Inomhusväxter
Paraplyaralia
Schefflera arboricola
Paraplyaralia är en lättskött, tålig, och kul växt med sina paraplyliknande blad. Att man kan glömma bort att vattna den ibland är ingen nackdel. De första exemplaren av svenskodlade paraplyaralia odlades på 60-talet, och idag inreder många sina hem med denna vackra växt.
Vattenbehov:
Mellan
Placering:
Halvskugga
Höjd:
100-200 cm
Färg:
Gröna löv
Blomning:
Vinter
Rekommenderade produkter
Jord:
Paraplyaralia är en växt med ursprung i Taiwan. Den kan bli flera meter hög i tropiskt klimat, där man kan se den användas som häckväxt. På 1980-talet fanns det minst en Paraplyaralia i varje hem, för att sedan föra en tynande tillvaro i några år. Men nu har den fått ett uppsving och vi kan glädjas åt att hitta många varianter av paraplyaralia i trädgårdshandeln, med flätad stam, brokbladiga, eller uppstammade till små mini-träd.
Paraplyaralians blad är långskaftigt och den har 7-11 stycken små blad med skaft som sitter i en rosett, som ett paraply. Den äldre paraplyaralian blir hög, och behöver växtstöd för att klara balansen.
Börja med att plantera om din nya paraplyaralia i en lite större kruka. Välj Blomjord, gärna blandad med Pimpsten för dräneringens skull. Vattna sedan, och låt den vila några dagar för att vänja sig vid sin nya miljö. Plantera om paraplyaralia i en större kruka på våren varje år, så växer den sig stor och frisk. Äldre plantor i större kruka behöver inte planteras om lika ofta. En växt som är omplanterad i ny jord behöver inte gödslas förrän efter någon månad, eftersom den nya jorden innehåller mycket gödsel.
Vattna din paraplyaralia ordentligt, och låt den torka lätt mellan vattningarna (när du känner med fingret att jordytan är torr, eller om du lyfter på krukan och känner att den känns lätt). Den ska inte stå konstant blött, då blir bladen gula för att sedan mörkna och falla av. Om plantan är för torr kan du också se det på bladen, då de blir lite skrynkliga och mjuka. Duscha paraplyaralia ofta eftersom den tycker om hög luftfuktighet (passa på när du ändå vattnar). Den vill gärna stå ljust, men inte i direkt solljus. Välj t ex ett fönster som inte är i söderläge. Den blir ofta ranglig och gles om den står för mörkt, flytta den då till ljusare plats.
Vattna paraplyaralia oftare på sommaren när den har sin tillväxtperiod och är törstigare. Ge en svag dos Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring, i bevattningsvattnet en gång per vecka för att den ska orka växa. På vintern tappar den ibland blad för att minska energiåtgången när det är mindre ljus. Minska både vattning och gödsling under vintern, det räcker att gödsla en gång per månad. Paraplyaralia är känslig för kyla och drag.
Paraplyaralia kan beskäras för att bli buskigare. Antingen kan man skära av ett toppskott (toppen av en gren), ungefär efter 3-5 blad ner på stammen. Eller ta ett sidoskott, dvs ett skott som växer upp ur jorden bredvid moderplantan. Skär försiktigt av skottet så långt ner i jorden som möjligt. Både toppskott och sidoskott ska helst tas på våren. Ta bort överflödiga blad längst ner på sticklingen, men lämna kvar 2-3st blad i toppen. Plantera din stickling direkt i Såjord och trä en plastpåse över för att bevara fuktighet, då växer det snart ut nya rötter.
Hela plantan är giftig, så om du har barn eller katt som tycker om att smaka på växter ska den stå oåtkomligt.
Här kan du få mer tips om omplantering av krukväxter.