Hoppa över innehåll

Inre hamnen – en ny stadsdel anpassad för framtidens klimat

Framtidens stadsdel växer fram i Norrköping, här skapas gröna ytor och smarta växtbäddar för att möta klimatutmaningar och ge hållbar trivsel åt boende.

Inre hamnens omvandling med funktionella växtbäddar i fokus

Just nu växer Inre hamnen fram i Norrköpings stora stadsutvecklingsprojekt. Längs Motala ström har den gamla hamn- och industridelen börjat anta ny skepnad och där ryms många rekreativa värden för såväl boende som andra Norrköpingsbor.

 När Inre hamnen står klart kommer det finnas omkring 3 000 bostäder där i ett flertal kvarter med gator i olika storlek. Gemensamt för gatorna är att de alla kommer förses med grönska, vilket håller samman stadsdelens karaktär.

– Planteringarna är ett slags konstgjorda växtbäddar som kan ta hand om dagvatten, antingen genom dagvattenbrunnar alternativt från gatans lutning. På det sättet kan vi omhänderta och fördröja dagvatten, säger Elisabet Manfred, ansvarig landskapsarkitekt vid Norrköpings kommun.

I dessa planteringar har kommunen använt Hasselfors Gardens produkt Citykross, i olika fraktioner och olika lager.

– Vi har valt att använda det substratet tack vare dess goda genomsläpplighet, men också för att hålla fukt och näring som är möjlig genom inblandningen av biokol, säger Elisabet.

 

Växter för klimatutmaningar

De första boende flyttade in i stadsdelen under sommaren 2024, men ett par av de viktigaste grönområdena stod färdiga redan tidigare, för att växtligheten skulle hinna etablera sig inför inflytt. Den centralt belägna parken, Varvsparken, beskrivs som områdets lunga. Eftersom den är helt ny och utan befintlig terrass, skapades hela växtbäddslagret för att ge goda förutsättningar för bland annat stora träd att trivas och tillföra svalka och grönska. Där finns också en fruktträdgård med ätbara växter samt olika slags tåliga buskar intill lekytor.

– Variationen av växtlighet gjorde att vi valde Mineraljord samt Växtjord Typ A, från Hasselfors Garden. Det är en produkt som passar många slags växter, och just här har vi arbetat med en stor variation av växtslag för att stå rustade inför framtida klimatutmaningar. Vi har fått tänka brett ur den aspekten, kring såväl extrema regn som torka, menar Elisabet.

 

Slittåliga gräsytor

För att möta utmaningar med klimatförändringarna ytterligare kommer också en nedsänkt park anläggas, där stora vattenmängder kan omhändertas. Denna kommer framöver kopplas samman med den redan anlagda Varvsparken.

Gräsytorna i Varvsparken har anpassats för att klara ett högt slitage av framtida picknickbesökare, kubb- och bollspel.

– Jag har från kollegor inom branschen hört talas om kolmakadam med en större andel fint material som fungerat särskilt bra för att skapa slittåliga gräsytor. Det här ville vi testa och fick därför god hjälp av Hasselfors Garden för att ta fram en lämplig substratblandning, berättar Elisabet.

Lösningen blev att använda Regnbädd Växtjord med extra biokol, för att gräset bättre ska kunna kommunicera med substratet och samtidigt kunna hantera belastningen av många besökare.

 

Imponerande resultat i växtbäddarna

Hittills har såväl Elisabet som kollegorna som arbetar med skötseln imponerats över resultatet i de olika växtbäddarna.

– Det gäller växtligheten generellt i Inre hamnen. Bland de projekt jag medverkat vid är detta det där vi uppnått bästa resultat i växtbäddarna. Växterna slöt samman snabbt och vi har haft minimalt med ogräs.

Ännu kvarstår en hel del innan Inre hamnen står färdigt, men redan nu har många hittat hit, till det Elisabet kallar Norrköpingsbornas nya vardagsrum.

 

 

 

 

Sök