Hoppa över innehåll
Perenner

Funkia

Hosta

Funkia, eller Hosta som den även kallas är en användbar marktäckande perenn för skuggiga eller halvskuggiga lägen. Den används mest för sina vackra blad som skapar en fin kontrast mot sirliga bladverk.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Skugga

Höjd:

20-150 cm

Färg:

Lila Vit Gröna löv Mångfärgade blad

Blomning:

Sensommar

Funkia är en marktäckande växt som lämpar sig för samplantering i grupper i skuggiga eller halvskuggiga miljöer, till exempel i lundpartier eller under träd. Den blommar med ljuslila smala blommor som reser sig högt över bladen på sensommaren. Det finns många olika sorter av funkia med både enfärgade och brokiga blad, och det finns sorter som trivs i både sol och skugga. Funkians blad kan vara varierade i både grönt, gult eller vitt.

Under senvåren, ungefär när man gett upp och tror att de har dött, tittar funkian upp ur jorden med sina spetsiga bladskott. Höjden på funkia varierar beroende på sort, de största kan bli manshöga, men vanligast är de lägre sorterna på mellan 30-50 cm. Funkia kan vara lite sega att etableras, men på en plats där de trivs blir de efter några år tacksamma och lättskötta perenner. Med åren blir plantorna tjocka och kraftiga. De oregelbundet böjda bladen på funkia är vågkantade och har en glansig undersida. De lila blommorna som blommar i juli-september är smala och cirka 4 cm stora.

Funkia som står i ett soligt läge behöver jord som kan behålla vattnet väl. Jorden får gärna vara fukthållande, och lätt sur. Lämplig jord för plantering av funkia är Ros & perennjord, då den innehåller lera som gör att fukten stannar kvar längre. Plantera funkiaplantor på ett avstånd på 30-40 cm mellan plantorna.

Gödsla funkia med Trädgårdsgödsel spira på våren när knopparna har börjat titta upp ur jorden. Större exemplar kan gödslas ännu en gång, strax före midsommar. I augusti-september kan du gödsla den med Trädgårdsgödsel mognad, så kommer plantan att klara sig bra på vintern.

Det är vackert att marktäcka kring funkia med Oxidsvart flis, det tar fram funkians vackra bladverk. Funkia kan även odlas i kruka, på en skuggig balkong eller altan.

När blommorna har vissnat klipps blomstänglarna ner.

Vill du dela en stor funkia ska du göra det på våren eller på hösten, genom att dela rhizomerna.

Funkia går att äta! Att steka de första bladskotten i smör är en delikatess.

Sök