Barrväxter
Thuja
Thuja occidentalis
Thuja är förmodligen Sveriges mest populära häckväxt, då den växer snabbt och skapar en tät ljuddämpande häck. Men den det finns många olika sorters Thuja, dvärgarterna är ett bra komplement som kan vara skulpturala i rabatt eller kruka.
Vattenbehov:
Mellan
Placering:
Halvskugga
Höjd:
50-500 cm
Färg:
Limegrön
Blomning:
none
Rekommenderade produkter
Gödsel:
Thuja är ett vintergrönt barrträd i familjen cypressväxter. Det vanligaste Thujasorterna i handeln är Brabant eller Smaragd. Men det finns mängder, från marktäckande krypande sorter till resliga 5 meters plantor. Barrfärgerna varierar mellan olika arter, det finns barr i brons, lime, silver eller olika gröna nyanser. Det viktigaste är att tänka till när man väljer sort, så att den kommer att trivas och bli lagom stor där du vill plantera den. På 70-talet planterade många Thujor som dekorativa buskar, men dessa är enorma idag.
Thujans vanligaste funktion i trädgården är som häck, eftersom den växer snabbt och skapar en hög och ljuddämpande vägg som skyddar mot insyn. Dvärgthuja kan formklippas och användas för att skapa struktur i en rabatt. De låga sorterna går också att ha i kruka. Det finns även krypande Thujasorter som är utmärkta marktäckare. Eller varför inte ha en vacker Thuja solitär i trädgården?
Thuja trivs inte om den står för torrt, välj därför planteringsplats med omtanke. Vid plantering av Thuja, gräv en fyrkantig grop, ungefär dubbelt så bred som rotklumpen/jordklumpen, och något djupare. Fyll gropen med vatten, och låt vattnet sjunka undan (om vattnet sjunker undan snabbt så är det väldränerat). Plantera sedan Thujan i samma höjd som den stått i krukan, hamnar den för långt ner kan stammen ta skada, hamnar den för högt så kan den torka ut. Plantor med rotklump (=barrotad planta) planteras med rotklumpen precis under marknivå. Blanda den befintliga trädgårdsjorden med 50% Planteringsjord (samt lera ifall det är väldränerat och torrt), och fyll gropen med blandningen. Tryck till med foten så att plantan står stadigt. Spänn ett långt snöre längs planteringssträckan när du ska plantera en häck, så hamnar plantorna i en rak linje.
Ge nyplanterad Thuja mycket vatten under första året efter plantering, tills den har etablerats på växtplatsen. Var försiktig med beskärning under de första två åren efter plantering. Gödsla etablerade plantor med Trädgårdsgödsel Spira på vår/försommar och tillför ny mull varje vår. Efter midsommar, gå över till Trädgårdsgödsel Mognad. Skydda gärna plantans rötter på vintern med ett lövtäcke.
En Thujahäck behöver toppklippas när den nått önskad höjd och trimmas varje år för att den ska hålla sig tät. September är bästa tid för detta, när tillväxten har avtagit. När Thujan är toppklippt så vill den gärna breda ut sig i sidled istället. Grenarna ska klippas in på årstillväxten för att Thujan inte ska bli gles, klipp inte för långt in eftersom Thuja inte kan bilda nya skott på kala grenar. Klipp även bort bruna grenar.
Har du en stor och klumpig Thuja i trädgården? Prova att stamma upp den så blir den vacker och ger ett lättare intryck.