Om du fattar häftig kärlek till en växt ägd av dina vänner, fråga om du får ”stjäla” ett skott och följ sedan nedanstående steg.
Sätt dina sticklingar direkt i jorden
Sätt sticklingen i en kruka med mager och porös jord, t.ex. Naturgödslad såjord eller Såjord när du kommer hem. Du kan även använda dig av vår Blomjord i samarbete med Hanna Wendelbo, då den är en utmärkt näringskälla till nyplanterade sticklingar. Placera en plastpåse eller din avklippta flaska över sticklingen för att höja luftfuktigheten. Låt sticklingen stå ljust men se upp så den inte står i full sol då blir det för varmt i minidrivhuset.
Det tar olika lång tid för sticklingar att rota sig, allt från en vecka till flera månader. Man kan pröva genom att försiktigt dra lite i sticklingen, om den sitter fast har den förhoppningsvis rotat sig och du kan lätta på täckningen ett par dagar så att sticklingen får vänja sig vid torrare luft. Sen tar du bort täckningen helt och nu kan plantan även vänjas vid soligare placering.
Rota i vatten
Att rota i vatten är inte att rekommendera mer än för nöjet att se hur rötterna växer fram. De rötterna som växer fram är bara anpassade för vatten och måste omvandlas när de sätt ner i jord. Därför är det bättre att rota i jord direkt då bildas ’rätt’ rötter.
Det finns olika typer av sticklingar och det beror på växten du vill föröka vilken sticklingsmetod som ska användas. Det är inte alla växter som går att förökas genom sticklingar.
Så tar du sticklingar
Det vanligaste är att ta en toppstickling, skär av toppen på en gren med ca 3-4 utvuxna blad. Skär av strax under nedersta bladet, bryt bort de nedersta bladen så att bara 1-2 utvuxna blad finns kvar och stick ner skottet i jorden. Täck krukan med en plastpåse, se till att plasten inte ligger an mot bladen som då lätt möglar.