Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Dill

Anethum graveolens

dill_anethum-graveolens dill_anethum-graveolens dill_anethum-graveolens

Dill med sin speciella aromatiska doft är en av de äldsta och mest kända kryddväxterna i Norden. Under den svala och ljusa sommaren i norr utvecklar dill en särskilt fin arom. Dill odlas både som blad- och krondill.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

50-150 cm

Blomning:

Sensommar

dill_anethum-graveolens dill_anethum-graveolens dill_anethum-graveolens

Dill är en ettårig ört som härstammar från Asien och tillhör familjen flockblomstriga växter. Den växer vilt runt Medelhavet. Beroende på sort blir dillen 50–150 cm hög. Av dillen kan såväl blad, blommor som frön användas. Dill används som krydda färsk, torkad eller fryst. Bladdill används huvudsakligen för att krydda fisk och för att smaksätta kokt potatis men kan även användas i sallad och ihop med andra grönsaker. Blomställningar och frön används bland annat i inläggningar med gurka och till lagen som kräftor kokas i.

Dill behöver en växtplats som snabbt blir varm, med mullrik, fukt- och näringsrik jord. Alltför riklig gödsling med kväve ger dillen en svagare arom. Torka och hetta gör att blomningen inträffar tidigare och då blir bladskörden mindre. I lerjord kan plantbildningen bli ojämn. Dill sås direkt på plats i god trädgårdsjord eller pallkragar med Ört & Grönsaksjord.

Dill kan odlas både på friland och i kruka. Vanligtvis odlas dill från frö genom att så dem direkt på friland, men i trädgårdsbutiker kan man även köpa plantor och få en snabbare skörd.
Dillfröna sås tidigt på våren på friland på en varm och vindskyddad plats, sådjup 1–2 cm. Lägsta groningstemperatur är 5 grader. Groningstiden är 14–20 dygn. Nysådd görs med några veckors intervaller tre-fyra gånger fram till juli. Dill är mycket känslig för svampsjukdomar som gör att den dör strax efter uppkomst och det är viktigt att byta växtplats från år till år och inte återkomma oftare än var 6-7:e år. Regniga somrar drabbas dillen av svampsjukdomar och skörden kan gå förlorad.

Under torra perioder är det viktigt att vattna dillen. Genom att täcka jorden kan man upprätthålla en lämplig fuktnivå. Små plantor av bladdill kan plockas med rötter redan en månad efter sådd. På samma gång gallras en alltför tät rad. Bladdillen är klar att skördas efter 40–55 dygn. Gödsla med Växtnäring Universell.

Krondillen gallras till ett plantavstånd på 15–20 cm. Blomställningarna kan plockas 70–80 dygn efter sådd.

Dill kan torkas eller frysas ner. Frys ner dillen i dubbla plastpåsar, folie eller i glasburkar för att slippa att allt annat tar smak i frysen av dillen. Torkad dill förlorar mycket av sin smak.

Sök