Hoppa över innehåll
Frukt och bär

Svarta vinbär

Ribes nigrum

Svartvinbärsbusken är stark och tålig buske med både välsmakande och hälsosamma bär. C-vitaminhalten i svarta vinbär är faktiskt högre än i apelsin, och nästan lika hög som i havtorn.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

120-150 cm

Färg:

Limegrön Vit

Blomning:

Försommar

Svartvinbärsbusken är en 120-150 cm hög, anspråkslös bärbuske. Det finns många olika sorter som är olika härdiga, vilket innebär att du kan hitta svarta vinbär som passar på de flesta zoner i Sverige. Beroende på sort växer svarta vinbär i zon I-VI. Du kan även odla vinbär på balkongen, om busken odlas i en rymlig kruka som är skyddad mot frost. En krukodlad vinbärsplanta tar mindre plats och ger möjlighet att skörda egna vinbär även om man har en liten täppa.

Svartvinbärsbuskens gröna blad spricker ut tidigt på våren. Den är en bra pollinerarväxt eftersom de limegröna blommorna lockar till sig vårens första humlor i maj. Förutom bären kan man även använda bladen från svarta vinbärsplantor till både mat och dryck.

Svartvinbärsbusken ger den bästa skörden när den står på en solig och vindskyddad plats, men busken trivs även i halvskugga. Jorden bör vara näringsrik och ha ett djup på minst 60 centimeter.

Vinbäret trivs i fukthållande jord som inte blir vattendränkt. Använd Ros & Perennjord som jordförbättring när du planterar vinbär. Planteringsavstånd är 200 centimeter, om du planterar den mot staket räcker det med 100 centimeter.

För att ge din vinbärsbuske en bra start på året kan du mulcha (täcka jorden kring plantan) med R-Dress. Det ger plantan både ny energi och jordförbättring. Cirka 3 veckor senare ger du den en giva av Gödsel för frukt och bär . Det är ett bra gödsel eftersom det stimulerar blomning och fruktsättning.

Beskär döda eller skadade grenar på våren, innan bladknopparna spricker ut. Vinbär kan även beskäras på sensommaren, efter skörd. Sensommarbeskärning är ett bra tillfälle att korta in nya skott, eller helt ta bort grenar som korsar sig genom busken. Lämna gärna kvar de mest kraftfulla nya skotten. En äldre buske kan föryngras genom att man tar bort de äldsta skotten varje år, och låter de nya ersätta dem.

Var dock lite aktsam med beskärningen, tar man bort för mycket av plantan ökar tillväxten så mycket att man får för många nya skott. Det gör den attraktiv för krusbärsmott, vars larver kan kaläta en vinbärsbuske. 20-25 nya skott på en vinbärsbuske är lagom för att den ska hålla sig välmående och motstå angrepp. Svartvinbärsbuskar blir gamla, och med god vård kan den producera skördar i årtionden.

Vissa sorter av  svarta vinbär behöver växtstöd. Stöden förhindrar grenar från att böja sig mot marken och underlättar vid plockning.

Ge vinbärsbusken en giva Trädgårdsgödsel Mognad efter skörd, den hjälper busken att förbereda sig för den kommande vintern,  och få en fin vårtillväxt och blomning kommande säsong.

Välj gärna beprövade vinbärssorter för att få en frisk buske som står emot sjukdomar och trivs i din trädgård. Sorter som ´Titania´, ´Narve Viking´, ´Petter E´, ´Polar E´, ´Öjebyn´ E, ´Mikael´ och ´Marski´, är några bra exempel.

Sök