Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Rabarber

Rheum rhabarbarum

Skötselråd och plantering av rabarber Enkla tips på vad du kan använda rabarber till Tips och råd på hur man skördar rabarber

En av de första grönsakerna som tittar upp på våren är rabarbern. Och jo, rabarber är faktiskt en grönsak, även fast vi använder den som en frukt! Den första rabarberskörden smakar bäst, när stjälkarna är mjälla och alldeles nya för året.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

200 cm

Färg:

Gröna löv

Blomning:

Midsommar

Skötselråd och plantering av rabarber Enkla tips på vad du kan använda rabarber till Tips och råd på hur man skördar rabarber

Rabarber växer vilt i Sibirien, Mongoliet och Kina och började odlas som medicinalväxt i Sverige på 1600-talet. Rabarber ansågs vara laxerande, aptitretande och uppiggande. Först på 1800-talet blev rabarber mer vanligt och började odlas mer när socker blev billigare att köpa.

Rabarber är en lättskött perenn grönsak som kan bli upp till 2 meter hög när den blommar. Den är långlivad och kan odlas i nästan hela Sverige. Den syrliga smaken kommer från äppelsyra, och strävheten från oxalsyra. Oxalsyran är mest koncentrerad i plantans blad. I stora mängder är oxalsyra giftigt, och man ska därför inte överkonsumera rabarber. Idag finns det sorter i handeln med mindre oxalsyra, prata med personalen i handelsträdgården så hjälper de dig att välja en sort som passar din smak.

Plantera rabarber på senhöst/tidig vår, den klarar både sol och halvskugga. Det viktigaste är att platsen är väldränerad, då de köttiga rötterna kan ruttna om de står för blött. Jorden ska vara närings- och mullrik. Välj planteringsplatsen med omsorg, då den lever i många år. Förbättra jorden med Naturgödslad Plantjord eller Barkmylla om jorden är lerig och plantera rabarbern så att plantans topp är precis under jordytan. Vattna mycket första året.

Rabarber kan med fördel även odlas i kruka eller pallkrage, se bara till att ha plats för den, eftersom rabarber behöver ganska mycket utrymme, både i omkrets och krukstorlek.

Ge din rabarber lite kärlek på våren, genom att lägga ett lager kompost på jorden, och sedan gödsla med hönsgödsel. Du kan alternativt använda R-Dress istället för kompost och gödsel. Ungefär när syrenerna blommar är det dags att ta årets första rabarberskörd. Första skörden från en nyplanterad planta kan tas andra året efter plantering, men ta bara lite. Tredje året kan du börja skörda ordentligt, men lämna några blad kvar och skörda lite pö om pö. Rabarber skördas genom att dra eller vicka loss hela stjälken, så att den lossnar ända nere vid fästet. Om den bryts eller klipps av högre upp så riskerar plantan att ruttna. Knipsa av blomstjälkarna så kommer rabarbern att lägga energi på bladen istället. Rabarberns stjälkar blir trådigare och hårdare längre in på sommaren. Det går att äta dem ändå, men de smakar inte lika bra som tidig skörd.

På våren kan du testa att odla fram de första rabarberstjälkarna i mörker, så kallade glasrabarber, för att få dem riktigt mjuka och mjälla. Då tar du en svart hink eller en hög kruka utan hål i botten, och när plantan vaknat till på våren ställer du hinken/krukan uppochner över plantan. Lämna den där, titta till då och då, och snart har du den härligaste glasrabarbern att skörda.

På sensommar/höst när rabarberbladen vissnat ner, låt bladen ligga kvar så förbättrar de jorden till nästa säsong.

Dela äldre rabarberplantor på våren.

Rabarber passar bra tillsammans med rosmarin, ingefära, hallon, blåbär, jordgubbar och svarta vinbär. Rabarber klarar frysning bra, skär ner rabarberstjälkar i små bitar och frys in, så kan du äta rabarberpaj och bli påmind om sommaren mitt i kallaste vintern. En rabarberplanta är en riktig hörnsten i trädgårdslandet, och du har alltid en viktig pajingrediens hemma när du får oväntat besök!

Här är ett recept på en god och enkel rabarbersaft.

Sök