Grönsaker och kryddväxter
Bondböna
Vicia faba
Bondbönan är en delikat böna som är både proteinrik och nyttig. Den är lätt att odla och blommorna är vackra och väldoftande. De stora bönorna ligger i mjukt inbäddade i stora fruktbaljor som skördas innan de mognat.
Vattenbehov:
Mellan
Placering:
Sol
Höjd:
30-150 cm
Färg:
Röd Rosa Vit Gröna löv
Blomning:
Sommar
Växtzon:
1
Rekommenderade produkter
Jord:
Gödsel:
Bondbönan är en ettårig baljväxt. Den är nära släkt med hästbönan och åkerbönan som främst används till proteinrikt djurfoder. Bondbönorna har större frön än vad dessa två grupper har men alla kan ätas av oss människor. Ibland förekommer även namnet favaböna eller fababöna, särskilt i recept från mellanöstern. De hör till de äldsta kultiverade växterna vi har med fynd från tidig stenålder.
Bondbönan har en upprättväxande stadig stjälk. Höjden skiljer mellan sorterna, låga sorter är 30 – 40 cm och högre sorter upp till ca 150 cm. På stjälken sitter en- eller trepariga blad som är grågröna i färgen. Bondbönan har inga klängen. Det finns många olika namnsorter med varierande blomfärg, vanligtvis har de stora vackra svart/vita blommor men även röda och rosa blommor förekommer. Blommorna är väldoftande och blommar i juni-juli. Blommorna är rika på pollen och nektar och drar till sig bin och humlor. Bondbönorna får fruktbaljor som kan bli upp till tre decimeter långa.
Bondbönan är lättskött. Den trivs i full sol och går att odla på många jordtyper med god näringstillgång. Bondbönan behöver mycket näring men bildar under sommaren symbios med kvävefixerande bakterier i rötterna. Den är en bra jordförbättrare.
Bondbönorna får ofta löss i toppen. Ett alternativ är att ta bort toppen eftersom bönorna då mognar något snabbare. Topparna kan förvällas och ätas.
Såtid på våren, på friland när jorden reder sig. Bondbönorna kan sås mycket tidigare än andra bönor. De kan gro redan vid 4-5 grader i jorden. Förbered jorden innan sådd genom att gödsla med Hönsgödsel eller Gödsel för köksträdgården.
Sådjup 5-8 cm. Plantavstånd ca 15 cm. Det går också att förodla plantor inne och plantera ut för att få tidigare skörd. Bönorna har stort näringsbehov, speciellt i början innan den kan samlar eget kväve när den vuxit upp. Bondbönan bör inte planteras vid lökväxter, de trivs inte ihop. Däremot trivs de bra tillsammans med potatis. Bondbönorna blir ofta angripna bladlöss på skotten. Ofta kan de lätt sprutas bort med vatten eller såpvatten. Ett tips är att toppa dem när baljor börjar synas. På hösten kan plantorna stå kvar då de tål lätt frost.
Vill du odla bondbönor i kruka eller pallkrage fyll dem Ört & grönsaksjord och så direkt i jorden. I kruka kan du sätta bondbönorna lite tätare än på friland.
Man använder inte hela baljan, utan bara fröna. Bönorna eller fröna har ett segt skal som är ätligt men ibland kan det vara en fördel att skala dem innan servering. Bönorna används exempelvis till soppor och stuvning. Bondbönan är rik på protein av hög kvalitet och fetthalten är låg. Dessutom innehåller de mängder med nyttiga fibrer. Väldigt unga baljor som plockas unga och späda kan ätas hela, lätt kokta eller stekta.
Förvaring: omogna bönor förvälls inför djupfrysning, mogna bönor kan torkas och förvaras.
Som torra kan de malas till mjöl.
Bondbönan är en stadig växt, ett tips är att så den bredvid lägre växter och utnyttja den som staket eller läväxt.