Hoppa över innehåll
Frukt och bär

Citrusträd

Citrus

Det är få växter som kan mäta sig med citronträd vad gäller att skapa en genuin medelhavskänsla. Citrus kan vara knepiga att sköta, men med rätt förutsättningar kan man odla citrus även i Sverige.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

200 cm

Färg:

Vit Gröna löv

Rekommenderade produkter

Ordet ”orangeri” härstammar från 1700-talet, då det var modernt och exotiskt i de rikare familjerna att få en känsla av medelhavet genom att odla citrus. Man byggde då en särskild typ av växthus för detta, ofta med en murad vägg för att stabilisera lufttemperatur och få en balanserad luftfuktighet till sina älskade men ömtåliga apelsinträd. Så har du en inglasad balkong, ett svalt uterum eller ett växthus som går att värma lite på vintern så är dina förutsättningar att lyckas med citronträd större!

Då citrus växer vid medelhavet där solen är stark hela året om, har de anpassat sig efter detta klimat. Därför behöver citrus mängder av ljus, även på vintern. De har lätt att få järnbrist (så kallad kloros) vilket man ser på att bladen får gula fläckar, för att sedan falla av. Men järnbrist går att undvika genom att använda jord, gödning och vatten med lågt ph-värde, eftersom det gör att plantan lättare kan ta upp järn och mangan.

Citrus förekommer i många olika sorter, men skötseln är densamma oavsett vilken sort du odlar. Frukterna kan ta ett helt år på sig att mogna, och ibland blommar den och bär frukt samtidigt. Blommorna är vita, vackra och väldoftande. Ifall trädet bär frukt då du köper det, kolla med butiken om det är besprutat eller inte så du vet om det går att äta skörden.

På sommaren är citrus ganska lättskött. På våren när risken för nattfrost är över ska citronträdet vänjas vid utemiljön. Ställ det i skugga på dagtid, ta in de första nätterna. Låt den sedan stå ute hela dygnet i skugga, och vänj sedan långsamt vid solljuset. Om det går för fort kan bladen få brännskador av solljuset. Trädet ska stå på en solig och vindskyddad plats ända till hösten då den tas in igen före frosten kommer. Citrus ska inte torka ut helt, när jordytan är torr och den är fuktig ett par centimeter längre ner i jorden är det dags att vattna. Vattna den med mjukt regnvatten eftersom det har ett lägre ph-värde än kranvattnet. Ifall den torkar helt kan den tappa sina blad, och det blir svårt för den att komma tillbaka igen. Blanda i flytande citrusgödning i bevattningsvattnet enligt doseringsangivelsen på förpackningen, och gödsla mellan mars-september.

På vintern ska citrus helst stå i en temperatur på mellan 8-12 grader. Eftersom citrus är vintergrön (tappar inte bladen) så behöver den mycket ljus även på vintern. Detta är svårt att uppnå på våra breddgrader, så även om den står vid ett fönster kan den behöva extra växtbelysning. Duscha den ofta, eftersom det minskar risken att få skadedjur. Den behöver inte vattnas lika ofta på vintern, och behöver ingen gödsel om den inte uppvisar tecken på kloros. På våren när ljuset kommer tillbaka kan du plantera om din lilla citrus i Citrusjord, som innehåller lera och har ett lågt ph-värde. Större exemplar behöver inte planteras om lika ofta. Om du behöver toppa grenarna på din citrus, gör det förstiktig på våren. Den bör inte beskäras för ofta, eftersom den är långsamväxande. Passa på att göra sticklingar av det du klipper bort!

Eftersom vintern kan vara en stressig tid för citrus som bor i Sverige drabbas den lätt av skadedjur, till exempel ulllöss och spinn. Detta beror oftast på att de står för varmt, torrt och mörkt. Med låg luftfuktighet och hög temperatur kan citrus även få bruna bladkanter, för att sedan falla av.

Pollinera citrusens blommor med en liten pensel, så bildar de lättare frukt!

Sök