Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Svärmors kudde

Echinocactus grusonii

Skötsel- och planteringstips för Svärmorskudde

Svärmors kudde är en lättskött kaktus som odlas i kruka på våra breddgrader. Den är rund när den är liten, och allt eftersom den blir äldre antar den en mer pelarliknande form. Högst upp på kaktusens åsar sitter det tätt med gyllengula, något böjda taggar.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Färg:

Rosa Gul Silvergrå blad

Blomning:

Sommar

Skötsel- och planteringstips för Svärmorskudde

Svärmors kudde finns numera att köpa i många olika storlekar. Vanligast säljs de som små, 5-20 cm i diameter. En gammal svärmors kudde kan bli 80-100 cm bred.  Som liten blommar den inte, men en stor och äldre planta kan blomma på sommaren med pyttesmå, tratt-formade gula eller rosafärgade blommor. Svärmors kudde har sköra rötter.

Liksom alla kaktusar, trivs svärmors kudde på en solig och varm plats. På våren när ljuset återvänder bör den skyddas från starkt solljus. Eftersom den gradvis vänjer sig vid solens UV-strålning, kan den stå utomhus på sommaren. Kaktusar trivs i sandblandad, näringsrik jord. Lämplig kaktusblandning är S-jord, eller 50% Blomjord blandad med 50% Pimpsten.

Svärmors kudde ska vattnas regelbundet, men behöver torka upp mellan vattningarna. Från augusti och framåt ska vattningen dras ned, och under vintern räcker det med att vattna en gång per månad. På vintern är det viktigt att plantan får tillräckligt med ljus, gärna växtbelysning, för att behålla sin runda form. Under sommarperioden kan du ge svärmors kudde en mild giva Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring vid vattningarna.

Svärmors kuddes rotsystem är ömtåligt, så omplantering bör ske sällan och med varsam hand. Det räcker med vartannat till var tredje år, och görs i början av våren. Plantera den i en låg kruka, gärna tung av till exempel terracotta för att den ska hålla balansen om kaktusen är tung.

Använd svärmors tunga i en egen kaktusöken! Se nedan för länk till hur man gör.

Sök