Inomhusväxter
Svärmorstunga, bajonettlilja
Sansevieria trifasciata
Svärmors tunga är en gammal ”mormorsväxt” som åter blivit populär, och idag används den ofta i heminredning. Det beror både på att den har väldigt vackra blad, men även för att den är lättskött och tålig.
Vattenbehov:
Torktålig
Placering:
Skugga
Höjd:
20-150 cm
Färg:
Vit Gröna löv Mångfärgade blad Silvergrå blad
Rekommenderade produkter
Jord:
Svärmors tunga tillhör familjen Asparagaceae (sparrisväxter) och kommer ursprungligen från Sydafrika, Tanzania och Kongo. I Sverige har den sedan 1930-talet varit en populär krukväxt, eftersom den är både lättskött och vacker. Bladen på svärmors tunga är tjocka, kraftiga och läderartade, och i formen är de långsmala och spetsiga. Svärmors tungans blad blir mellan 20-150 centimeter höga beroende på sort. Bladen har ett tigrerat mönster i olika silvergröna nyanser, och sorten ´Laurentii´ har även gula bladkanter. Blommorna är väldoftande och gräddvita, men bildar sällan frukt när de odlas i våra hem.
Svärmorstunga vill helst stå ljust för att bladen ska bli som vackrast, men kan även stå i skuggiga lägen. Den gillar värme, och en temperatur över 20 grader får den att må som bäst. Går temperaturen ner under 15 grader kommer den inte att trivas.
Svärmors tunga är en tålig växt som sällan får sjukdomar eller skadedjur.
Det finns inga kända förgiftningfall av Svärmors tunga, att smaka en liten mängd anses ofarligt.
I handeln är svärmors tunga ofta planterad i en liten plastkruka för att spara utrymme. Plantera om den när du kommer hem i en tyngre lerkruka, så riskerar den inte att välta så lätt eftersom den får höga blad. Använd 50% Blomjord blandad med 50% Odlingssand, så får du en jord som dränerar väl. Svärmors tunga tycker inte om att stå länge i blöt jord.
Vattna sällan men rejält, låt torka ut mellan vattningarna. Vattna den på fatet för att minimera risken att bladen ruttnar. Tecken på övervattning är att bladen viker sig, och blir gula. Gödsla svärmors tunga med en mild dos Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring vid varje vattning (ungefär varannan vecka), mellan mars och september. Den behöver ingen gödsling på vintern.
Växten bildar underjordiska rhizom som skickar upp bladrosetter till jordytan. Föröka genom delning eller genom att skära av ett skott eller en bladspets och plantera direkt i jord.