Grönsaker och kryddväxter
Tomat
Solanum lychopersicum
Tomat är favoritgrönsaken i växthus men är lätt att odla även på friland eller i kruka på balkong eller terrass. Det finns massor av olika tomatsorter att välja på med frukter i varierande storlek, smak och färg.
Vattenbehov:
Fuktälskande
Placering:
Sol
Höjd:
50-300 cm
Blomning:
Sommar
Rekommenderade produkter
Jord:
Gödsel:
Tomat hör till gruppen potatisväxter och härstammar från Peru och Chile. Botaniskt sett är tomatfrukten ett bär. Det finns många olika sorter av tomat och man delar in dem efter det sätt de växer. Ampeltomater har ett buskliknande hängande växtsätt och passar att odla i krukor. Busktomater blir inte heller så höga och passar att odla på friland eller mot en vägg, de behöver inte tjuvas om de inte blir för täta. Högväxande tomater har en genomgående stam och alla sidoskott tas bort allteftersom. De kräver uppbindning för att orka bära skörden. De kan odlas i växthus, på balkong eller mot en södervägg. Förutom växtsättet varierar form och färg på frukterna med allt från små runda körsbärstomater till stora platta bifftomater. Tomaternas färg kan vara röd, gul, orange, svart och grön.
För att växa kräver tomaten mycket värme och ljus samt rikligt med vatten och näring. Tomater trivs bäst vid 20–25 graders värme. Växtplatsen ska vara vindskyddad men det går att odla både i växthus, på balkonger, mot en vägg och på friland. Jorden måste vara lucker och kraftigt gödslad. I växthus, odlingsbänkar och krukor kan U-jord eller Tomat & chilijord rekommenderas, det går även att odla direkt i jordsäcken. På friland jordförbättras jorden innan plantering med Ört & grönsaksjord eller kompost. Tomaterna behöver mycket vatten och ett bra tips är att ha en vattentunna nära till hands. Vet man med sig att det kanske finns risk för torka kan man addera Lera till jorden för att öka fukthållningen. Planteringsavstånd, beroende på sort och växtsätt, ca 30–50 cm.
Tomat kan förodlas från frön eller så köper man färdiga plantor i trädgårdsbutiken. Fröna sås i Naturgödslad såjord i feb-april beroende på när man ha möjlighet att plantera ut dem. Täck fröna lätt med jord. Sådden hålls fuktig och skyddas med film eller duk tills fröna har grott. Lämplig groningstemperatur är 22–25 grader. När fröna har grott flyttas plantorna till en plats med mycket ljus och cirka 18 grader. I de flesta fall behövs extrabelysning vid tidig plantodling. Gödslingen inleds med en svag blandning med flytande växtnäring när plantan har två bladpar. Plantorna sätts om i REKO-jord eller Tomat & chilijord när de börjar stå tätt. Flera omplanteringar kan behöva göras innan det är dags för utplantering.
Plantorna planteras ut när de börjar blomma. Slutplantering kan göras i Tomat & chilijord eller U-jord. Oavsett hur du plantera se till att plantan har minst 10 liter jord. Plantorna kan sättas betydligt djupare än tidigare om de har blivit långa, ta bara bort blad som riskerar att hamnar under jord. Nya rötter kommer snabbt att bildas från stammen. Stötta plantorna med stödkäppar eller bind upp dem med snöre som snurras runt stammen.
När tomaterna börjar blomma måste de pollineras för att ge frukt, finns inte tillräckligt med insekter måste man göra det för hand genom att skaka lätt på plantan eller pollinera med pensel. Bästa tiden är på förmiddagen när luften är torr och pollenet lätt släpper.
Sorter som bara ska växa med en genomgående stam måste ’tjyvas’, dvs nya skott som växer ut från bladfästena tas bort allt eftersom. Tjyvarna kan användas som sticklingar, de rotar lätt i såjord. När tillväxten är kraftig och under värmeperioder behöver tomaterna rikligt med vatten. Jorden får aldrig torka ut, då kan frukterna skadas och få så kallade pistillröta. Allt för ojämn vattning kan även leda till att frukterna spricker. Allt efter som plantorna växer kan de nedersta bladen tas bort så att det blir luftigt runt plantorna. På hösten när det är fuktig luft kan tomater lätt drabbas av gråmögel om det inte finns luftväxling där de växer. Potatisbladmögel är också en vanlig sjukdom på sensommaren, speciellt på friland om man även odlar potatis i närheten.
Gödsla tomatplantorna minst en gång i veckan med Växtnäring Tomat & grönsak. Det går även bra att gödsla med Hönsgödsel som blandas ner i jordytan minst en gång i månaden, det är lite enklare när man vattnar med slang. Mycket mörkgröna plantor med kraftiga blad och krulliga toppar är ett tecken på för kraftig gödsling.
Tomaterna mognar cirka två månader efter att blommorna slagit ut.
Odla helst inte potatis och tomat på samma plats då potatisbladmögel även drabbar tomaterna och går på frukterna som blir bruna och oätliga.