Grönsaker och kryddväxter
Grönkål
Brassica oleracea Sabellica-Gruppen
Grönkål har vackert mörkgröna krusiga blad som är goda i soppor eller klassikern långkål. Grönkålen trivs i näringsrik jord och kan skördas sent, efter de första frostnätterna på hösten. Det finns också sorter med purpurfärgade blad.
Vattenbehov:
Mellan
Placering:
Sol
Höjd:
30-150 cm
Blomning:
none
Rekommenderade produkter
Jord:
Gödsel:
Grönkål hör till de äldsta och mest uppskattade odlade kulturväxterna. Kålen innehåller massor med vitaminer och mineraler. Eftersom den är så tålig kan den stå ute och skördas under vintern, förutsatt att den står skyddad mot vilda djur som också uppskattar den. Grönkål finns i olika sorter som är grupperade efter stamhöjd och bladfärger. Den traditionella grönkålen är mörkgrön med mycket krusiga blad, men även röda och lila sorter är populära.
Grönkål kan odlas köksträdgård och pallkragar men även som ren dekoration i rabatter med sommarblommor. De unga bladen kan odlas och skördas i växthus som sk baby leaf. De blir då mildare i smaken. Även fröna kan användas för groddning på vintern. Grönkålen blir beroende på sort 30-150 cm höga. Grönkål är lätt att odla och plantorna är mycket dekorativa i trädgårdslandet.
Kålen trivs i grönsakslandet på en solig eller halvskuggig plats och växer bäst i en näringsrik och fukthållande jord. Det är viktigt att jorden är kalkad med ett högre pH-värde över 7,0 för att undvika klumprotsjuka. Av den anledningen bör man inte heller odla kål på samma plats mer än var 6:e år. Kalka med Trädgårdskalk, helst på hösten innan kålodlingen startar, dosering beroende på jordart enligt förpackningen. Befintlig jord gödslas och jordförbättras med t ex Kogödsel, ca 1 säck till 2 kvm, som myllas ner i jorden innan utplantering. Odlingsbänkar och pallkragar kan fyllas med Ört & Grönsaksjord. Det går även att odla kålen i krukor fyllda med grönsaksjord, ta stora krukor om minst 10 liter så att inte jorden torkar ut för snabbt. Kålplantorna kan köpas i välsorterade trädgårdsbutiker på våren eller förodlas i mindre tråg 4-6 veckor innan utplantering, de planteras ut beroende på sort med 30 till 50 cm avstånd.
Grönkålsplantor finns ofta i trädgårdsbutiker i maj och början av juni men kan även odlas från frö genom förkultivering eller direktsådd. Förkultivering är att föredra då plantorna i början inte tar så stor plats och kan skyddas bättre mot bladloppor och sniglar som också gillar unga kålplantor. Plantorna sås 4-6 veckor innan utplanteringen som kan göras från maj till juli beroende på sort och när kålen ska vara skördeklar. Direktsådd kan göras när jordtemperaturen överstiger 10 grader. Små kålplantorna tål lätt frost och senare på hösten tål de uppvuxna plantorna att frysa innan skörd. Plantera med 30-50 cm avstånd.
Vattna grönkålen jämnt under växtsäsongen då tillväxten avstannar vid torka och angrepp av skadegörare ökar. Täckodla gärna för att bibehålla fukten i jorden. Ofta växer grönkålen bättre i sensommarens och höstens svalare och fuktigare väder. Det kan vara en fördel att sätta kålplantor efter tidiga vårkulturer som ger tomma ytor i grönsakslandet efter midsommar. Tilläggsgödsla med ca 2 dl hönsgödsel/kvm efter midsommar och ev en gång till i början av augusti.
Skörden kan göras kontinuerligt genom att plocka de äldsta bladen nerifrån. Oftast blir smaken bättre efter de första frostnätterna. Plantorna är vinterhärdiga och kan stå kvar på sin plats om de skyddas mot rådjur, älg och harar genom täckning med nät eller staket.
Kål kan tyvärr drabbas av många skadegörare. Jordloppor äter gärna unga plantor medan kålmal, kålfjäril och kålfly går på de äldre bladen. Med god närings- och vattentillgång så att plantorna hela tiden är i god tillväxt, samodling och uppmärksamhet kan man undvika alltför kraftiga angrepp.
Grönkål är en av de nyttigaste grönsakerna. Den innehåller en mycket järn, vitamin C, protein, karoten, kalcium och vitamin K. Av grönkålsblad kan man göra god soppa, paj eller klassikern långkål. Ett nyttigt alternativ till fredagsmyset eller som tillbehör till mat är nyttiga lövtunna grönkålschips.