Perenner
Lavendel
Lavendula angustifolia
Lavendel är en perenn kryddväxt som doftar underbart med sina vackra blålila blommor på ax. Har du en solig men torr och mager plats i trädgården är det en perfekt plats att odla lavendel på, eftersom de älskar karga lägen.
Vattenbehov:
Torktålig
Placering:
Sol
Höjd:
40-100 cm
Färg:
Lila Vit Gröna löv
Blomning:
Sommar
Lavendelplantor odlas proffessionellt för parfymtillverkning för dess goda doft, men den kan också användas som smaksättare av godis, bakverk, teer eller som matkrydda. Lavendel är en klassisk läkeväxt, och sägs ha lugnande och krampstillande egenskaper. Bara doften av lavendel har en lugnande effekt. Namnet lavendel kommer från Latinets ”lavare” som betyder ”tvätta”, eftersom den även har använts i tvål och tvättmedel.
Lavendel är en populär, vacker, flerårig kryddväxt som odlas både för de vackra blommorna och den underbara doften. Lavendeln har ax med blålila blommor, grågröna barrliknande blad vilka är lite ludna och mjuka. Lavendel kallas också för ”själen i Provence” då den odlas i stora odlingar i Frankrike för tillverkning av lavendelolja, parfym med mera. Lavendeln härstammar från södra Frankrike, nord västra samt södra Italien.
Bin älskar lavendel, därför är det en bra bi- och fjärilsväxt. Plantan blir cirka 40-50 cm hög, och den vanligaste blomfärgen är lila. Men lavendel finns även i vitt och rosa. Blomkolvarna på lavendel kan skilja sig mellan olika sorter, till exempel har sorten L. angustifolia ´Munstead´ väldigt långa blomkolvar. Den passar att odla i rabatt, som kantväxt, som en låg häck eller i stenpartier, men går också jättebra att odla i kruka. Blomningen sker i juli-augusti.
Lavendel trivs i full sol till lätt skugga, och eftersom den är en medelhavsväxt får den inte stå blött. Jorden ska vara sandig/grusig, genomsläpplig, och ha god dränering (vattnet ska rinna bort snabbt). Den tål torka bättre än fukt. Lavendel kan klara sig upp till zon 5, men trivs bäst i zon 1-3.
OBS! Lavendula pendunculata, Fjärilslavendel, är en annan lavendelsort som inte är vinterhärdig och ska därför betraktas som en sommarblomma.
Lavendel vill ha mycket sol och väldränerad jord för att trivas, gärna sandblandad och kalkrik, om den står för blött kan den ruttna. Lavendeln behöver endast vattnas om du har den i kruka, vid nyplantering eller vid extrem torka. Lite Trädgårdsgödsel Spira på våren räcker som skötsel, de klarar sig normalt i karga och näringsfattiga förhållanden.
För att få en tät och vacker planta ska lavendel beskäras på våren. Den ska klippas ner till c:a 15 cm höjd, men beskär inte för tidigt, då kan den frysa. Ett bra tips är att vänta tills man börjar ana plantans nya bladtillväxt på våren, och klippa ner då. Eller vänta till efter blomningen är över för att vara riktigt säker. Lavendel är enkel att föröka, du kan spara det avklippta och göra sticklingar, Klipp av en cirka 10 cm topp, lämna kvar de översta bladen på sticklingen och ta bort resten. Stick ner sticklingen i en kruka fylld med Ros- och Perennjord, blandad med lite Odlingssand så utvecklar plantan snart nya rötter. Lavendel ska vintertäckas från zon 3 och uppåt för att klara vinterklimatet. Förökning av lavendel sker genom sådd, delning eller sticklingar.
Torka lavendel blommor och sy egna doftkuddar. Doftkuddar bland dina kläder doftar gott och hjälper till att motverka skadeinsekter. Baka med lavendel, till exempel lavendel skorpor, men använd inte för mycket eftersom smaken lätt tar över.
Få mer trädgårdsinspiration på Instagram.