Odla ätbart
Odla på flera sätt
Det finns många olika sätt att odla ätbart och det behövs inga jätteytor för att odla. Ett knep för att få en stor skörd är att ha en bra och näringsrik jord.
Odla i pallkrage
Fördelar med att odla i pallkrage:
- Kan placeras på vilket underlag som helst
- Jorden blir snabbt varm på våren, vilket ger snabbare skörd
- Odlingen blir mer skyddad än om du odlar på friland
- Enklare ogräsrensning
- Enkelt att täcka med fiberduk som skydd mot kyla eller skadedjur
Direktsådd
När jorden är uppvärmd (4–6 grader) kan du börja så i pallkragen. Det kallas direktsådd. Rädisa, ärta, spenat, sallat, kål, morot och bondböna tål kyla bra och kan sås tidigt. Rödbeta, mangold och selleri vill ha det något varmare. Böna, squash och gurka tycker om riktigt varm jord (helst 12–15 grader)
Förodlade plantor
Småplantor som förodlats inomhus behöver avhärdas innan de planteras ut. Det betyder att du långsamt vänjer dem vid utomhusklimatet – sol, regn och vind. Sätt ut plantorna en kort stund första dagen och öka varje dag tiden utomhus succesivt tills risken för nattfrost är över. Då kan du plantera dem direkt i pallkragen. Skydda gärna med fiberduk i början.
Tips: Ställer du två eller flera pallar ovanpå varandra får du en bekväm arbetshöjd, plus att du då kan välja sorter som kräver ett större odlingsdjup, som t.ex. squash eller rotfrukter
Så här gör du:
ÅR 1
- Välj en solig plats för dina pallkragar och odlingsbänkarna
- Bottna med tidningspapper
- Fyll på med Ört & Grönsaksjord. Ca 6 säckar är lagom till en odlingsbänk
- Ska du odla kål eller squash? Då behöver du extra näring. Lägg ett skikt med Hönsgödsel
- Så eller plantera och glöm inte vattna!
- Sätt störar och nät för ärter och bönor. Täck kålväxter med fiberduk för att slippa skadedjur
- Gödsla med Gödsel för köksträdgården eller Gödsel för frukt och bär efter 3–4 veckor och några gånger under säsong för en välsmakande och rik skörd
ÅR 2:
- Ta bort ogräs
- Blanda den gamla jorden med Rekojord, Ört & Grönsaksjord eller Kogödsel för att fylla och luckra upp
- Gödsla med Gödsel för köksträdgården eller Hönsgödsel för att tillsätta än mer näring
Odla på friland
Det klassiska trädgårdslandet
Vid odling på friland behöver man tänka på att byta plats på växterna varje år, så kallad växtföljd. Då håller sig växterna friskare och får mindre sjukdomar.
På våren kan man jordförbättra med Kogödsel och Gödsel för Köksträdgården. Om jordvolymen behöver ökas, lägg på Ört & Grönsaksjord.
Produkter för odling på friland och i odlingsbänk/pallkrage
- Hönsgödsel: Tillför näring till hela trädgården
- Kogödsel: Ger naturlig jordförbättring, tillför mull och näring
- Gödsel för köksträdgården: Perfekt näring för alla grönsaker
- Gödsel för frukt och bär: För god och välsmakande skörd
- Ört & Grönsaksjord: För odling av kryddor och grönsaker, tillför mull och näring
- Barkmylla: Luckrar besvärliga jordar, ger struktur och näring
- Rekojord: För starka rötter och bästa näringsupptagning
Växthus, tunnlar och drivbänkar
Med glas eller plast runt växterna för värme och vindskydd!
Med hjälp av inglasade balkonger, uterum och växthus går det att odla det mesta året om. Växthus förlänger säsongen och skapar goda förhållanden för värmeälskande växter som slanggurka, tomat, chili och basilika.
En viktig sak att tänka på är att odla i stora krukor, för att motverka uttorkning.
I växthus brukar det finnas odlingsbänkar eller krukor att odla i. Jorden i odlingsbänk förbereds på samma sätt som i odlingsbänk utomhus. Men eftersom det blir varmare i växthus fungerar fukthållande jord bättre, till exempel P-jord, Tomat & chilijord, Reko-jord och U-jord.
Växterna i växthus är ofta snabbväxande och behöver mycket gödsel som exempelvis Gödsel för köksträdgården eller Växtnäring Tomat & Grönsak.
Produkter för växthusodling
- P-jord: Förstklassig jord för all slags odling inne och ute
- Reko jord: Godkänd för all slags ekologisk odling
- U-jord: Bästa valet för näringskrävande växter
- Ört & Grönsaksjord: För ekologisk odling ute och inne
- Gödsel för köksträdgården: Vegansk, för alla grönsaker
- Tomat & chilijord: För odling av tomater och chili och näringskrävande grönsaker som paprika
- Växtnäring Tomat & Grönsak: För näringskrävande växter
Odla på balkong, altan eller inomhus
Att odla på balkongen är lätt. Bra växter för balkongen är tomat, paprika, chili, örter och sallat. Balkongodling i kruka kräver enorma mängder vatten. Därför är U-jord väldigt bra, den håller kvar vattnet lite längre.
Stora odlingskärl rekommenderas för att jorden inte ska torka ut lika fort.
Tips! Gödselvattna med Växtnäring Tomat & chili för större skörd.
Produkter för balkongodling
- U-jord: Bästa valet för näringskrävande växter i kruka
- Ört & Grönsaksjord: Naturgödslad för ört & grönsaksodling inne och ute
- Tomat & chilijord: För odling av tomater och chili och näringskrävande grönsaker som paprika
- Växtnäring Tomat & grönsak: För större skörd
Plantera frukt och bär
Plantera fruktträd
- Sänk ner rotklumpen i en hink med vatten, ca tio minuter innan plantering.
- Gräv en grop, dubbelt så djup och bred som rotklumpen
- Blanda befintlig jord med Barkmylla, Planteringsjord eller P-jord
- Sätt plantan i gropen, den ska stå lika djupt som i krukan den kom i
- Sätt en käpp intill stammen som stöd och ös tillbaka hälften av den uppgrävda jorden
- Vattna rikligt under hela etableringstiden
- Bind fast trädet i käppen. När rötterna är ordentligt etablerade behövs inte käppen
- Kom ihåg att gödsla år 2 med Gödsel för frukt och bär. Ett bra val för en söt och välsmakande skörd
Plantera vinbär, krusbär och amerikanska blåbär
- Krukodlade plantor sänks ner med hela krukan i en hink med vatten och får stå ca 5 minuter
- Gräv en grop, dubbelt så djup och bred som rotklumpen
- Blanda befintlig jord med Barkmylla, Planteringsjord eller P-jord. Ska du plantera amerikanska blåbär fyller du i stället på med Rhododendronjord eller en blandning av naturtorv och barkmull
- Tag försiktigt bort krukan, är krukan fullrotad gör man flera snitt i rötterna för att förhindra rotsnurr
- Sätt ner plantan i gropen så att övre delen av jordklumpen kommer i nivå med jordytan
- Fyll på med hälften av jorden
- Vattna rejält ca 20 liter per planta
- Fyll på med resten av jorden, tryck till och vattna igen
- Gödsla aldrig vid plantering utan 2–3 veckor efter. Gödsla i fortsättningen en gång tidigt på våren och en gång på försommaren med Gödsel för frukt och bär för en söt och välsmakande skörd. Använd rhododendrongödsel till amerikanska blåbär.