Sommarblommor
Plymört
Celosia argentea Plumosa-gruppen
Plymört är en traditionell sommarblomma som passar i både sommarrabatter och krukplanteringar för att ge färg. Plymörten har tofsliknande, långa, flergrenade blomställningar. Det finns många namnsorter av plymört med uppseendeväckande kraftiga färger som gult, orange, rött och lila.
Vattenbehov:
Mellan
Placering:
Sol
Höjd:
20-40 cm
Blomning:
Sommar
Plymörten är en annuell som har fått sitt namn efter den yviga blomställningens form. I blomställningarna är blommorna tätt placerade i breda upprätta ax. Blommorna håller sig vackra och färggranna under mycket lång tid. Plymörten blommar hela sommaren, från maj till september. Med en grupp av plantor får man ett färggrant blickfång i blomsterrabatten. Låga sorter kan även planteras i kärl. Sorter med mörkgröna blad och purpurfärgade blommor ger ett häftig färgspel i sommarblomskompositioner.
Plymörten blommar bäst i sol eller halvskugga. Plymörten trivs i värme och därför lönar det sig att skydda den mot kall blåst. Plymörten tål lätt regn. På våren är den frostkänslig. Plantera i näringsrik U-jord. Planteringsavstånd 20 cm. Plymört är även en bra snittblomma.
Plymörten vattnas regelbundet, men den tål även torka väl. Man bör undvika att övervattna, eftersom plymörten inte tål att stå i vatten. Tänk på att ställas den på en skyddad plats som inte får för mycket regn om den har planterats i kruka. Växten gödslas med två veckors intervaller med Växtnäring Universell. Vissna blommor och blad plockas bort regelbundet.
Plymört förökas med frö som förkultiveras med start i mars-april. Fröna är ljusgroende och ska bara sås ytligt i såjord. Kulturtiden är 9-10 veckor. Avhärda plantorna innan de planteras ut.
Tuppkam och Axamarant tillhör samma art men olika grupper och de har olika utseende på blommorna. Axamarant har säregna blomställningar i forma av långa vackert färgade hängen och används som samplanteringsväxt i annuellrabatter och krukplanteringar. Hos tuppkam har blomställningen vuxit samman i en upprätt kam, tuppkam är inte så hög som axamarant och plymört.