Frukt och bär
Olivträd
Olea europea
Olivträd är en självklar växt för att skapa medelhavskänsla, och med sina silvriga grågröna blad som filtrerar solljuset är den ett vackert inslag i trädgården.
Vattenbehov:
Mellan
Placering:
Sol
Höjd:
200 cm
Färg:
Vit Silvergrå blad
Olivträd kallas ”hälsans träd” och kan bli väldigt gamla, världens äldsta olivträd är 3000 år och växer på Kreta. I medelhavet är olivträd ett viktigt inslag i naturen eftersom de ger skugga, frukt och ved. Inte bara frukten utan även olivens blad är välgörande för hälsan, t ex har de en antibakteriell effekt. Olivträdet är ett städsegrönt träd som är van vid ett milt klimat med varma nätter och mycket sol. Den växer i kalkrik, torr och mager jord, och tål några minusgrader vid enstaka tillfällen. I vissa delar av södra Sverige kan man faktiskt plantera olivträd utomhus, de bör då planteras som färdigvuxna eftersom de då tål minusgrader lite bättre. Vårt klimat är dock inte optimalt för olivträd, så om vi ska få den att trivas får vi ge den lite extra omsorger.
När trädet är kring fem år börjar olivträdets små vita blommor att bilda frukt, och om du har olivträd inomhus får du hjälpa till att befrukta blommorna med en liten pensel.
Under vintern eller vid uttorkning kan olivträd tappa en del blad för att spara energi, de kommer tillbaka på våren/vid vattning. Om du är orolig att plantan har dött, skrapa lite med nageln på en gren, om det är grön färg under så lever veden. Den går att återuppliva med vattning, gödsling och omplantering, och genom att ställa ut den på sommaren.
Olivträd trivs utomhus på sommaren eftersom det är mycket ljus och högre luftfuktighet. Det är knepigare att få till en bra vintermiljö för olivträd (precis som för andra medelhavsväxter), här är några saker man kan ska tänka på för att den ska trivas bättre.
Olivträd som växer inomhus behöver stå i ett ljust rum med hög luftfuktighet, därför ska de inte stå vid ett element. Kronan på olivträdet behöver en dusch 1-2 gånger i veckan, men duscha inte direkt på bladen. Olivträdet ska vattnas rejält, och låt jordytan torka upp mellan vattningarna. Håll rummet svalare på vintern, till exempel genom att hålla ett fönster lite öppet. Ljusbristen är det svåraste för olivträd att klara av på vintern, så ha gärna en extra växtbelysning även om trädet står vid ett fönster. Ju varmare rum, ju mer belysning trädet behöver.
Bäst övervintrar olivträdet på en inglasad balkong eller växthus där det inte blir för kallt, eller i ett uterum som hålls mellan 5-12 grader varmt. Det viktiga är att utrymmet är välventilerat, ljust, kallt och frostfritt. Vattna trädet mer sparsamt på vintern, och gödsla inte. Om du bor i zon 0-1 och har en solig och vindskyddad plats i trädgården kan du testa att plantera ut ditt olivträd (om du har en i större storlek).
På våren när ljuset kommer tillbaka är det dags att plantera om mindre olivträd. Större träd behöver man inte plantera om lika ofta. Välj en kruka som är ungefär lika stor som kronan, så har rötterna plats att breda ut sig. Plantera trädet i Citrusjord, som är sandig och innehåller lera. Ungefär en månad efter omplantering kan du börja gödsla ditt olivträd med Växtnäring Universell.
Nu kan du även beskära ditt olivträd. Vill du ha ett buskigare och mer vildvuxet utseende kan du vara sparsam med beskärning och bara ta bort torra grenar. Olivträdet skickar ut mycket nya sirliga grenar som ger ett rufsigt intryck. Vill du ha ett striktare, mer skulpturalt utseende kan den beskäras ganska hårt till den form du vill ha.
Vänj olivträdet vid utomhusmiljön på våren, ställ i skugga dagtid, eller täck med skuggväv för att skydda mot solens brännande ljus. När den är avhärdad ska olivträdet stå i full sol.
Använd olivkvistar som stomme i sommarblomkransar!