Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Palmkål

Brassica oleracea Palmifolia-gruppen

palmkal_brassica-oleracea-palmifolia-gruppen palmkal_brassica-oleracea-palmifolia-gruppen

Palmkålens blad skjuter upp i en palmliknande bukett. Den är både dekorativ och går att äta. Bladen är buckliga, långa och smala med en mörk, blågrön färg och vit mittnerv. Palmkålen blir 50–65 cm hög.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

50-100 cm

Rekommenderade produkter

palmkal_brassica-oleracea-palmifolia-gruppen palmkal_brassica-oleracea-palmifolia-gruppen

Palmkålen som har fått sitt träffande namn efter utseendet kallas även svartkål på grund av bladens mörka färg. Palmkålen är en hybrid av grönkål som har förädlats fram i Toscana i Italien, där den har odlats i flera århundraden. Som elegant och dekorativ nyttoväxt passar palmkålen särskilt bra i köksträdgårdar.

Palmkålen är en av de mest näringsrika nyttoväxterna. Den innehåller rikligt med B2-vitamin, K-vitamin och karotenoider. På samma sätt som grönkål är den en verklig C-vitaminbomb. Utöver vitaminer innehåller den även viktiga spårämnen och mineraler, såsom fosfor och kalium. Palmkålen är en proteinrik växt, eftersom nästan 40 procent av dess innehåll utgörs av protein.

Palmkålen trivs på en ljus plats, i kalkad, näringsrik jord som håller fukt, liksom även övriga kålsorter. Köksträdgårdens jord kan förbättras genom att tillsätta Ört & Grönsaksjord. Plantorna kan förkultiveras innan planteringen vid 10–15 grader cirka 3–4 veckor före plantering på friland. Efter avhärdning tål palmkålen köld väl och kan därför planteras på friland redan i maj.

Palmkålen utplanteras i maj-juni. Lämpligt plant- och radavstånd är 50–60 cm. Palmkålen är som ståtligast efter 3–4 månader.

Palmkålen trivs bäst med jämn och riklig vattning. Markytan kan täckas för att jorden bättre ska hållas fuktig.

Ge plantorna extra näring i juni–juli, och till och med i augusti, med Hönsgödsel. Undvik alltför höga kvävemängder, detta höjer bladens nitrathalt.

Den enkelsidiga plantan kan stöttas med stödkäppar. Växten kan även myllas för att ge stadga.

Skörda med början från de nedre bladen. Man kan skörda långt efter att temperaturen har sjunkit till omkring 0 °C.

Sök