan i stort antal ställa till skada, särskilt på sådder och sticklingar. Äldre växter brukar normalt inte påverkas. De fullbildade sorgmyggorna äter inte på växter.
Minska på sorgmyggorna
Att det blivit vanligare med sorgmyggor i blomjord beror på två saker. Dels blandade vissa tillverkare kemiska bekämpningsmedel i jorden förr för att ta död på myggorna (detta är inte längre tillåtet), dels använder vi nuförtiden mer naturgödsel i blomjordarna.
Du kan minska på sorgmyggorna genom att hålla jordytan torr så att inte myggorna vill lägga sina ägg där. Vattna gärna från fatet och håll växterna åt det torrare hållet en tid. Ett alternativ är att täcka jordytan med något material som snabbt torkar upp till exempel lecakulor eller sten. Gula klisterskivor som finns i trädgårdsfackhandeln fångar de vuxna myggorna.
Ett annat knep för att fånga sorgmyggorna är att ställa fram en skål med en blandning av vatten, ättika och lite diskmedel. Helst bör skålen vara gul på insidan. Blandningen lockar till sig myggorna och när de sätter sig på vattnet ramlar de i och drunknar eftersom ytspänningen minskat med diskmedlet.
Det finns biologiska bekämpningsmedel, nematoder och bakterier, som säljs i trädgårdsfackhandeln eller som kan beställas över nätet. De är färskvara och kan tyvärr inte blandas i jorden vid tillverkningen.